in

EXCLUSIV: Majoritatea românilor din diaspora NU VOR SĂ SE MAI ÎNTOARCĂ în România, sondaj Gazeta Românească

Din cauza crizei economice din România, milioane de români au emigrat în Occident. Acum Occidentul este în criză şi mulţi se gândesc să se întoarcă înapoi în România.

Dealtfel, gândul întoarcerii ACASĂ este un gând pe care-l păstrăm toţi în sertar. Acum am putea să ne întoarcem, România are cea mai mare creştere economică. Cel puţin pe hârtie!

Gazeta Românească a propus membrilor grupului Diaspora Românească unită un sondaj cu privire la intenţiile diasporei de întoarcere acasă. La întrebarea „Vreţi să vă întoarceţi în România?” se puteau alege patru răspunsuri: «Da, în maxim un an»; «Da, în maxim 5 ani»; «Da, în 10 ani»; «Nu, nu mă mai întorc decât în vacanţă, „ACASĂ” pentru mine este aici».

Cei care nu vor să se mai întoarcă sunt în majoritate: Peste 50% au ales acest răspuns. Circa 25% au ales răspunsul diplomatic, o altă formă de a spune că nu se mai întorc, şi anume „mă întorc peste 10 ani”.

Majoritatea îşi iubesc patria de unde au plecat, dar dragostea de patrie nu ţine de foame. O mare parte a comentariilor sunt foarte critice faţă de guvernanţii României.

Sondaj în Diaspora: Mergem la vot în 25 mai? ”Dacă nu mergem la vot, vor fura pe rupte, aţi uitat că au votat şi morţii?”

Iată câteva comentarii ale participanţilor la acest sondaj:

Un vis

Marga Husar: «Adorm şi mă trezesc cu gândul …….ACASĂ!!!!!! E suficient să închid ochii … şi sunt acasă!!!! Dar o să vină şi vremea să merg ACASĂ … pentru totdeauna!»

Pozderie Ionut: «E de ajuns să citesc cuvântul „acasă” ca să mă treacă un fior. Deocamdată rămâne un vis.»

Oana Hari: «Mă întorc în mintea mea mereu … o să vin acasă! Atunci când o să fie timpul!»

Adrian Anghelache: «Acasă merg de foarte multe ori, înainte să adorm, pun capul pe pernă şi mă „văd acasă”, văd casa părintească, locurile copilăriei, prietenii, vecinii, oamenii, românii mei dragi cu bune şi cu rele… sigur într-o zi va veni ziua când mă voi întoarce acasă, deşi încerc şi aici, unde trăiesc şi muncesc în prezent să construiesc „ceva”, să mă integrez, să mă simt ca acasă… totuşi inima nu vrea să asculte, ea bate mai puternic doar la gândul întoarcerii „acasă”…»

George G. Buruiana: «Sper cât de curând… sunt dispus să renunţ la tot ce am realizat aici, doar pentru a fi acasă.»

Cosi Zea: «Nu credeam că o să simt aşa când am plecat, însă aici, deşi mi-e mai bine, mă simt ca un copac fără rădăcini!»

Străin acasă sau aici?

Aura Sandu: «Am învăţat pe propria piele ca niciodată să nu spui niciodată, am spus odată ca niciodată nu voi pleca să mă stabilesc în altă ţară şi acum… uite-mă aici, nu am intenţia să plec de aici, dar nu poţi să ştii ce te aşteaptă mâine, să pleci din ţara ta este o hotărâre dificilă un schimb de viaţă radical, te loveşti de multă ignoranţă şi prejudecăţi, dar încerci să îţi creezi un drum al tău, să te întorci înapoi, să o iei de la capăt, să fii tratat ca un străin între ai tăi, să fii considerat că ai plecat la greu şi te întorci la bine, nu cred. Oare ce este mai greu, să fii tratat străin la tine acasă sau fii tratat străin printre străini ?»

Ne-am întoarce, dar…

Dumitru Coroama: «Am 60 de ani, o mare parte a vieţii am petrecut-o în Austria fără multe griji şi nejunsuri, dar acasă e tot acasă şi mă voi întoarce doar când voi simţi că ceasul se apropie să merg la cei din cer, altfel nu ai ce să faci, numai să te înhăitezi cu hoţi politici, sau să ţi termine nervii, n-are rost.»

RoyalTranslux RoyalTranslux: «Eu cred că majoritatea românilor ar merge acasă şi mâine, dar problema e: poţi să supravieţuieşti acasă? E greu şi riscant… dar avem o ţară frumoasă şi toţi ar trebui să plănuim cum facem să ajungem să stăm acasă şi să ne fie binişor la fiecare dintre noi… pentru că sistemul şi politicienii nu ne vor acasă asta e clar.»

Andy Horaţiu: «Da… m-aş întoarce, când o să-mi ofare statul român condiţiile, respectul ca cetăţean cu drepturi în ţara natală, un salariu la nivelul de trai european, să îmi asigure contribuţiile la Asigurările Sociale, să beneficiez gratuit de tratamente şi medicaţia necesară şi să mi se rambursează plăţile pe care le fac către spitale, consultaţii, analize, etc. Statul trebuie să îmi asigure sau să mă facă să mă gândesc să mă întorc acasă, ceea ce nu se întâmplă, pe hârtie stăm bine, în realitate, nu îţi oferă nimic.»

Camelia Vizuroiu Desnoues: «Acasă aş pleca şi mâine şi în seara asta şi acum! Dar am copii, nepoţi aici, aici voi avea o pensie. Am 56 de ani şi sunt bibliotecară. Ce am la bancă în cont am şi în buzunar. Cine mă angajează pe mine în România? Mi se frânge inima de dor şi seară de seară mă gândesc la copilărie, la cei care nu mai sunt, la străzile pe care le-am cunoscut . Doamne, dacă aş fi mai tânără… »

Maria Galin: «România are creştere economică doar pe hârtie, realitatea e alta. În România sunt oameni care nu au ce pune pe masă, sunt oameni cărora le mor copiii de foame… şi în aceste condiţii vreţi să vă întoarceţi acasă? Eu am doi băieţi care muncesc în străinătate, din suflet îi sfătuiesc să îşi facă viaţa acolo… Este muncă multă, suntem sclavi la porţile Europei, dar şi în aceste condiţii e de preferat Europa.”

Cosmin Valentin: «Să punem mâna pe sapă să mergem în ţară… Mai întâi să săpăm o groapă mare pentru leprele de la conducere şi după aia cu aceeaşi sapă, să ne apucăm de treabă adevărată…»

Marian Olaru: «Acasă pentru mine este unde sunt copiii mei şi familia mea. De mult nu mă mai gândesc acasă în România, spuneţi-mi, ce-aş putea face în România unde este atâta minciună, atâta corupţie şi atâţia corupţi. După Revoluţie am încercat să fac ceva pentru ţara mea, am încercat să fac ceva pentru mine şi familia mea dar nimic n-a funcţionat deci aleg să stau aici.»

Constantin Mtz: «Abia am fost într-o scurtă vacanţă. Dacă era creştere economică, de ce zilnic tot mai mulţi rămân şomeri? De ce se plâng bunicii că nu le ajunge pensia? De ce la sate vezi tot mai mulţi copii care nu se pot duce la şcoala din cauza situaţiei materiale? Unde sunt spitalele?»

Elena Drăghici: «Din păcate cred că aproape niciun român care a trăit în afara României nu mai suportă să trăiască în România de azi, aşa cum au adus-o toţi guvernanţii României, mandat după mandat. Dacă i-am putea judeca, toţi ar avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu. Deşi acum când privesc în urmă, dictatorul avea mai mult patriotism decât cei care au venit după el. România e o ţară autosuficientă şi toţi românii ar fi trebuit să aibă un trai de invidiat. Îmi pare rău, dar cred că nu mă voi mai întoarce în România niciodată. Trebuie să se schimbe prea mult şi în viaţa aceasta nu cred că or să reuşească.»

„Sunteţi 3,5 milioane” „Voi sunteţi 16”

Marian Bolovan: «Sunteţi 3,5 MILIOANE! De ce aşteptaţi să îşi revină România… fără voi? Cu cine să se ridice? Cu pensionarii şi cu copiii? Veniţi acasă şi vom ridica România. Duşmanii ei sunt MAXIM 2000! Să facem o Românie mândră ca soarele de pe cer! FĂRĂ HOARDA DE POLITICIENI trădători! FĂRĂ MAFIA! Doar poporul şi ţara!»

Andy Horaţiu: «Noi nu așteptăm, noi avem și acasă ce ne trebuie, doar că nu acceptăm să trăim într-un sistem corupt, stau unde sunt că mă simt respectat, noi suntem 3,5 milioane, voi sunteți 16 sau mai mulți, voi trăiți cu ei, așteptați să venim noi să facem ceva?»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Livorno, român de 61 de ani strivit cu mașina între două tiruri

Deputatul Aurelian Mihai denunță: ”Lipsă de respect a celor de la DRP față de românii din diaspora”