Menu
in

Coronavirus, 77 de cazuri de îmbolnăviri plus două decese, Italia mobilizează armata pentru izolarea zonelor infectate. „Se suspendă dreptul liberei circulații a persoanelor”

UPDATE ora 13.00 Numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus în Italia a ajuns la 132. Sunt 89 persoane pozitive în Lombardia, 24 în Veneto, 9 în Emilia Romagna, 6 în Piemonte și 2 în Lazio.

În timp ce bilanțul mondial al Coronavirus crește la 2.461 de victime, Italia se confruntă cu prima urgență reală legată de Covid-19, virusul care se răspândește în toată lumea de la începutul anului.

Conform bilanțului de duminică dimineața, 77 de persoane sunt infectate în Italia: 54 în Lombardia, 17 în Veneto, 2 în Emilia Romagna, 2 în Lazio, una în Piemonte, la care se adaugă un elev de 17 ani resident în Valtellina, care studiază la Codogno. La cele 77 de cazuri se adaugă și două decese, un bărbat de 78 de ani în provincia Padova și o femeie de 75 de ani la Codogno.

UPDATE: ANSA a comunicat că sunt peste 100 de cazuri de persoane infectate în toată Italia, dintre care numai 89 în Lombardia, duminică la prânz! Cifrele au fost comunicate de preeședintele Regiunii Lombardia, Attilio Fontana, care a estimat, într-o declarație pentru SkyTG24 că sunt 89 de cazuri în Lombardia și peste 100 în toată țara!

Cazurile de infectare au ajuns în marile orașe din Nord: un rezident din Sesto San Giovanni a fost internat în spitalul San Raffaele din Milano, iar un altul, din Mediglia, a fost transferat la Sacco din Milano. Un caz de infecție a fost înregistrat și la spitalul Amedeo di Savoia din Torino. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani care a avut contact cu persoane infectate în Lombardia.

În zonele afectate au fost închise școlile, instituțiile, magazinele, unitățile de producție, transporturile. Se mențin serviciile esențiale, limitându-se la maxim circulația bunurilor și a persoanelor. Lombardia și Veneto, sâmbătă, au decis să închidă universitățile. Meciurile din Lombardia și Veneto, inclusiv din Serie A., sunt de asemenea suspendate. Primul ministru Giuseppe Conte, după un consiliu de miniștri de trei ore la sediul Protecției Civile, a aprobat un decret cu măsuri extrem de dure pentru a încerca să se împiedice răspândirea coronavirusului după izbucnirea unor focare în zona Lodi și în Veneto.

Măsurile sunt extrem de dure, 11 localități sunt complet izolate, este, de fap, suspendat dreptul de liberă circulație. Interdicția de a intra și ieși din zonele izolate va fi aplicată de poliție, cu sancțiuni penale și arest pentru cine nu respectă prevederile. În caz de novoie, va fi mobilizată armata.

Măsurile se aplică la focarele identificate în Veneto și Lombardia și, prin urmare, în localitățile Vo’ Euganeo , Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano. Aceste municipalități devin zone roșii: fără intrare sau ieșire. „Am adoptat un decret pentru protejarea sănătății italienilor, care este cea mai importantă și care se află pe primul loc în ierarhia valorilor constituționale”, a spus premierul Giuseppe Conte, repetând de mai multe ori că italienii „trebuie să aibă încredere” în politică și instituții, care fac tot posibilul.

„Nerespectarea măsurilor de izolare se pedepsește în conformitate cu articolul 650 din codul penal”, care prevede o amendă și arest de până la 3 luni, se spune în decret. Măsuri care pot fi extinse și în alte zone, dacă este necesar.

Se înființează puncte de control în jurul localităților cu contagiune pentru a preveni plecarea rezidenților. Decretul prevede coridoare „sterile” pentru a permite intrarea alimentelor și medicamentelor, garantând astfel cetățenilor furnizarea de bunuri esențiale. Sunt căi de securitate controlate de poliție prin care furnizorii pot trece – echipate în mod natural cu măști și mănuși de protecție (costumele sunt utilizate doar de cei care riscă să intre în contact cu o persoană pozitivă coronavirus) – care sunt deschise în zile și ore stabilite de prefecturi.

Decretul prevede, dacă situația se agravează, și utilizarea armatei, așa cum s-a întâmplat pentru a preveni actele teroriste. O măsură de maximă urgență care, de fapt, „suspendă drepturile liberei circulații a persoanelor”, dar care este necesară atunci când nu există alte modalități de a opri răspândirea unei epidemii. Este „modelul Wuhan”, de la numele orașului chinez unde s-a dezvoltat pentru prima dată coronavirusul și unde un regim de supraveghere foarte strict este încă în vigoare.

Orice zonă în care au fost identificate persoane pozitive la virus trebuie să fie „izolate”.

Căile de acces sunt controlate de mașini de poliție și carabinieri, astfel încât nimeni nu poate ajunge sau pleca, cu excepția cazului în care există nevoi speciale care, totuși, trebuie autorizate în mod specific de prefect. În prima fază, „cordonul” de siguranță va fi creat în jurul acelor municipalități unde activitățile publice au fost deja suspendate, școlile și birourile închise. Dacă epidemia se va răspândi, vor fi create zone mai mari care ar putea include mai multe municipalități, astfel încât zonele să poată fi controlate mai bine.

Trenurile sau alte mijloace de transport în comun nu pot ajunge în „zonele roșii”. Circulația în zona interzisă este limitată și în cele mai grave cazuri complet interzisă. Ordinul semnat de Ministerul Sănătății prevede deja „interzicerea opririi transportului public” în municipalitățile unde toate activitățile publice au fost „suspendate” și școlile și birourile au fost închise. Dacă există o agravare gravă a situației și epidemia se extinde în orașe, trebuie evaluată posibila închidere a metroului.

Poliția și carabinierii pregătesc schimburi pentru controlul zonelor care trebuie „izolate”. În momentul de față, fiecare secție de poliție și prefectură decide câți oameni trebuie să folosească la verificări, dar dacă situația se agravează, va fi necesară angajarea armatei pentru garantarea pazei permanente. Prezența militarilor în „zonele” zonelor de risc dă sentimentul unei urgențe foarte grave și din acest motiv guvernul a evaluat cu precauție această posibilitate.

„Trebuie să fim flexibili, deoarece măsurile luate astăzi nu sunt neapărat utile mâine”, a recunoscut premierul. Nu va fi suspendat acordul Schengen, după cum a cerut Matteo Salvini. „Vom lua întotdeauna măsuri adecvate și proporționale – a explicat Conte -. Acum nu există condiții prealabile pentru a solicita suspendarea liberei circulații a persoanelor. Este o măsură draconică și disproporționată față de nevoia de a limita contagiunea. Și atunci ce vrem să facem din Italia o leprozerie? Nu există condiții „, a spus Conte, afirmând clar că întreg guvernul își asumă „responsabilitatea politică deplină” pentru deciziile luate. Premierul a anunțat, de asemenea, că, în zilele următoare, guvernul va emite un alt decret care să conțină măsurile economice pentru a compensa suspendarea tuturor activităților din zonele afectate.

Încep daunele economice. Designerul Giorgio Armani a decis să-și desfășoare prezentarea de modă cu ușile închise, fără invitați. Evenimentul, programat pentru astăzi la Milano va fi înregistrat într-un teatru gol și transmisă pe site-ul Armani.com. Moncler a comunicat că deschiderea pentru public a prezentării Moncler Genius 2020 programată pentru 23 februarie a fost anulată. Mido, cel mai important eveniment din sectorul ochelarilor din întreaga lume, programat între 29 februarie și 2 martie la Milano, a decis să amâne ediția 2020 până în luna mai.

Italia este pe locul patru în clasamentul mondial al îmbolnăvirilor, aproape de locul trei Japonia:

1) China: 77579 ; 2) Coreea de Sud:  556; 3) Japonia: 135; 4) Italia: 132; 5) Singapore: 85; 6) Hong Kong: 70;  7) Thailanda: 35; 8) SUA: 35; 9) Iran: 28; 10) Taiwan: 28. 

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version