in

Cursurile de română, anulate la o şcoală din Ladispoli

Adio cursurilor de română de la Circolo III (şcoala maternă Arcobaleno) din Ladispoli, anunţă Il Messaggero. „Este o mare pierdere de integrare şi amiciţie între popoare„. Astfel îşi manifestă amărăciunea Angela Nicoară, profesoară de cultura română şi de mulţi ani angajată în şcolile din Ladispoli foarte populate cu elevi români (în oraş numărul românilor înscrişi la evidenţa populaţiei este de peste 4.000).

Mediatoarea culturală a scris conducerii şcolii o scrisoare în care spune: „Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie solicitate de instituţia dumneavoastră pentru anul 2013-2014 nu vor fi activate. Având în vedere numărul de elevi de origine română prezenţi în şcolile dumneavoastră, exprim o mare amărăciune şi în numele părinţilor. Să sperăm că îşi va schimba opinia conducerea. Din 2009 cursul s-a desfăşurat în această şcoală cu regularitate şi mare participare”.

Politicienii cer ca spațiile din ambasade și consulate să fie folosite ca săli pentru cursuri de limba română

Răspunsul instituţiei şcolare, în care învaţă 900 de copii dintre care 100 români, a fost publicat de Il Messaggero: „Consiliul şcolar – răspunde directoarea şcolii, Annamaria Luperto – şi-a exprimat opinia negativă din cauza carenţei de spaţiu şi a lipsei de personal„.

Este de neînţeles, mai ales că profesorii de limba română, cum este Angela Nicoară, sunt plătiţi de guvernul României.

„Din păcate – adaugă directoarea adjunctă a şcolii, Loredana Strabaci – scenariul de criză nu ne permite să dezvoltăm proiecte importante”.

„Nu vrem nici gratis cursurile de limba română”

Carenţa de personal şi spaţiu depinde de ministerul italian, de şcoală sau de Municipiu? Consilierul pentru Educaţie din consiliul local Ladispoli, Roberto Ussia, a declarat: „Sunt întristat pentru situaţia care s-a creat, problema sediului nu poate împiedica aceste lecţii. Din acest motiv Primăria se va ocupa de găsirea unui spaţiu pentru reactivarea cursului, poate în cadrul centrului de artă şi cultură”.

Am contactat-o pe profesoara Angela Nicoară, originară din Făgăraş, mediatoare culturală şi voluntară în cadrul comunităţii Sant-Egidio. Ea ne-a declarat că după articolul apărut în Il Messaggero, ar fi fost găsită o soluţie pentru sediul cursurilor de limba română organizate până acum la Circolo III.

Anul trecut, polemicile au explodat pentru că la şcoala medie Corrado Melone din Ladispoli, cursul de română a fost instituit în mod obligatoriu şi pentru elevii italieni şi nu numai pe timpul orelor extraşcolare.”Proiectul – afirmă acum directorul, Riccardo Agresti – a fost înţeles şi apreciat după polemicile iniţiale”.

Cursuri de română de un milion de euro/ Ministrul Andronescu: „Vom schimba metoda de selecţie”

Ecaterina Andronescu: „Avem în plan deschiderea unui liceu românesc la Napoli”

Conform Institutului Limbii Române, se organizează cursuri de Limba, Cultura şi Civilizaţia românească în 235 de localităţi din Italia, în toate regiunile. Cele mai multe cursuri sunt în Lazio (70 de localităţi), Piemonte (29), Lombardia (21) şi Sicilia (21).

Dialog cu o asociaţie care organizează cursuri pe banii DRP: „Nu te interesează ce facem noi aici, vezi-ţi de treabă.”

Replică halucinantă a asociației care organizează cursuri de limba română la Florența: ”SUNTETI ZIAR RAZIST ANTI-ROMANIST”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă legată de mașină cu un cablu și târâtă pe stradă, maniac italian arestat la Pescara

Şerban Huidu îşi poartă crucea: „Încă îi mai visez pe oamenii ucişi de mine!”