in

Noi şi romii

Sorin Cehan

În multe orașe din Italia, romii sunt printre problemele cele mai acute. la Vicenza, Mestre, Verona, Treviso, acum și la Bologna, unde primarul vrea să aducă armata, romii sunt cap de afiș. Și în 99% din cazuri sunt prezentați drept români, chiar dacă nu toți romii sunt români.

Din această cauză, de ce să nu o recunoaștem deschis, imaginea românilor are de suferit, nu numai în Italia, ci în toate țările unde sunt comunități mari de români și romi. Am încercat să aflăm ce spun românii din Italia despre romii de aici, îi considera vinovați pentru imaginea noastră proastă? Sunt jenați de egalitatea români # romi? Considera că italienii au dreptate atunci când îi alungă din locurile unde își fac tabere? Au dat de pomană vreunuia în Italia? Sunt de acord cu afirmația că în România sunt discriminați? Dacă ar avea posibilitatea, ar oferi un loc de muncă unei persoane de etnie romă?

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (I): ”Trebuie limitate plecările din România”

Mărturisesc, mă așteptam la mai rău. Citind de multe ori comentarii făcute pe site-urile de știri românești, îmi închipuiam că românii mănâncă romi fripți la proțap, de rasiști ce sunt. Am ales oameni din toate mediile, nu este un sondaj cu valoare sociologică, dar ne putem face o idee despre ce cred românii din Italia despre romi.

Opiniile sunt incredibil de moderate și de argumentate, toată lumea este de acord că este nevoie de educație, că la imaginea proastă au contribuit și românii, nu trebuie dată vina numai pe romi, că și autoritățile române ar trebuie să facă mai mult. În oprivința discriminării, nimeni nu crede în basmul cu discriminarea la care ar fi supuși în România, și de asemenea mulți interlocutori consideră că fondurile UE a fost cheltuile de pomană, ca și fondurile primăriilor italiene.

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (II): „Au pătat imaginea poporului român!”

Puține stereotipuri, de tipul „romii fură” sau „n-am văzut țigan muncind”. Este o abordare rațională, fără isterii, iar teama de ce-ar putea spune italienii care ar pune semnul egal între români și romi, ne-a alungat-o un student la Politehnica din Torino: «Sunt îndeajuns de mulți italieni inteligenți încât să nu privească problema într-atât de superficial încât să ne pună în aceeași oală.»

Nimeni nu este fatalist, considerând romii o problemă fără soluții, dimpotrivă, din cuvintele românilor intervievați se simte optimism.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce cred românii din Italia despre romii care au pașaport românesc (I): ”Trebuie limitate plecările din România”

Interpretă de muzică populară, şefă la Direcţia Anticorupţie din Guvern. Dragnea: „O recomandă vocea şi talentul”