in

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (I): ”Trebuie limitate plecările din România”

În multe orașe din Italia, romii sunt printre problemele cele mai acute. la Vicenza, Mestre, Verona, Treviso, acum și la Bologna, unde primarul vrea să aducă armata, romii sunt cap de afiș. Și în 99% din cazuri sunt prezentați drept români, chiar dacă nu toți romii sunt români. Din această cauză, de ce să nu o recunoaștem deschis, imaginea românilor are de suferit, nu numai în Italia, ci în toate țările unde sunt comunități mari de români și romi. Am încercat să aflăm ce spun românii din Italia despre romii de aici...(continuare)

Noi și romii

„Au mai multe drepturi decât noi”

Alexandra Răileanu, 26 de ani, asociat la atelierul de tâmplărie și restaurare mobilier „Avart” Torino, nu angajează romi: «Ni s-a propus din partea unei asociații să angajăm țigani în atelierul nostru de tâmplărie. Am refuzat categoric.

Sunt țigani cu cetățenie româna care nu se integrează în comunitățile unde trăiesc și e normal să ne deranjeze comportamentul lor. Ca orice grup minoritar, țiganii se simt discriminați, dar nu fac nimic pentru a schimba situația. În ultimul timp grupul lor minoritar a devenit un grup special și au ajuns să aibă mai multe drepturi decât noi.

Romii asediază Bologna, primarul cheamă armata: „Cetățenii trebuie protejați”

UE cheltuie bani anume pentru ei, care nu se justifică pentru că au tot două mâini și două picioare ca noi, plus că nu se obțin rezultate și se persistă pe aceeași idee.»

Monica Pop, 36 de ani, vânzătoare la Milano, crede că avem imagine proastă din cauza lor: «Romii continuă să distrugă imaginea românilor, fie în țară, fie în străinatate. Nu voi oferi un loc de muncă niciunui rom până nu va demonstra – măcar unul – că vrea să lucreze și că nu fură sau înșeală. În Italia, din păcate, nu am întalnit nici măcar unul și sunt aici din 1997. Toți sunt cu cerșitul sau furatul. Sunt jenata de egalitatea dintre noi.»

Cornel Toma


Să nu generalizăm

Silvia G., studentă la Facultatea de Medicină Veterinară, nu-i consideră pe toți la fel. «Tot respectul pentru cei care s-au integrat, care duc o viață normală și cinstită și care își trimit copiii la școală. Unei persoane de genul ăsta i-aș oferi bucuroasă un loc de muncă.

Comandantul poliției din Verona, apel împotriva cerșetorilor români: „Aștia nu sunt săraci, ci bande organizate”

Dar pe cei care cerșesc și fură prin supermarketuri nu-i suport, mă enervez. Aceștia ies în evidență prin îmbrăcămintea lor tipică: fuste, salbe etc. Refuz să le dau pomană, pentru ca apoi să își construiască palate prin țară, iar atâta timp cât nu vor deveni oameni civilizați, onești și muncitori, nu cred că au dreptul de a locui pe un sol public care nu le aparține.

Italia a cheltuit inutil 100 de milioane euro pentru taberele de romi

Muncești, aduci un beneficiu orașului în care te-ai stabilit? Atunci da, ai dreptul să îți faci tabără… dar nu abuziv. Nu mi se pare că ar trebui să fim băgați în aceeași oală doar pt că aveam ceteatenie română, pentru că nu suntem egali. Nu cred că în România sunt discriminați… li se permit prea multe lucruri, începând de la locurile rezervate în licee.»

Irena Cara


Trebuie limitate plecările din România

Iată ce spune și Elisabeta Dobra, 33 de ani, asistent Area Commerciala: «Romii din Italia sunt persoane care cu siguranță, prin propria conduită, afectează imaginea globală a românilor, nu numai în Italia, ci peste tot în Europa.

Dar vina nu este toată a lor. Autoritățile române ar trebui să găsească o soluție – colaborarea cu autoritățile locale din fiecare țară în parte ar fi o variantă – pentru a limita plecările din România, iar în cazul în care romii ajung în Italia, imediat ce au fost înregistate infracțiuni, să îi ia acasă și să dea pedepse exemplare. Chestia asta nu rezolvă pe de-a-ntregul problema, dar după părerea mea cred că i-ar descuraja.»

32 de cerșetori din grupul “bărbile negre” expulzați din Mestre

«Faptul că romii și românii au aceeași cetățenie nu pune automat semnul egal între cele două categorii. Ar fi interesantă o masivă campanie de informare care să plece de la autoritățile statului român.

Și mai cred că a-i chema cu propriul nume, acela de „țigan” nu riscă să ofenseze etnia. Chemându-i „romi” însă onorații domni politicieni au ofensat o întreagă națiune.»

«Italienii i-au alungat din tabere? I-au alungat, așa cum i-am alungat și noi acasă la noi. Oriunde ia naștere o tabără de romi, automat încep jafurile, furturile și așa mai departe. Dacă ar fi persoane cinstite, nimeni nu ar avea nimic împotriva lor.»

Clanul Barbă-neagră, caz european

Elisabeta nu a dat de pomană romilor pe stradă, dar «îmi face plăcere să pun câte un bănuț în coșul celor care au creat taraful de la metrou. Asta nu e pomană. E un gest prin care îmi pot exprima aprecierea și admirația pentru că fac o muncă cinstită.»

Cum e să oferi de muncă unui rom? «Mama mea a oferit de muncă unei stimate doamne de etnie romă, pe care ani de zile a cadorisit-o cu fel de fel de articole de îmbrăcăminte, mâncare și bani. Aceea a fost ultima data când a vazut-o.»

Cornel Toma


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poveste emoționantă în Sardegna: un muzicant de stradă român a primit cadou 36 de chitare

Noi şi romii