in

Elevii de clasa a XII-a renunţă să mai dea Bacalaureatul şi pleacă la muncă în străinătate

După ce în ultimii ani doar 40% dintre absolvenţii de liceu au reuşit să treacă examenul de bacalaureat, anul acesta mii de tineri nici măcar nu s-au mai obosit să îşi depună dosarul de înscriere pentru a se putea prezenta la evaluare.

Mulţi tineri aleg să plece peste hotare pentru a munci şi renunţă să mai înveţe pentru examene.

Marţi, 10 iunie, a început examenul de Bacalaureat, cu proba orală la limba română. Examenul de anul acesta va fi susţinut la aceleaşi probe ca şi în anii precedenţi, însă numărul absolvenţilor de liceu care s-au decis să-l susţină este considerabil mai mic.

Anul acesta, s-au înscris cu aproape 10% mai puţini candidaţi decât anul trecut. Trendul, observat încă de anul trecut, este explicat pe de o parte de faptul că mulţi dintre elevi au realizat că Bacalaureatul nu este un examen uşor şi ca atare au ales să-l amâne, sau pur şi simplu să renunţe să-l mai dea.

Varianta emigrării pe salarii mai mari decât le pot oferi angajatorii din ţară este soluţia pe care mulţi absolvenţi se gândesc să o pună în practică.

Pe de altă parte, mulţi nu se mai înscriu pentru că nu mai văd utilitatea diplomei de Bac atâta timp cât pot lua ajutor de şomaj sau se pot înscrie la postliceale cu cele 12 clase.

Ioan H. este elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa şi va pleca în curând în străinătate, scrie „Bistriţeanul”. El nu va merge la facultate şi nici măcar la examenul de Bacalaureat nu s-a înscris. Alege munca pentru a face bani şi renunţă la studii.

„Din clasa mea doar şapte s-au înscris în acest an la Bac. Am mulţi colegi care imediat ce se termină şcoala pleacă la muncă în străinătate”, a povestit tânărul.

Ca el sunt mulţi tineri în toate zonele ţării care lasă studiile pentru a pleca la muncă în străinătate. Profesorii spun că plecarea la muncă în străinătate imediat după terminarea clasei a XII-a a devenit un fenomen în ultimii ani.

„Sunt foarte mulţi copii care nu s-au înscris la examenul de bacalaureat. Îi interesează mai mult să plece din ţară, să lucreze şi să câştige bani”, a precizat Iuliana Nacu, profesor în Botoşani, citat de „Adevărul”.

Unele inspectorate judeţene au intrat în alertă, sperând să îi convingă pe tineri să se prezinte la Bacalaureat.

De la 1 ianuarie, românii sunt liberi să îşi caute de lucru în orice ţară din UE, fără să mai aibă nevoie de un permis special de muncă. Sondajele arată în continuare o Românie ”pe picior de plecare”, preferința tinerilor pentru lucrul în străinătate nefiind estompată nici după plecările masive din ultimii 10 ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Electrocutat în timp ce făcea duş

Festivalul TeatROmania Emersioni Sceniche, a patra ediţie, în perioada 27-29 iunie, la Accademia di Romania