Menu
in

Carpatair: datorită abilităţii echipajului românesc, au fost evitate “consecinţe mult mai grave” VIDEO

Două persoane, inclusiv un pasager, se pare un cetăţean turc, erau spitalizate în continuare, duminică, după ce un avion operat de compania română Carpatair în contul Alitalia a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pistă, sâmbătă seara, la Roma, relatează AFP, citată de Mediafax. Compania Carpatair susţine, însă, că echipajul aeronavei nu a fost informat de către responsabilii turnului de control de pe aeroportul Fiumicino în legătură cu prezenţa vântului puternic, aşa numit "vânt de forfecare". Mai mult, pilotul ar fi reuşit, datorită experienţei şi abilităţii sale, să evite consecinţe mult mai grave.

Potrivit postului SkyTg24, cele două cel mai grav rănite persoane sunt un pasager turc, operat la nivelul coloanei vertebrale, şi o peruviană, care a suferit diverse traumatisme şi pe care alte instituţii de presă au identificat-o ca fiind o însoţitoare de zbor româncă. Viaţa lor nu este în pericol

Directorul Aviaţiei Civile de la Fiumicino, Vitaliano Turra, a declarat pentru presă că accidentul s-a produs în urma unei "înlănţuiri de evenimente, nu are o singură cauză". Potrivit lui Turra, rafalele de vânt atingeau o viteză "de 50 de kilometri pe oră, deci era puternice, dar nu erau incompatibile cu o aterizare".

Incident la Fiumicino, un avion Carpatair a ratat aterizarea VIDEO

În contextul în care, într-un prim comunicat, Alitalia a pus accidentul pe seama rafalelor de vânt, directorul operaţional al companiei, Giancarlo Schisano, a rectificat informaţiile, duminică. "Erau, cu siguranţă, rafale puternice de vânt, dar aeroportul era deschis, deci (prin aceasta) nu se precizează absolut nimic în legătură cu cauza" accidentului, a declarat el pentru postul SkyTg24.

Directorul a confirmat "trei incidente în ianuarie" implicând zboruri asigurate de către Carpatair în contul Alitalia, dar a subliniat că această companie deţine toate certificările necesare.

Alitalia a suspendat parteneriatul cu Carpatair, care exista începând din primăvara lui 2012, pe rutele Roma-Ancona, Roma-Pisa şi Roma-Bologna, pe care le asigură ea însăşi.

Alitalia a şters propriul logo de pe avionul Carpatair

Potrivit unor fotografii publicate de mai multe ziare, Alitalia a şters, în noaptea de sâmbătă spre duminică, culorile sale de pe carlinga avionului implicat în accident. Sindicatul piloţilor Uil Trasporti a amintit că a lansat un semnal de alarmă asupra unor "avarii şi probleme" la Carpatair.

De asemenea, politicianul Pierferdinando Casini (de centru) a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, faptul că Alitalia "a fost salvată, în 2008, cu un cost de trei miliarde de euro şi trimiţând personal în şomaj tehnic. Iar, după accea, cumperi un bilet la Alitalia şi te trezeşti într-o cursă Carpatair cu un nivel insuficient de securitate. Acest lucru este inaceptabil".

Carpatair: “Consecinţele ar fi fost mult mai grave dacă abilităţile echipajului nu ar fi fost la înălţime”

Carpatair a emis trei comunicate de presă pentru a explica situaţia creată în urma incidentului de sâmbătă: “Datorită prevederilor reglementărilor în cazul unui astfel de incident, nu putem să intrăm în detalii în privinţa cauzelor.

Avem însă posibilitatea de a oferi câteva informaţii. Câteva mărturii, începând cu cea a Directorului ENAC de la Aeroportul Fiumicino, Vitaliano Turrà, menţionează nu doar vântul puternic dar şi fenomenul “vântului de forfecare”, care apare atunci când direcţia vântului se schimbă brusc, provocând riscuri serioase aeronavelor. Deşi puterea vântului preconizat pentru Fiumicino a fost în limitele permise de fabricantul aeronavei ATR şi de Carpatair, prezenţa vântului de forfecare nu a fost anunţată în rapoartele meteorologice furnizate echipajului în zbor pe frecvenţa specială de radio ATIS şi nici de către turnul de control înainte de aterizare.

Trebuie precizat faptul că, dacă se va confirma că aeronava a fost supusă într-adevăr vântului de forfecare, consecinţele ar fi putut fi mult mai grave dacă abilităţile echipajului nu ar fi fost la înălţime. Experienţa comandantului Comandantul aeronavei a totalizat 9607 ore de zbor doar cu aeronave ATR – ceea ce înseamnă foarte mulţi ani de experienţă pe acest tip de aeronavă”.

Referitor la informaţiile apărute în presă cu privire la decizia Alitalia de a suspenda zborurile Carpatair, compania a precizat: “Decizia se referă doar la cele 2 aeronave ATR închiriate de Alitalia de la Carpatair care efectuau zboruri între Roma- Pisa şi Roma-Bologna. Operarea regulată Carpatair în şi dinspre Italia se desfăşoară normal. În următoarele zile, după elucidarea cauzelor evenimentului survenit în 02 Februarie pe aeroportul din Roma, Alitalia va lua o decizie în privinta operării cu aeronavele ATR 72-500 închiriate de la Carpatair”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version