in

Candidații din diaspora MINT când declară că au domiciliul în țară: MAREA ILEGALITATE a alegerilor din 11 decembrie

De ani de zile descoperim constant vidul legislativ care există în România când ne referim la diaspora, la românii din străinătate. Și nu numai că lipsesc o grămadă de legi și de reglementări, dar e și un dezinteres total din partea puterilor statului pentru a pune la punct anomaliile care există.

Incidentul prin care a trecut zilele trecute filiala din diaspora a partidului lui Traian Băsescu, acela că au fost respinși candidați pentru că nu aveau carte de identitate românească, a dezvelit o ilegalitate practicată de partidele politice, cu acordul tacit al Autorității Electorale Permanente (AEP) și al Biroului Electoral Central: încalcarea Constituției României!


 

Art. 16 din Constituția României, la alineatul 3 spune clar: ”Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară…”. E clar pentru cei care locuiesc în România, dar nu e clar deloc pentru cei care trăiesc în străinătate. Adică nimeni nu știe cum se stabilește domiciliul celor care vor să candideze.

Codul Civil clarifică:
Art.55? – Domiciliul. Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea își are locuința statornică sau principală.
Art.88 – Reședința. Reședința persoanei fizice este acolo unde își are locuința temporară sau secundară.


 

În mod substanțial, nu formal, domiciliul candidatului TREBUIE să fie în țară! Cine urmărește politica românească în diaspora a observat că majoritatea partidelor au anunțat că ÎNCALCĂ CONSTITUȚIA, prin faptul că au ales ”candidați doar din rândul românilor din străinătate”. Adică, conform legii, a românilor care au locuința temporară sau secundară în străinătate, nu cea principală…nu-i așa?

Dar nimeni nu verifică unde este domiciliul candidatului DIN STRĂINĂTATE, se bazează doar pe faptul că acesta are carte de identitate românească. Pe de altă parte, cei peste 500.000 de români care trăiesc în străinătate și au doar pașaport CRDS nu pot candida în România…pentru că nu mai au buletin și astfel nu mai pot MINȚI (s-o spunem pe șleau) că au domiciliul în țară.

La aceste alegeri, aproape toți cei care s-au înscris pentru a candida ”din diaspora” locuiesc statornic în străinătate, dar noroc că le-a mai rămas și buletinul românesc printre acte. Ba sunt și români din diaspora care candidează în România, fiind public faptul că trăiesc și muncesc în străinătate.

Aparent, chestiunea e foarte simplă: te prezinți cu buletinul, alături de celelalte documente obligatorii și te poți înscrie pentru a fi ales demnitar. Dar, de ce BEC nu se întreabă în cazul românilor din străinătate, care au cărți de identitate eliberate de două sau mai multe țări, care este de fapt domiciliul și care e rezidența? Cum resping sau aprobă dosarele lor?

Am pus mâna pe telefon și am sunat la BEC…
– ”Bună ziua, vreau să candidez la alegerile parlamentare și aș dori să știu dacă am nevoie de carte de identitate românească sau e de ajuns pașaportul CRDS”, întreb eu.
”Vă răspund fără ezitare”, îmi spune o voce gravă, ”doar cetățenii cu domiciliul în România pot candida, e scris în art.16 din Constituție.”
– ”Aș vrea să vă prezint cazul meu, se poate?”.
”Spuneți”, îmi răspunde ușor iritat funcționarul.
– ”Eu am cărți de identitate eliberate și în România și în Italia. Pot să mă prezint cu cea românească, chiar dacă locuiesc în Italia”.
”Păi dacă aveți domiciliul în România, desigur”, îmi răspunde el de astă dată mai ezitant.
– ”Eu locuiesc și muncesc în Italia, dar am și buletinul românesc…cum dovedesc că domiciliul meu e în România?”, întreb eu.
”Veniți la BEC și în baza actelor stabilim dacă puteți candida”, insită funcționarul.
– ”Deci, să nu pomenensc nimic de cartea de identitate italiană?”, insist și eu.
”Nu știu ce să vă spun”, răspunde el după o pauză, vădit încurcat. ”Cred că cel mai bine e să veniți la BEC și aici se va decide”, m-a expediat din nou.

La o asemenea atitudine nu-ți vine să le ceri demisia tuturor celor care s-au ocupat de alegerile în străinătate?

E clar, trebuie să mint pentru a putea candida în România, pe listele din diaspora. Deși am domiciliul principal ”într-o țară din afară”, e de ajuns să mint și treaba e rezolvată. Așa au făcut toți candidații. Din neștiință sau doar au mințit? Oricum, au încălcat legea. Și nu oricare lege, ci chiar pe cea fundamentală: CONSTITUȚIA. Ignorantia legis non excusat.

Intrăm în alegeri cu o mare ilegalitate.

Andi Rădiu
[email protected]


 

UPDATE: PMP a depus dosarul cu candidați/ Șoc la PMP Diaspora: respinși de Biroul Electoral Central

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Urmărire ca în filme la Canicattì: un român arestat după ce a încercat să omoare un polițist italian

Decizie la Chieti în cazul morții unui român. Cât valorează viața unui muncitor la tăiat lemne în Italia: 20.000 de euro