in

Bucarest connection / Avocați italieni cu diplome românesti, ancheta ministerului justiției

După scandalul diplomelor de dentiști obținute de italieni în România, este pe care să izbucnească un alt scandal: al abilitării pentru practicarea profesiei de avocat.

Italia Oggi scrie despre o anchetă a Ministerului italian al Justiției, care a cerut autorităților române informații privind legitimitatea unui parcurs alternativ pentru obținerea abilitării legale, pe care practicanții italieni îl urmează pentru a le fi apoi recunoscute diplomele în Italia.

Este vorba vechea chestiune a avocaților “definitivi”, care se sprijină pe decretul legislativ nr. 96/2001 (directiva 98/C/CE) pentru a ocoli dificilul examen de stat din Italia, și care merg în Spania sau, mai nou, în România, unde în schimb drumul pentru a deveni avocați e mult mai simplu.

Povestea ia naștere în urma semnalărilor primite la Consiliul ordinului din Tivoli, care a dispus anchete privind legitimitatea și legalitatea înscrierilor în Registrele Avocaților Unbar, solicitând informații de la autoritățile române și italiene competente.

Pe 9 aprilie a sosit răspunsul Departamentului afacerilor de justiție, care a informat ordinul și Consiliul național străin că a dat curs “notei privind cetățenii Uniunii Europene care obțin diplome de avocați în România solicitând apoi înscrierea în Italia ca avocat definitiv în temeiul decretului legislativ 96/2001”, trimițând o cerere de “informații specifice la autoritățile române competente, pe baza faptului că în mod efectiv se pare să existe, alături de un parcurs legitim și regulamentar pentru a deveni avocat în România, un parcurs alternativ lipsit de legitimitate probabil condus de Umbar-ul paralel condus de Pompiliu Bota”.

Italia Oggi amintește că așa-numita “cale românească” s-a deschis în ultimele luni, în timp ce cea spaniolă este urmată deja de ani de zile de avocații italieni, cu barourile care pe de-o parte sunt picior de război cu avocații, pe de-alta au mâinile legate de Antitrust, care a demarat o anchetă privind câteva Consilii care ajută accesul la registru.

Numai în luna ianuarie, la Consiliul ordinului din Milano, au sosit 270 de cereri de înscriere în registrul avocaților stabiliți din partea unor “abogados”, în timp ce la Roma s-au acumulat peste 900 în cursul lui 2012.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Afișe șocante anti-imigranți la Treviso

Blue air de vanzare, vezi cine vrea s-o cumpere