in

EXCLUSIV/ Primul interviu al Elenei Udrea în diaspora: „Simona Man şi-ar da mai mult interesul decât cei care au precedat-o”

Elena Udrea a fost aleasă, sâmbătă 7 iunie, la Congresul Partidului Mişcarea Populară, în funcţia de preşedinte al acestui partid, învingându-l pe contracandidatul Daniel Funeriu. Proaspăta preşedintă de partid a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Româneşti, care sunt planurile PMP în diaspora, colegiu unde a obţinut cel mai bun scor la alegerile din 25 mai.

Elena Udrea critică Guvernul Ponta, care „se teme teribil” de românii emigraţi, critică parlamentarii diasprei („lipsiţi de voinţă”), critică PP-DD, care vrea să se „dedulcească” la beneficiile guvernării.

Diaspora este preţioasă pentru Elena Udrea: „Eu nu voi uita niciodată că al doilea mandat al Preşedintelui Băsescu a fost câştigat cu voturile diasporei” şi promite eforturi pentru apărarea drepturilor românilor din străinătate. În final, recunoaşte că s-a gândit şi ea să emigreze.


Elena Udrea, PMP a reuşit să obţină primul loc în diaspora la alegerile din 25 mai. Aveţi în echipa de conducere a partidului reprezentanţi ai diasporei?
«Reuşita PMP în diaspora a arătat potenţialul uriaş pe care îl are partidul, dar şi faptul că, acolo unde mesajul nostru a ajuns la electorat şi nu au contat foarte mult structurile de partid, Mişcarea Populară a obţinut scoruri foarte bune. Cele 28 de procente din diaspora şi locul I între toate partidele reprezintă, cred eu, un bun pronostic pentru ce urmează să se întâmple în 2016. Singurul meu regret ţine de faptul că, din păcate, Guvernul Ponta, în teama lui teribilă de românii care au părăsit ţara pentru speranţa unei vieţi mai bune şi care au văzut ce înseamnă un stat de drept funcţional şi instituţii puternice, au limitat foarte mult numărul secţiilor de votare. Practic, din 450 de secţii câte am cerut noi, Executivul PSD a aprobat doar puţin peste 190, ceea ce face ca numărul voturilor să fie şi el destul de mic.

Exclusiv GR / Micșorarea taxelor consulare, școli particulare și facilități fiscale pentru românii care vor să se întoarcă din străinătate. Iată programul Partidului Mișcarea Populară pentru Diaspora

Reuşita rămâne însă incontestabilă. Pentru a recompensa într-un fel rezultatul acesta, am luat decizia de a înfiinţa o funcţie de vicepreşedinte naţional al PMP pentru problemele românilor de pretutindeni, această funcţie urmând să fie ocupată de fostul preşedinte interimar Eugen Tomac. Acestui departament îi corespunde şi un secretar executiv în persoana domnului Dan Zătreanu. Sunt convinsă că, pe bazele deja extrem de serioase pe care le-am pus la aceste europarlamentare, vom reuşi să ne menţinem în vârful preferinţelor românilor din afara graniţelor ţării şi că, pe viitor, vom obţine chiar un număr mai mare de voturi.»

Care va fi programul partidului în privinţa românilor din străinătate?
«PMP îşi doreşte, în primul rând, să genereze un proiect de dezvoltare şi progres pentru România, astfel încât toţi românii care au trebuit să părăsească ţara în căutarea unei vieţi mai bune să aibă şansa de a se întoarce acasă, de a construi şi a dezvolta aici mici afaceri profitând din plin de experienţa obţinută în străinătate.

A doua prioritate absolută faţă de diaspora ţine de apărarea drepturilor românilor care trăiesc în ţări membre ale Uniunii Europene. PMP se va lupta – şi în ţară, dar şi în Parlamentul European – pentru a izola toate formaţiunile extremiste care au căpătat atât de multă susţinere şi care, la europarlamentarele din perioada 22 – 25 mai, au obţinut foarte multe voturi. Mişcarea Populară se va lupta pentru a impune ideea că nu există cetăţeni de prim rang şi de mâna a doua în UE. Ne vom folosi toate pârghiile pe care le avem în acest sens – atât pe linie de partid european, PMP făcând parte din PPE – cât şi prin forţe proprii.

Vasile Bob, „catalizatorul” Mişcării Populare în Italia: ”Avem grupuri formate în toate zonele importante”

Nu în ultimul rând, noi vrem să le oferim şansa românilor, chiar şi celor care se află departe de ţară, de a putea decide. Experienţa acumulată acolo, lucrurile învăţate în Occident şi expunerea la valorile şi principiile unor democraţii mult mai bine consolidate pot fi ingredientele necesare împingerii României în direcţia bună. Eu nu voi uita niciodată că al doilea mandat al Preşedintelui Băsescu a fost câştigat cu voturile diasporei, ceea ce a garantat ducerea mai departe a unui proiect de ţară care a îndreptat România către Vest într-un moment în care Mircea Geoană şi PSD doreau să o ducă spre Rusia şi către Est.

Pentru a reuşi toate acestea, cu siguranţă ne vom lupta în Parlamentul de la Bucureşti pentru introducerea votului prin corespondenţă. Este greu de crezut că vom urni lucrurile până la toamnă, dar sper ca, până în 2016, să avem o lege votată şi o infrastructură suficient de puternică încât acest deziderat să poată fi pus în aplicare. »

În aceste zile se vorbeşte despre cedarea ministerului diasporei către PP-DD. Postul de ministru pentru românii de pretutindeni ar putea fi preluat de Simona Man. Cum comentaţi?
«Din păcate, Departamentul pentru românii de pretutindeni a reprezentat în Guvernul Ponta o formă fără fond, neexistând acţiuni care să îmbunătăţească în vreun fel situaţia celor din diaspora. În ceea ce priveşte cooptarea PPDD la guvernare, acesta este semnul unei disperări a PSD, care, izolat fiind, simte nevoia să creeze impresia că nu este chiar singur. Mai ruşinos mi se pare ce fac cei din partidul lui Dan Diaconescu, care renunţă la „lupta împotriva ciocoilor”, dedulcindu-se şi ei la beneficiile guvernării.

Într-un fel este bine că Simona Man ar putea deveni ministru pentru românii de pretutindeni, pentru că sunt convinsă că şi-ar da mai mult interesul decât cei care au precedat-o. Mă îndoiesc însă că se va schimba ceva pe această zonă, pentru că Ponta şi PSD ştiu că diaspora nu votează cu ei. La fel cum mi-e greu să cred că departamentul cu pricina va putea să combată eficient campaniile anti-româneşti dintr-o parte a presei din ţările europene.»

Cum apreciaţi activitatea parlamentarilor aleşi în diaspora?
«Eugen Tomac, fostul preşedinte interimar al Partidului Mişcarea Populară, a avut o activitate extrem de intensă în Republica Moldova. Dovadă în acest sens este şi scorul excelent obţinut de PMP în Basarabia, acolo unde am luat peste 55% din voturi. Din păcate, ceilalţi parlamentari români aleşi în diaspora nu au reuşit să se ridice la nivelul implicării şi activităţii lui Eugen Tomac. Pe de o parte, au fost neimplicaţi şi lipsiţi de voinţă. Pe de altă parte, având în vedere că sunt peste 3 milioane de români care au părăsit ţara în ultimii 15 ani, numărul de reprezentanţi parlamentari este foarte mic şi, implicit, resursele alocate.»

Ce părere aveţi de faptul ca românii continuă să emigreze în masă?
«Această stare de fapt este rezultatul direct al faptului că actuala clasă politică din România, dar mai ales Guvernul Ponta – PSD, nu au reuşit să aducă bunăstare românilor simpli. Cei mai mulţi dintre tineri, lipsiţi de oportunităţi, şanse şi sprijin din partea statului, îşi caută o viaţă mai bună. Nu pot să-i condamn cu nimic. Vina aparţine în totalitate guvernanţilor. Sper însă ca Partidul Mişcarea Populară să fie schimbarea pe care foarte mulţi dintre românii plecaţi în pribegie şi-o doresc, să aducă o mentalitate occidentală în România, să întărească statul de drept şi democraţia şi să poată genera, atunci când va fi la Putere, şanse şi oportunităţi pentru ca aceia care au plecat să se poată întoarce acasă.»

Aţi vrut vreodată să emigraţi?
«Aş minţi dacă aş spune că nu m-am gândit niciodată la acest pas, în condiţiile în care în România toţi cei care vor să construiască sunt imediat puşi la pământ de un sistem profund corupt, anti-democratic şi misogin. La noi, este imposibil mai greu să faci ceva fără să ţi se pună beţe-n roate sau să ţi se spună sus şi tare „nu se poate”.

Eu cred însă că este şi de datoria mea să contribui la schimbarea în bine a societăţii şi să arăt că şi România poate fi o ţară ca afară. PMP este proiectul meu politic de suflet, cel care vrea să acopere decalajele între noi şi ţările civilizate. Cred şi sper că vom reuşi acest lucru şi că românii nu vor mai vrea să plece în alte zări şi că foarte mulţi dintre cei pe care nevoia i-a împins către alte meleaguri vor vedea că pot reuşi şi la ei acasă.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputatul Aurelian Mihai, proiect de lege susținut de 43 de parlamentari. „Cerem organizarea Congresului și a Consiliului Românilor de Pretutindeni”

Cea de a V-a ediţie a “Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români” va avea loc la Bălți, în Republica Moldova