in

Sindicatele din Padova protestează: „Şoferi italieni, contracte româneşti

Contracte româneşti pentru camionagii italienii. Şi astfel salarii mai mici şi contribuţii de protecţie socială sustrase visteriei statului. Denunţul sindicatelor şi interogare a parlamentarului Zan (Sel).

Camionagii padovani angajaţi cu contracte din România şi astfel cu salarii reduse cu 400 de euro şi contribuţii plătite statului român în locul celui italian, este denunţul făcut de sindicate la Padova. Cgil-Trasporti şi Fita-Cna au prezentat o plângere la Inspectoratul de muncă din Padova şi Ministerului Muncii. Un fenomen în creştere, explică sindicaliştii, pentru că a existat o proliferare a agenţiilor temporare care angajează autotransportatori încadraţi în sistemul de muncă românesc; sistem care prevede mai puţine contribuţii şi taxe.

„Situaţia generală se agravează de la lună la lună”, explică sindicalistul Romeo Barutta, secretar provincial al Filt-Cgil. „Am calculat că, numai în provincia Padova, ar putea să existe deja 1.000 din cei 3.000 de camionagii angajaţi de firme din sector prin intermediul bine cunoscutelor agenţii de muncă temporară, potrivit normativelor contractului naţional românesc al autotransportatorilor. Practic şoferii „românizaţi” câştigă 1.200-1.400 de euro pe lună în loc de 1.700-1.900, sumă care o duc acasă colegii angajaţi cu un contract reglementat de normativele naţionale. Salariul lunar este astfel scăzut cu 400-500 de euro. Însă contractul „alla România” nu dăunează numai fiecărui angajat.

Cel mai afectat este statul: în timp ce în România firma plăteşte pentru fiecare lucrător maxim 300 de euro drept contribuţii, în Italia, aceştia din urmă, alăturaţi impozitelor, ajung la peste 1.200 de euro. Şi aceasta înseamnă, pentru bugetul public, să piardă, numai pentru provincia Padova, până la 1 milion de euro din moment ce autotransportatorii „românizaţi sunt circa o mie”.

Walter Basso, secretar Fita-Cna, se luptă pentru a încerca să fie schimbată normativa. „Fenomenul există şi este destul de ramificat atât în Veneto cât şi în apropiata Friuli Venezia Giulia”, subliniază Basso.

„În general sunt marile firme cele care utilizează angajări cu contract românesc. La limită sunt implicate şi câteva firme mici, dar numai cele care au ajuns la fundul sacului şi astfel nu mai ştiu cum să facă să echilibreze conturile pentru a nu fi constrânse să se închidă. Asociaţilor noştri nu le recomandăm acest tip de angajare dintr-un motiv îndeosebi legal. Există deja numeroşi lucrători subordonaţi care întreprind acţiuni legale împotriva încadrării în sistemul de muncă românesc. Şi cei care au ajuns la proces au găsit întotdeauna răspunsuri favorabile din partea judecătorilor”.

Grevă în transporturi, şoferii italieni blochează Italia: „Să plece șoferii români”

Interpelare în Parlament

Pe 15 mai, deputatul Alessandro Zan, ales pe lista Sel (Sinistra Ecologia e Libertà), a prezentat o interpelare urgentă ministrului Muncii Giuliano Poletti şi ministrului Tranporturilor, Maurizio Lupi, prin care cere să se facă lumină asupra fenomenului. Situaţia priveşte o mie de autotransportatori padovani care, „deşi sunt angajaţi pe teritoriul italian, ar fi angajaţi de cunoscute agenţii de muncă temporară cu normativă românească şi prin urmare cu diminuarea salariului cu peste 400 de euro faţă de colegii angajaţi cu contracte italiene”.

„Ceea ce este dezamăgitor este că, în astfel de operaţiuni efectuate de unele agenţii de muncă temporară în numele a numeroase firme din sector şi în aparenţă permise de Uniunea Europeană, nu se plătesc contribuţiile către stat, numai pentru provincia Padova acestea fiind de peste 1 milion de euro.

Leontin Vlass, Sindacato Immigrati: “Camionagiul român, țap ispășitor”

Autotransportatorii sunt încadraţi de agenţii, după cum au denunţat sindicatele, în cadrul sistemului de muncă românesc, care prevede mai puţine contribuţii şi mai puţine taxe faţă de cel italian. În România, de altfel, o firmă plăteşte pentru fiecare lucrător maxim 300 de euro contribuţii, când în ţara noastră acestea, alăturate impozitelor, depăşesc deseori 1.200 de euro”, scrie în interpelare.

Zan a cerut miniştrilor să facă lumină asupra întregii situaţii, pentru a stabili legalitatea şi legitimitatea operaţiunii, şi a întrebat dacă o situaţia analogă celei padovane a fost denunţată deja în alte provincii italiene.

Nu este prima dată când asupra delicatei chestiuni a camionagiilor, care transportă mărfuri prin Italia cu un contract românesc, este cerută intervenţia instituţiilor. În 2012 parlamentarii de la Partidul Democrat Ettore Rosato din Trieste şi Silvia Velo din Livorno, au fost cei care au prezentat o interpelare pe aceeaşi chestiune care începea la acea vreme să se prezinte în alte oraşe italiene.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Federica Mogherini la Bucureşti, laude pentru românii din Italia: „Contribuie la dezvoltarea țării”

Domodossola, cocaină ascunsă în nuci de cocos. Arestat un român de 50 de ani