in

După dezastrul din diaspora, Teodor Meleșcanu nu demisionează: «Și eu am stat la coadă. Am făcut tot ceea ce era posibil»

După dezastrul de la votul din Diaspora, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu este primul căruia i s-a cerut demisia, fiind considerat responsabil de proasta organizare.

Însă Meleșcanu a precizat că nu are ce să își reproșeze, spunând că România și-a atins limitele în ceea ce privește capacitatea de organizare a votului din străinătate și a explicat că este nevoie de introducerea votului prin corespondență sau vot electronic.

Am dublat numărul secțiilor de votare. Din punctul meu de vedere am făcut tot ce era posibil pentru a le da posibilitatea românilor să-și exprime votul. Și acasă, și în străinătate participarea foarte largă ne-a contrazis toate estimările.

În străinătate s-a stat cam 2 ore în medie, dar am văzut și în România că s-a stat la coadă. Și la New York unde am votat eu s-a stat circa 40 de minute la vot. Din punctul meu de vedere ne-am atins limitele pentru modul în care putem noi asigura votul în străinătate. Nu poți să faci față cu resurse limitate unui val foarte mare de români.

Este explicit nevoie de o nouă legislație, indiferent că este vorba despre vot electronic sau vot prin corespondență.

Nu avem resursele materiale și umane pentru a acoperi un val mare de cetățeni care vin la vot.”, a spus Teodor Meleșcanu, la Antena 3.

Teodor Meleșcanu a declarat că și el a stat la coadă la New York și a așteptat 55 de minute să voteze și niciuna dintre persoanele care era înainte lui la vot nu s-a simțit umilită. Referitor la o posibilă demisiei, ministrul de Externe a precizat că nu are ce să își reproșeze.

„Am stat la coadă la New York la consulat timp de 55 de minute ca să votez, vă rog să mă credeți că nimeni nu s-a simțit umilit din cei care au fost înaintea mea, am stat de vorbă foarte deschis, a fost și un reprezentant al USR care m-a rugat să sprijin proiectul USR de lege privind votul electronic sau prin corespondență oricare ar fi, ideea de a crede că cineva este umilit pentru că stă o oră sau două ore ca să voteze nu ni se potrivește deloc, dimpotrivă înseamnă că într-adevăr spiritul civic și cel puțin în condițiile actuale s-a exprimat foarte clar de către oamenii care au mers la vot indiferent de dificultățile pe care le-au avut”, a afirmat Teodor Meleșcanu, la Antena 3.

Teodor Meleșcanu a stat la coadă la New York

Liderul PMP, Traian Basescu, i-a cerut demisia lui Meleșcanu în termeni duri: „Demisia Melescanu ! Toata campania am evitat sa folosesc expresii tari, dar acum nu am nici o ezitare sa spun ca ministrul de externe al Romaniei, domnul Teodor Melescanu, nu este nimic altceva decat un birocrat TICALOS care batjocoreste cu buna stiinta romanii din diaspora, condamnati la umilinta pentru a-si putea exercita dreptul la vot”, a scris Basescu pe Facebook.

Traian Basescu a amintit si de alegerile prezidentiale din 2014

Liderul PMP aminteste ca „este acelasi ministru de externe care a batjocorit diaspora la alegerile prezidentiale din 2014, a vazut ce inseamna proasta distribuire a sectiilor de votare, iar azi este evident ca a organizat deliberat aceeasi bataie de joc la adresa romanilor care muncesc in strainatate”.

O petitie pentru demisia ministrului de Externe Teodor Melescanu a fost initiata online duminica seara, de organizația Declic, dupa ce la sectiile de votare din principalele orase europene s-au format cozi de mii de romani.

„Noi, semnatarii petitiei si romani cu drept de vot, ii cerem demisia lui Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe si responsabil pentru organizarea alegerilor in diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, inca o data, a romanilor de peste hotare si a dreptului acestora de a vota. Va indemnam sa va dati demisia urgent, pentru ca sunteti incompetent”, se arata in textul petitiei.

PNL a anuntat, duminica, prin vocea presedintelui Ludovic Orban, ca va depune plangere penala impotriva ministrului de Externe, Teodor Melescanu, si a celor care au fost implicati in organizarea votului in diaspora.

Nu este prima data cand romanii din diaspora nu ajung sa voteze la alegeri. In 2014, ministrul de Externe Titus Corlatean a fost fortat sa-si dea demisia in urma unor ample proteste. Oamenii au iesit atunci in strada dupa ce mii de romani stabiliti in strainatate nu au reusit sa voteze la alegerile prezidentiale.

Parlamentar de diaspora: «Acum se vede. Votul electronic e mai necesar ca niciodată.»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PNȚCD cere blocarea Facebook în România. «Mark Zuckerberg să dea socoteală!»

Lega lui Salvini câștigă detașat alegerile europene din Italia, 5 Stelle se prăbușește pe locul 3