in

Diaspora italiană: patru milioane de emigranţi

In Italia continuă să sosească imigranţi, dar sunt şi mulţi italieni care ȋşi ȋncearcă norocul ȋn străinătate. Iată datele ultimului Raport al Fundaţiei Caritas Migrantes, care a ȋnregistrat peste patru milioane de italieni- deci aproape şapte la sută din populaţie- risipiţi ȋn lumea ȋntreagă.

O comunitate care creşte ȋn fiecare an cu o sută de mii de persoane, care numără printre ei noii imigranţi, fii acestora şi străinii care au dobândit cetăţenia italiană. Desigur, cifra nu se compară cu migraţia din secolele XIX şi XX, când peste 30 de milioane de italieni au plecat ȋn străinătate, abandonându-şi ţara, cu mult mai săracă decât este azi. Descendenţii acelor italieni sunt in jur de optzeci de milioane.

“Azi pleacă cei mai buni”, susţine raportul Fundaţiei Migrantes, care arată că, din ce ȋn ce mai mulţi studenţi, cercetători şi profesionişti părăsesc Italia, pentru că au mai multe posibilităţi ȋn străinătate. E vorba, deci, de aşa zisul exod al creierilor, o problemă bine cunoscută şi de cei care imigrează ȋn Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cetăţenia italiană: din 2011, informaţii doar pe internet

Ianuarie 2011, ȋncep soldurile!