in

Federica Mogherini la Bucureşti, laude pentru românii din Italia: „Contribuie la dezvoltarea țării”

«Românii din Italia contribuie într-un mod hotărâtor la viaţa socială şi economică a ţării», a declarat ministrul de Externe al Italiei, Federica Mogherini, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Bucureşti în 28 mai. Ea s-a întâlnit omologul ei, Titus Corlăţean, şi cu preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea.

Anul acesta se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între România şi Italia şi, potrivit declaraţiilor oficiale, niciodată relaţiile dintre cele două ţări nu au fost mai bune. Schimburile economice bilaterale se ridică la peste 11 miliarde euro, Italia ocupând locul doi în clasamentul partenerilor comerciali ai ţării noastre. Cu aproximativ trei miliarde de euro, Italia este cel de-al cincilea a investitor de capital direct în România. În relaţiile dintre cele două state, un rol special îl au comunitatea de români din Italia, precum şi cea de italieni din România.

Federica Mogherini, în conferinţa de presă comună cu Titus Corlăţean, a subliniat faptul că românii din Italia “contribuie într-un mod hotărâtor la viaţa socială şi economic a ţării”. Porivit ministrului român de externe, cele două ţări vor colabora în problema celor un milion de români stabiliţi în Italia, care, în opinia diplomaţiei române, reprezintă o comunitate „care oferă avantaje pentru ambele ţări”.

Vizita este foarte importantă, având în vedere că de la 1 iulie, Italia preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. „România va acorda un sprijin extrem de consistent din punct de vedere politic pentru priorităţile preşedinţiei italiene, cu atât mai mult cu cât există teme care ne interesează în mod direct, aşa cum este creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în spaţiul UE, în special pentru tineri. Sunt şi alte teme de o sensibilitate particulară pentru Italia, aşa cum este migraţia ilegală. Înţelegem şi suntem deschişi cooperării pentru adoptarea celor mai bune decizii şi politici la nivelul UE pe această temă”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.

Un diplomat român va lucra în echipa Preşedinţiei italiene a UE

Ministrul român a anunţat că un diplomat român va lucra în echipa Preşedinţiei italiene a UE: “Vreau sa-i multumesc doamnei ministru pentru deschidere şi pentru faptul că domnia sa a acceptat ca pe perioada Preşedinţiei italiene a UE să poată fi detaşat un diplomat din MAE român care să lucreze în echipa Preşedinţiei italiene. Credem că va fi benefic pentru ambele părţi.”

Cei doi miniştri au exprimat preocuparea comună faţă de ascensiunea forţelor eurosceptice, populiste, anti-sistem, fapt care poate afecta obiectivul consolidării proiectului european. A fost reiterat interesul de a lucra împreună pentru contracararea acestor orientări prin rezultate concrete în aplicarea politicilor Uniunii în interesul cetăţenilor europeni.

Titus Corlăţean a mulţumit Italiei pentru sprijinul constant de care România a beneficiat în procesul de aderare la spaţiul Schengen, sprijin reconfirmat şi astăzi de ministrul italian de externe. „În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, Italia a fost întotdeauna convinsă că aceasta reprezintă o oportunitate și nu un pericol și vom continua acest proiect în timpul viitoarei Președinții a Consiliului UE”, a precizat ministrul italian de externe.

Federica Mogherini a fost primită şi de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului. La întâlnirea cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre punctele de discuţie a fost legat de comunitatea românească din Italia. „Am discutat și despre prezența comunității române în Italia — peste un milion de români care trăiesc și muncesc în Italia, care formează cea mai mare comunitate, o comunitate care a reușit să se integreze foarte bine și să aducă o contribuție la dezvoltarea economică a Italiei. Peste 2% din PIB-ul Italiei este realizat de firmele cu capital românesc care funcționează în Italia. (…)

Este de datoria noastră, a autorităților române, să susținem minoritatea română să se integreze cât mai bine și să o ajutăm cum putem„, a spus Tăriceanu după întâlnire. La rândul său, Federica Mogherini a subliniat bunele relații bilaterale româno-italiene, adăugând că românii reprezintă o comunitate importantă pentru Italia, care contribuie în mod major la dezvoltarea economică a ţării.

Dezvoltarea relațiilor româno-italiene a constituit principala temă abordată de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la întâlnirea cu Federica Mogherini.

Președintele Camerei Deputaților a amintit de cei peste un milion de români care trăiesc în Italia și de cele 37.000 de firme italiene din România.

„Avem o mare comunitate de români care lucrează și susțin statul italian, care contribuie la progresul și la prosperitatea statului italian, o comunitate care s-a integrat foarte bine, care plătește taxe și impozite, își trimite copiii la școală, ajutați de guvernul italian, care crede în viitorul european și în coeziunea socială a Europei. „, a afirmat Zgonea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fratele preşedintelui Băsescu, şantajat de rudele lui Bercea Mondial

Sindicatele din Padova protestează: „Şoferi italieni, contracte româneşti