in

Elena Stefan, premiată la Ancona: “Am fost acuzată că-i ajut pe italieni, care se poartă urât cu noi”

Elena Ştefan, voluntar al protecţiei civile despre care “Gazeta Românească” a prezentat un amplu material exclusiv, va fi premiată în cadrul "Galei românilor de succes din regiunea Marche", eveniment organizat în localitatea Osimo- Ancona, cu ocazia Zilei Naţionale a României- informează Agerpres.

Elena Stefan a cunoscut satisfacţia de a salva oamenii în dificultate în timpul cutremurelor sau inundaţiilor care au afectat diverse regiuni ale Italiei. Din acest motiv, nu înţelege reticenţa românilor care îi critică pasiunea pentru voluntariat şi ar dori să aplice experienţa ei în ţara de origine.

Satisfacţia voluntariatului i-a fost răsplătită în luna octombrie a acestui an cu cea mai înaltă distincţie acordată de preşedinţia Italiei, "Crucifixul de Aur". "Am acasă un perete tapetat cu medalii, dar ceea ce nu voi uita niciodată, este privirea oamenilor disperaţi pe care îi ajuţi când au mai mare nevoie", a mărturisit pentru Agerpres Elena Ştefan.

Originară din localitatea Căjvana (judeţul Suceava), Elena a decis să renunţe la meseria de medic veterinar şi să emigreze în Italia în urmă cu 11 ani, la început din motive financiare. Încet-încet, s-a obişnuit cu viaţa de la Siena şi îi place să respire atmosfera istorică a centrului oraşului de la fereastra apartamentului în care locuieşte. După cinci ani de adaptare, femeia a decis să dea curs unui anunţ privind acţiunile de voluntariat. Au urmat luni de pregătiri şi specializări, după care Elena a ajuns să lucreze în serviciul Protecţiei Civile. Când nu este solicitată pentru misiuni, românca lucrează ca paramedic pe ambulanţă.

Nu a renunţat nici la prima dragoste pentru animale şi, în fiecare după-amiază, are grijă de caii din manejul de la Siena. Echipa de voluntari din care face parte Elena a intrat în atenţia presei italiene în timpul intemperiilor din nordul Italiei, înregistrate în luna octombrie. Timp de trei zile voluntarii supranumiţi "îngerii noroiului" au căutat persoanele înghiţite de alunecările de teren din regiunea Liguria.

Singura răsplată, "mulţumirea oamenilor"

Elena a avut posibilitatea să întâlnească şi supravieţuitori români în satul Borghetto di Vara, unde şi-au pierdut viaţa doi conaţionali. După apariţia în presa italiană şi română, Elena a primit mai multe comentarii mai puţin favorabile legate de pasiunea pentru voluntariat. "Vreau să specific că singura răsplată este mulţumirea oamenilor aflaţi la ananghie. Am fost acuzată că lucrez pentru italieni, iar ei se poartă urât cu noi. În faţa tragediilor, suntem toţi egali şi orice prejudecată dispare", a specificat voluntara româncă. Copiii Elenei, în vârstă de 23 şi 25 de ani, care au preferat să rămână la Iaşi, sunt mândri de mama lor.

În România, nu există o mentalitate a voluntariatului

Fiica şi-ar dori să existe şi în România un serviciu de voluntariat pentru a urma exemplul mamei. Elena nu exclude ca într-un viitor apropiat să aplice în România ceea ce a învăţat în Peninsulă. "Mai întâi, însă, trebuie lucrat la mentalitatea despre oferirea voluntară a serviciilor", consideră femeia. Sociologul de origine română stabilit în Franţa, Serge Moscovici, analiza în 1994 altruismul ca o formă de egoism pentru că aduce, în primul rând, satisfacţii celui care oferă ajutorul dintr-o nevoie de relaţionare interpersonală.

Elena a povestit pentru Agerpres că cea mai mare satisfacţia a trăit-o anul trecut, când o tânără italiancă a ţinut să mulţumească personal echipei Protecţiei Civile pentru că a extras-o încă în viaţă de sub ruinele clădirilor prăbuşite în oraşul L'Aquila după cutremurul din 2009. Tot atunci, Elena a depus în braţele părinţilor români trupul neînsufleţit al micuţului Daniel Munteanu. "M-a sfâşiat sufleteşte privirea părinţilor care sperau până în ultimul moment la o veste bună", spune ea.

Sâmbătă, Elena Ştefan va primi o recunoaştere pentru imaginea pozitivă pe care o crează României din partea comunităţii de români din regiunea Marche. Alături de alţi zece români, ea va fi premiată în cadrul "Galei românilor de succes din regiunea Marche", eveniment organizat în localitatea Osimo /Ancona/ cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Citeşte şi:

Exclusiv GR: Elena Ştefan, “îngerul” care îi ajută pe italieni la inundaţii şi cutremure: “Românii îmi spun: ce-mi trebuie voluntariat?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Constantin Bărdaşu, brutarul care produce “pâinea biblică” în Italia: “Presa exagerează”

Cătălin Dorian Florescu, scriitorul român premiat în Elveţia: “Acasă” are un nivel mult mai senzual decât credem noi”