in

Florența, ambasadorul George Bologan, apel la unitate: ”Entuziasmul și caracterul sunt asemeni unui magnet care produce o forță de atracție”

În perioada 13-14 septembrie 2018, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, aflat în vizită de lucru la Florența, a avut întrevederi cu reprezentanții autorităților locale, prefectul de Florența, Laura Lega și primarul orașului, Dario Nardella, precum și o întâlnire cu membri comunității românești.

Vizita a avut loc la invitația primarului localității și se înscrie în seria de întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale din principale regiuni și orașe italiene, fiind desfășurată inclusiv în contextul evoluțiilor recente din teritoriu legate de comunitatea românească.

La 13 septembrie, în cadrul întâlnirii cu prefectul de Florența, Laura Lega, șeful misiunii diplomatice a apreciat colaborarea dintre autoritățile italiene și cele române și a prezentat eforturile comune pentru identificarea unor soluții care să contribuie la informarea corectă și la măsurile privind eradicarea exploatării prin muncă, tematică prioritară pentru Ambasadă și pentru oficiile consulare ale României din Italia. Discuțiile au mai atins teme generale privind cooperarea româno-italiană, precum și efortul statelor UE în ceea ce privește problema migrației, în special prin operațiunile din cadrul Frontex.

Ulterior, ambasadorul României însoțit de reprezentantul Consulatului General de la Bologna, consulul Viorica Calcan, au luat parte la întâlnirea organizată de oficiul consular din zona de competență cu o parte din membrii diasporei românești din Toscana. Întâlnirea a avut ca scop schimbul de opinii, cunoașterea unor proiecte care pot fi propuse și susținute și cunoașterea stării comunității.

Ambasadorul Bologan a îndemnat participanții să contribuie, prin gândurile și acțiunile individuale izvorâte din valorile primordiale morale, la consolidarea unității comunității românești în ansamblul său și la viața socială și politică a societății gazdă.

“Dacă în fiecare dintre noi există entuziasm și avem un caracter frumos și puternic, vom reuși să-i mobilizăm și pe alții în mesajele și proiectele de unitate și de demnitate ale neamului. Entuziasmul și caracterul, sunt asemeni unui magnet care produce o forță de atracție a altora către valorile esențiale ale românismului în profunzimea lui, dar și față de propria comunitate.”

Programul vizitei a continuat la 14 septembrie cu întâlnirea primarului orașului Florența, Dario Nardella, prilej cu care edilul a transmis diplomatului român aprecierile sale față de comunitatea românească prezentă în teritoriu. Au fost discutate proiecte aflate în desfășurare care vizează cetățenii români, dar și o serie de propuneri venite din partea reprezentanților comunității românești pentru perioada următoare.

De pe agenda discuțiilor nu a lipsit tematica europeană, fiind abordate aspecte legate de coeziune, migrație și cooperare transfrontalieră. În acest context, primarul Nardella a evidențiat colaborarea foarte bună cu primăriile orașelor Timișoara și Sibiu, care au fost invitate să participe la prima „Conferință a Primarilor Capitalelor Culturale Europene” organizată în localitate.

Anterior întrevederii, ambasadorul României a adus un omagiu la mormântul lui Nicolae Petrescu-Comnen* din cimitirul „Porta Santa” din Florența.

Notă: Nicolae Petrescu-Comnen: jurist, diplomat, profesor, publicist și om politic român, fost ministru de externe al României interbelice și cetățean de onoare al orașului Florența. Prin intervențiile sale a contribuit decisiv la salvarea orașului Florența de la bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și implicit la salvarea unei importante părți a patrimoniului universal și a numeroase vieți omenești.

sursa: roma.mae.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Atena, Școala de limba română, cultură și civilizație ”DACIA” și-a deschis porțile pentru al treilea an consecutiv

Vrei să participi la stagii de practică la Ambasada României la Roma? Iată condițiile