in

Comunitarii din Italia, neinteresaţi de vot

Poate slaba informare şi un anumit dezinteres al potenţialilor electori, dar şi puţină atenţie din partea lumii politice şi obstacolul birocraţiei. Cauzele sunt multe, dar efectul e acesta: cetăţenii comunitari rezidenţi în Italia merg foarte rar la urne, neglijând dreptul de a vota la alegerile locale şi europene.

 

Doar 600 de români înscrişi pe listele de alegători la Roma. Bădescu: “Degeaba suntem mulţi”

O situaţie fotografiată şi de “Cetăţenii comunitari şi participarea la vot”, studiu publicat pe 20 septembrie de Cittalia-Anci, care ia în examinare treisprezece oraşe-capitale de provincii, printre care Torino, Genova, Bologna şi Firenze.

În aceste oraşe rezidenţii comunitari reprezintă în medie 27% din totalul străinilor, cu un vârf la Torino unde sunt 44%. Prevalenţă clară a cetăţenilor români faţă de celelalte naţionalităţ i: între 80 şi 90% la Torino, Alessandria, Asti, Padova şi Verona, în timp ce la Reggio Emilia, Forlì şi Bologna este semnificativă şi prezenţa polonezilor (12-14% din total).

“În aceste localităţi în care au rezidenţa 122.000 de cetăţeni din ţări ale UE, fără a lua în calcul minorii, rezultă că numai 8% s-au înscris pe listele electorale suplimentare, cerinţă indispensabilă pentru a merge la vot”, explică Monia Giovannetti, care a îngrijit raportul împreună cu Giulia Perin.

Potrivit Cittalia-Anci, “aceste şi alte date evidenţiază necesitatea unei acţiuni mai decise pentru promovarea dreptului de vot rezidenţilor comunitari, pe care Italia l-a introdus prima în Europa odată cu adoptarea directivei pentru extinderea acestui drept cetăţenilor UE în 1996.

 

Alegeri la Roma 2013: "Plătim taxe? Atunci să votăm!"

Este necesară o acţiune de la bază şi în mod real împărtăşită”. Printre altele, extinzând analiza altor oraşe, scenariul descris în acest studiu rezultă întocmai optimist. în urmă cu câteva zile, Gazeta Românească a publicat recent date dezolante privind Roma: numărul rezidenţilor români este de circa 80.000, însă numai puţin peste 600 s-au înscris pe listele suplimentare. Acest lucru întâmplându-se cu numai câteva luni înainte de alegeri.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Catrinel Menghia, studentă la Iaşi. S-a înscris la Facultatea de Filozofie

“Au dreptate italienii să fie supăraţi pe noi”