in

Cristian David: Ordonanţa guvernului privind Registrul Electoral NU AFECTEAZĂ dreptul de vot al românilor din diaspora

Guvernul României a modificat miercuri, 5 februarie, legea alegerilor, prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit unui material publicat de Gândul (care ulterior a modificat articolul), proiectul acestei ordonanţe ar fi prevăzut înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, cu 30 de zile înaintea scrutinului, ceea ce ar restrânge de fapt accesul la vot. Pentru a putea vota, românii din străinătate ar trebui să facă un drum suplimentar la consulat sau ambasadă pentru a se înscrie.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat pentru Mediafax că prevederile ordonanţei de urgenţă emisă miercuri de Guvern privind Registrul Electoral „nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din străinătate”, înscrierea în Registrul electoral necondiţionându-le exercitarea acestui drept.

„Informaţia pusă în circulatie astăzi a fost preluată eronat, dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis astăzi.”, a declarat Cristian David. Informaţia conform cărora românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis miercuri, a spus ministrul.

Ordonanţa de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern prevede, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, că aceştia sunt înscrişi în Registrul electoral cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului.

Pentru alegătorii cu domiciliul în străinătate, vor fi înscrise în Registrul Electoral următoarele date: numele şi prenumele, precum şi numele avut înaintea căsătoriei sau a modificării administrative a numelui; data naşterii; CNP; ţara de reşedinţă, dacă e cazul; precum şi numărul paşaportului şi data eliberării acestuia.

Guvernul aruncă în aer votul diasporei: vor putea vota numai cei înscriși la ambasadă

Daniel Ţecu (FADERE): USL se teme de votul românilor din Diaspora

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A adormit la volan, româncă de 33 de ani accident mortal la Fano

Daniel Ţecu (FADERE): USL se teme de votul românilor din Diaspora