in

Deputatul Aurelian Mihai denunță: ”Lipsă de respect a celor de la DRP față de românii din diaspora”

Săptămâna trecută am fost prezent în comunităţile române din Marea Britanie, Germania şi Italia invitat de românii care trăiesc în aceste ţări, fie în Stuttgart, fie în Londra, fie în Latina, nu departe de Roma, unde am participat la un eveniment de binefacere pentru sensibilizarea societăţii civile asupra situaţiei românilor morţi în diaspora şi mizând pentru repatrierea corpurilor acestora acasă.

După cum am mai amintit şi în alte cazuri, primul amendament pe care l-am avut la începutul mandatului de deputat în Ianuarie 2013, a fost cel în care solicitam ca de la bugetul de stat să fie alocate zece milioane de lei, peste 2 milioane de Euro cu alte cuvinte, pentru a rezolva în parte situaţia. Până în prezent, statul român nu a făcut nimic, suntem obişnuiţi şi sătui de atitudinea mai mult decât ciudată a celor care au putere de decizie, a modului în care tratează cetăţenii români din diaspora.

În toate comunităţile întâlnite, am reîntâlnit aceeaşi problemă clasică, a “relaţiei” dacă o putem defini astfel, a DPRRP cu mediul asociativ românesc de peste graniţe. Săptămâna trecută am depus câteva interpelări la Camera Deputaţilor în care solicităm publicarea de facturi, chitanţe, contabilitatea etc. beneficiarilor proiectelor derulate prin intermediul DPRRP, dar şi cheltuielile pe care DPRRP le-a avut de la începutul anului trecut până în prezent, legate de tot ceea ce înseamnă deplasare în afara ţării de la ministru delegat şi până la ultimul reprezentant al departamentului amintit pentru a avea o reprezentare clară asupra cheltuielilor banilor pe care Parlamentul îi acordă Guvernului prin Legea Bugetului de Stat.

Având în vedere discuţia pe marginea cheltuielii banilor publici, sper să primesc răspunsurile cât de curând, subiectul fiind unul foarte serios, doresc tratarea lui ca atare în conformitate cu legislaţia statului român!

Am primit de asemenea foarte multe întrebări cu privire la organizarea evenimentelor din acest an, preconizate, cele două din luna august, dar şi a evenimentului care sper să fie organizat după cum Legea 299/2007 îl prevede şi anume, organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, congres asupra cărui organizare militez de peste un an şi jumătate în calitate de deputat!

Până în momentul de faţă, reacţiile venite din mediul asociativ, dar şi din partea cetăţenilor interesaţi în consolidarea societăţii civile, sunt neliniştitoare. Eu nu înţeleg până unde se consideră că există o limită a toleranţei din partea unora, care nu dovedesc nici profesionalism şi nici interes asupra problemelor diasporei.

Mă aşteptam ca din timpul sesiunii de finanţare a proiectelor DPRRP Februarie 2014, să fim deja informaţi şi reprezentanţii cetăţenilor în Legislativ şi asociaţiile româneşti şi biserica şi presa şi oricine altcineva implicat şi care acordă importanţă deosebită diasporei. Cineva mi-a adus aminte zilele trecute că nici până în prezent, lista participanţilor la acţiunile DPRRP din vara anului trecut, nu a fost nici trimisă şi nici publicată.

Sunt realmente siderat, asupra lipsei de interes a celor care astăzi reprezintă acest departament din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, însă probabil în aceasi situaţie de lipsa de respect venită din partea instituţiilor guvernamentale romane înfiinţate pentru interesul şi beneficiul cetăţenilor români aflaţi departe de casă, se afla milioane de români din diaspora!

Date concrete despre organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, se pare că nu avem, aşa cum ar fi fost normal, deşi timpul este trecut, trecut din 2007! Şapte ani au fost irosiţi, fără ca reprezentanţii numiţi în Guvernul României să organizeze acest eveniment! De un an şi jumătate avem ocupanţi ai postului de ministru, presupus al diasporei, tot numit, este adevărat şi încă nu s-a materializat NIMIC! Nu înţeleg de ce se întâmpla acest lucru urât romanilor din diaspora, care atât de mult ajuta România!

Anul trecut, au fost trimişi în ţara peste patru miliarde de Euro, legal, nu mai discutăm despre banii care tot noi, românii din diaspora i-am trimis an de an şi care nu au fost contabilizaţi prin banca sau firme de transfer monetar! Suma totală a banilor trimişi de noi către ţara a depășit de mult 100 miliarde de Euro. Noi, românii din diaspora, cumpărăm încă o ţară cu aceşti bani!

Că totul să lase şi mai multă incertitudine, mesajul: “Menţionăm că locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac pe principiul “Primul confirmat, primul înscris” postat pentru organizarea evenimentului de la Costineşti între 17-24 August în care nu se explică în mod clar nici măcar câţi participanţi pot asista la acest eveniment, nici programul zilnic al evenimentul, nici invitaţii, nici cei care vor susţine acel seminar, nici alte informaţii de natură tehnică sau timpul acordat dezbaterilor puţinelor teme, să înţeleg de interes, postate pe site-ul DPRRP, mesajul îmi aduce aminte de perioada urâtă de dinainte de 1989, o perioadă în care totul se discută prin “relaţii”, iar numai câţiva erau “confirmaţi”!

Sunt foarte supărat, supărat pe lipsa de respect a acelor oameni, numiţi, din Guvernul României faţă de românii din diaspora şi de aceea am dorit să transmit aceste mesaje în presă aşa cum românii din diaspora m-au rugat să o fac!

Aurelian Mihai, deputat Europa de Vest

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

EXCLUSIV: Majoritatea românilor din diaspora NU VOR SĂ SE MAI ÎNTOARCĂ în România, sondaj Gazeta Românească

Un român fără maniere: i-a dat concubinei italiene un cap în gură, arestat la Ravenna