in

De ce am votat cu Pd şi cu Pierluigi Bersani?

Românii din Peninsulă nu au putut participa la alegerile parlamentare din 24 şi 25 februarie. Doar cei cu dublă cetăţenie s-au putut prezenta la urne. Am realizat un sondaj printre conaţionalii care au votat. I-am întrebat pe cine au susţinut şi care este, după părerea lor, viitorul ţării în care au ales trăiască. Iată care au fost reacţiile în tabăra coaliţiei care l-a susţinut pe Pierluigi Bersani, liderul Partidul Democrat:

Nona Evghenie: "Bravo M5S!"

"În această dimineaţă l-am felicitat pe fiul vecinului meu, care s-a angajat în această bătălie electorală cu Movimento 5 Stelle! Ne-au dat o lecţie şi acum trebuie să reflectăm, nu doar noi cei de la PD, ci toţi. Cu un sentiment de responsabilitate către această ţară care are nevoie de reforme şi de stabilitate imediat. Nu mai este timp.", a scris pe Facebook Nona Evghenie, consilier local la Padova, candidată pe listele PD la aceste alegeri în circumscripţia Veneto. Nona Evghenie nu a fost pe un loc eligibil.

Emilia Stoica, candidat la alegerile din regiunea Lombardia, din Bergamo: “Împreună protagonişti”

“La alegerile politice, Cameră și Senat, am votat PD iar la alegerile regionale binențeles PD și am scris "Stoica" la preferințe. Am ales acest partid deoareceregăsesc tot mai mult în valorile sale, am acceptat candidez pe lista PD din regiunea Lombardia deoarece cred în Umberto Ambrosoli și în programul său.

Emilia Stoica, pe listele PD la regionale în Lombardia

Nu știu încă rezultatele alegerilor, sincer eu consider deja o victorie faptul un cetățean român a fost ales participe la această competiție politică, o competiție care vede cetățenii români excluși de la vot deoarece fiind cetățeni europeni nu pot participa decât la alegerile administrative în Italia, nu și cele politice.

Deci, nu se poate spune că au fost interese către potețialul electoral românesc. Consider participarea mea o reală deschidere a PD către noii cetățeni ai Italiei. " Împreună Protagoniști" este fraza mea preferată din campania electorală și cred că numai eliminând ecuația noi-voi-ei-ceilalți se va reuși reconstruirea unei țări prospere și senine.” (C.S.)

Daniel Grigoriu, funcţionar CGIL la Roma: “Italienii au votat pentru pâine şi circ”

Daniel Grigoriu, originar din Focşani, funcţionar din 2006 la sindicatul Fillea CGIL, a votat pentru prima oară la alegerile parlamentare, după ce a devenit cetăţean italian, cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

Daniel Grigoriu: “Românii nu vor mai apuca pensia în Italia”

“A fost prima mea participare, prima oară când am votat în calitate de cetăţean italia. Trebuie să o spun că, vâzând rezultatele, am rămas cu un gust amar şi cu părere de rău

Din păcate, nu am reuşit să schimbăm nimic. Mi-aş fi dorit să putem pune ţara asta pe picioare, cu Bersani, să facem ceva.

Îmi pare rău, dar poporul italian a vota încă o dată pentru pâine şi circ. Un motto din antichitate, valabil şi azi: romanii ştiau că trebuiau să ofere poporului pâine şi circ, aşa au făcut şi acum.

Nu, nu sunt rezultate care să aducă Italia pe drumul cel bun. Italia e acum la nivelul Greciei. Doar turismul mai ţine în picioare Italia. Acum în Peninsulă economia e la pământ, nu mai e stabilitate socială.

Nu şi-au dat seama că unii au votat pentru îndepărtarea de Europa şi pentru instabilitate. (M.C.)

Dana Mihalache: “Grillo nu e pregătit din punct de vedere politic”.

Nu este prima oară când Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei "Spirit Românesc", din Roma,  votează. A susţinut PD-ul, atât la alegerile parlamentare, cât şi la cele pentru regiunea Lazio.

“Într-un fel, sunt bucuroasă de rezultul la care s-a ajuns. Nu avem o majoritate,  asta înseamnă că sunt doua alternative: ori Italia nu poate fi guvernată, ori se vor alia doua forţe, spre binele poporului.

Sper să fie a doua variantă, aleşii se aplece spre necesităţile poporului, nu spre necesităţile personale.

M-a suprins foarte mult succesul lui Grillo. Cred, totuşi, că este un fenomen de moment. Se vede că forma de campanie pe care a folosit-o a avut efect. O campanie în piaţă, răstită,  ca să trezească în cetăţeni un sentiment care era adormit.

Am urmărit discursurile lui Grillo, cred că doar un sfert din ceea ce spune are o valoare politca. În rest, erau cuvinte, fraze, care nu aveau niste un sens, dar aveau efect asupra cetăţenilor care îl ascultau.

Ceea ce a declarat Grillo după alegeri nu mi-a plăcut. A spus că vor sta sa-i privească pe ceilalţi cum se bat între ei. Asta mă face să cred că avea o ambiţie mai degrabă personală, care s-a realizat.

Eu un succes pe care trebuie să-l recunoaştem, mai ales că are talentul de actor care l-a ajuta să vorbească mulţimii. Chiar şi el cred că e puţin speriat de ce a realizat, politic nu era pregătit. Nici nu ştie de unde să înceapă şi ce”. (M.C)

Adrian Argatu, Vasto: ”Proiectele lui Bersani sunt reale”

 „Am votat cu Partidul Democrat a lui Bersani. Am avut de ales între o politica de dreapta condusă de PDL si Berlusconi care au câștigat electoratul cu promisiuni inconștiente după părerea mea și un extremist care nu cred ca își are locul în politică în aceste momente delicate de criză economică. Proiectele lui Bersani le văd mult mai reale și pot avea un impact socio-economic elocvent.

Indiferent cine câștigă, prevăd o guvernare scurtă pentru că nu văd o majoritate la Cameră și Senat care poate conduce, excluzând alianța ,,MOVIMENTO CINQUE STELE,, cu oricare partid. (C.S.)

Citeşte şi:

 

Românii din tabăra lui Berlusconi

 

Beppe Grillo a avut şi voturi din partea românilor

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nepoata lui Santana renunţă la viaţa din Mexic pentru România

Beppe Grillo a avut şi voturi din partea românilor