in

Directivă europeană în examinare: ”Salariul românilor detașați în Italia să nu fie inferior minimului contractual italian”

La jumătatea lunii aprilie, Parlamentul european va examina o directivă care, dacă va fi aprobată, va face mai facile detaşările de personal între filialele din diferite ţări ale aceleiaşi multinaţionale, scrie Corriere della Sera. Sau între două societăţi controlate de aceeaşi firmă.

O organizaţie sindicală europeană se opune cu forţă: „Nu suntem contrari unei circulări mai simple a personalului în cadrul multinaţionalelor. Dar textul care va merge în Parlament deschide porţile abuzurilor„, afirmă Luca Visentini, secretar confederal al CES, confederaţia europeană a sindicatelor.

„Deja astăzi mecanismul detaşărilor în cadrul Ue ascunde deseori forme de exploatare. Mâine dumping-ul de forţă de muncă riscă să fie extins la chinezi, indieni, nord-africani. Fără limite de naţionalitate”. CES era satisfăcută de textul ieşit lunile trecute din acelaşi Parlament. „Dar acum Consiliul Ue l-a denaturat. A deschis porţi largi abuzurilor”, atacă sindicatul european.

Oscar Farinetti, fondatorul renumitelor magazine Eataly, acuzat că exploatează români

Cum funcţionează astăzi lucrurile în cadrul UE? De exemplu cazul renovării sediului Eataly la Milano. Societatea a încredinţat lucrările firmei „Costruzioni europee” din Perugia, care la rândul ei le-a dat societăţii româneşti Cobetra din Suceava.

Normativa europeană adoptată de Italia stabileşte că lucrătorii români în detaşare trebuie să aibă un salariu care să nu fie inferior minimului contractual italian.

Statele de plată ale angajaţilor de la Cobetra arată cifre de 10.000 de ron, circa 2.200 de euro. Deloc rău pentru un ajutor de zidar, în aceste vremuri. Însă sindicatul Cisl nu crede că muncitorii primesc aceşti bani. Şi dacă retribuţiile ar fi egale cu cele ale italienilor, ce nevoie ar fi să iei un muncitor din Polonia sau din România pentru a-l aduce la Milano?, spune sindicatul.

Potrivit CES, cu propunerea de normativă aşa cum este scrisă azi, se vor putea înfiinţa societăţi-paravan pentru a aduce personal la costuri reduse din orice ţară din afara UE.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Când s-a produs adevărata invazie a imigranţilor români în Germania

Traian Băsescu: „Nu aş refuza funcţia de premier”