in

Decizie incredibilă pentru Diaspora: Bugetul DRP pe 2015 s-ar putea mări cu peste 22 milioane de euro

Bugetul MAE, care include fondurile pentru românii de pretutindeni, a fost aprobat, astăzi, de comisiile de buget-finanţe, fiind adoptat un amendament prin care se dublează bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În acest caz, comisiile reunite de buget au adoptat un amendament al deputatului Ana Birchall. Ulterior, comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat amendamentul deputatului Aurelian Mihai prin care este suplimentat bugetul Departamentului cu suma de 100 milioane lei.


 

În cadrul dezbaterilor privind bugetul total al MAE, deputatul Ana Birchall a propus un amendament privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentantive ale acestora cu 5 milioane de lei. Membrii comisiilor au aprobat acest amendament, având şi acordul ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, astfel că bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE a fost dublat, propunerea iniţială fiind de 4,9 milioane de lei.

Discutarea bugetului MAE în comisiile de buget s-a făcut însă înainte de dezbaterile din comisiile reunite ale românilor de pretutindeni, care au avizat favorabil o creştere a bugetului pentru diaspora de 20 de ori. Astfel, comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat amendamentul deputatului Aurelian Mihai prin care este suplimentat bugetul Departamentului cu suma de 100 milioane lei.

Totodată, comisiile de buget au adoptat un amendamentat avizat favorabil marţi de comisiile de politică externă privind suplimentarea cu 10 milioane de lei a fondurilor pentru participarea României la Expoziţia Mondială Milano 2015. Acest lucru nu reprezintă însă o creştere a bugetului MAE, ci doar o redistribuire în cadrul bugetului, suma urmând să fie luată de la fonduri externe nerambursabile.

Bugetul MAE, aprobat de comisiile de buget, este de 681,5 milioane de lei, fără mărirea de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Bugetul Ministerului de Externe este mai mic cu 11,4% faţă de 2014.

Într-o postare pe Facebook, deputatul Eugen Tomac scria: ”Premieră în Parlamentul României. Bugetul destinat românilor de pretutindeni a fost suplimentat cu 22 de milioane de euro! Amendamentul deputatului Aurelian Mihai a fost adoptat cu 15 voturi pentru, 4 – împotrivă şi 2 abțineri.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dan Popa: «Doamnă Ambasador, ştiaţi foarte bine că drepturile românilor, garantate de Constituţie, vor fi călcate în picioare»

Denumirea funcției de ”Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni” a fost schimbată