in

Ministerul de Interne şi cel al Muncii : Angajări fără restricţii pentru români

Roma-  6 februarie 2011- Ministerul italian de Interne şi cel al Muncii au trimis o circulară tuturor prefecturilor, prin care informeaza despre ridicarea restrictiilor pentru cetăţenii români şi bulgari, privind accesul liber pe piaţa muncii în Peninsulă.

Documentul, emis  pe data de 3 februarie,  anunţă renunţarea la regimul tranzitoriu şi este semnat de responsabilii Direcţiilor de Imigraţie şi politici sociale din cadrul Ministerului de Interne şi cel al Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale. "De la data de 1 ianaurie a acestul an, ca efect al mecanismului automat prevăzut de Tratatul de aderare la Uniunea Europeană a celor două State, limitările cu privire la accesul pe piaţa muncii în acele sectoare cu restricţii, sunt anulate".

Prin documentul oficial, înaintat tuturor prefecturilor,  reprezentanţilor administraţiilor locale şi ai Institului Naţional de Protecţie Socială (INPS)- se comunică eliminarea restricţiilor impuse până acum cetăţenilor neocomunitari  (români şi bulgari), care doreau să se angajeze în Italia, în anumite domenii de activitate.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi până la 31 decembrie 2011, Italia a liberalizat doar parţial accesul pe piaţa muncii pentru lucrătorii români subordonaţi, pentru anumite sectoare de activitate şi profesii (agricol şi turistico – hotelier; activitate domestică şi de asistenţă acordată persoanelor; construcţii; mecanic; personal de conducere şi personal cu înaltă calificare).

Angajarea în celelalte domenii a fost condiţionată de parcurgerea unei proceduri simplificate, respectiv obţinerea în prealabil de către angajator a unei autorizări pentru angajare de la Ghişeul Unic pentru Imigrare (Sportello Unico).

Iată Circulara nr. 35/ 0000620 din 03/02/2012 emisă de cele două Ministere

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accidente rutiere: doi tineri români şi-au pierdut viaţa

Piemonte/ Cum se poate obţine ajutor social pentru plata chiriei