in

EXCLUSIV – Victor Ponta redimensionează diaspora: «Emigrează din ce în ce mai puţini români»

Victor Ponta este pe primul loc în sondajele pentru alegerile prezidenţiale. În România are un avantaj confortabil, însă nu există date cu privire la intenţiile de vot ale românilor din străinătate, care, se spune, i-ar fi dat lui Traian Băsescu avantajul decisiv pentru a ajunge Preşedinte. Care este relaţia lui Victor Ponta cu românii din străinătate? Ce planuri are pentru a-i câştiga de partea sa? Vă prezentăm primul interviu acordat de Victor Ponta exclusiv pe tema românilor din străinătate.

Domnule Victor Ponta, v-aţi gândit vreodată să emigraţi? În ce ţară aţi fi putut trăi, în afară de România?

«Am plecat din țară, la începutul anilor 90, atunci când am fost în Franța, cu gândul că asta trebuie să fac, că așa îmi va fi bine. Am și studiat în Italia. Foarte rapid am înțeles însă că, oricât de greu ar fi, nicăieri nu este mai bine ca acasă. Acela a fost momentul când am ales să mă întorc definitiv în România și să îmi construiesc viitorul aici.

Prin urmare, nu aș vorbi despre o altă țară în care aș putea trăi, pentru că nu are relevanță. Admir multe țări pentru cultura lor, pentru oamenii lor, dar nu iubesc nicio altă țară precum iubesc România. »

La 7 ani după aderarea României la Uniunea Europeană, numărul de români care emigrează continuă să fie foarte mare. Consideraţi plecarea românilor, în esenţă, un fapt pozitiv sau negativ?

«Numărul românilor care aleg să părească țara este, de fapt, din ce în ce mai mic. România de astăzi nu mai este România de acum 15 sau 20 de ani.

Diferențele între țările occidentale și România s-au estompat treptat, atât din punct de vedere al oportunităților oferite pentru carieră, pentru un trai decent, cât și din punct de vedere al funcționării instituțiilor și respectării regulilor. Dar mai sunt multe de făcut!

Eu vreau să dăm cât mai multe motive românior să rămână în țară, iar celor plecați să revină. Nu pot să nu regret atunci când medicii sau cadre didactice pleacă pentru că sunt veniturile mici, spre exemplu.

De aceea, ne luptăm să limităm acest fenomen. Ne propunem să preluăm inițiativele SMART Diaspora (Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor – n.r.), care înseamnă oportunități pentru cei care revin în țară, cum ar fi: reduceri fiscale, implicarea în atragerea de investitori străini, programe de training în instituțiile statului, cu posibilitate de angajare.»

Circa un sfert din cetăţenii României, în majoritate tineri şi cu drept de vot, se află în străinătate. Cum îi veţi convinge să vină la vot? Ce le puteţi promite în mod realist?

«Sunt foarte muți români în afară țării. Poate nu chiar un sfert, dar putem vorbi despre câteva milioane bune. Mesajul meu și promisiunile mele către românii din afara țării nu se schimbă pentru că suntem în campanie. Mesajul meu este acela către toți cetățenii – vrem să asigurăm condiții în țara noastră suficient de motivante pentru ca cei care doresc să se întoarcă să o poată face.

Dar sunt mulți români care vor rămâne încă, din varii motive, în afara țării, iar aceștia trebuie protejați. Românii din Germania, din Italia, din Spania, Franța sau Statele Unite trebuie să beneficieze la maximum de serviciile ambasadelor, consulatelor, ministerului de Externe ca atare. Ei trebuie să se simtă protejați de autoritățile de la București. »

Bombă electorală: Certificate de naștere GRATIS pentru copiii din diaspora, anunțul făcut de Victor Ponta

Românii din străinătate trebuie să se simtă protejați de autoritățile de la București

Numărul secţiilor de votare din străinătate a fost mereu subiect de polemici, care credeţi că este soluţia? Mai multe secţii sau vot prin corespondenţă sau electronic?

«Subiectul a fost unul polemic și probabil va mai fi și cu ocazia altor alegeri. Ceea ce vreau să se înțeleagă este că nimeni nu îi ignoră pe cei din afara țării, care doresc să voteze, și încercăm să asigurăm condițiile pentru asta.

Votul electronic a fost vehiculat ca soluție. La fel și votul prin corespodență. Pentru aceasta, va fi nevoie însă de un sistem foarte bine pus la punct, astfel încât să nu existe nicio urmă de îndoială că securitatea votului ar putea fi afectată. »

Multe nemulţumiri ale românilor din străinătate sunt legate de serviciile consulare precare şi foarte costisitoare. Aveţi vreun plan pentru reducerea acestor nemulţumiri?

«Ministerul de Externe a luat foarte în serios plîngerile românilor din afara țării pe acest subiect și este un obiectiv important să îmbunătățim serviciile consulare. Vom extinde serviciile consulare și căutăm soluții pentru a reduce taxele pentru aceste servicii.»

Victor Ponta şi politica lui „vreau să vă întoarceţi toţi în România”

Românii au în continuare o imagine negativă în exterior. De multe ori devin chiar ţapi ispăşitori pentru neajunsurile provocate de criza economică. Cum s-ar putea îmbunătăţi percepţia despre români şi România?

«Românii sunt oameni muncitori, civilizați, care contribuie la creșterea economică din statele în care se află. Sunt sectoare întregi economice în aceste state unde forța de muncă românească este apreciată și răspândită pe scară largă. Asta este ceea ce îi reprezintă cu adevărat pe românii din afara granițelor, ca și pe cei din țară.

Românii sunt încă, din păcate, și victima prejudecăților și țintă pentru acei politicieni europeni care preferă să pună eșecul și lipsa de viziune în spatele unor ținte. Am văzut în Anglia ce campanie a fost anul trecut, absolut fără nicio bază. Știm ce s-a întâmplat nu de mult în Italia.

Guvernul României va reacționa dur la orice astfel de atacuri la adresa românilor din Diaspora. Nu neg că sunt și oameni care fac probleme, dar asta nu are legătură cu faptul că sunt români. Nu există infracționalitate mai ridicată în rândul românilor și nu voi accepta astfel abordări.

Suntem cetățeni europeni și trebuie să ne fie respectate drepturile în consecință.»

La ultimele alegeri prezidenţiale, votul diasporei a fost considerat decisiv. Veţi încerca să cuceriţi majoritatea în diaspora? Veţi merge în campania electorală în străinătate?

«S-a vorbit prea mult atunci de românii din afara țării, în termeni negativi, din tabăra celor care au simțit că a fost vorba de o victorie nemeritată, chiar forțată, a lui Traian Băsescu.

Eu îi îndemn pe cei din Diaspora să iasă la vot, până la urmă nu influențați de propagandă, ci chiar de propriile familii, din România, care le pot descrie mai bine și mai corect decât oricine care este astăzi realitatea. »

Sorin Cehan

Premierul Victor Ponta la „Diaspora Estival”: „Congresul Românilor de pretutindeni va avea loc anul acesta”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

George Lupașcu – o viață între scris și muzică. “Pasiunea pentru scris a apărut înainte de a şti că există alfabetul”

Mafia vânzătorilor de locuri de muncă, DENUNȚUL UNEI ROMÂNCE înșelată și abandonată la Verona