in

UPDATE 2: Certificatul verde și carantina la intrarea în țară au fost scoase, apoi a fost eliminat definitiv și PLF

UPDATE 2: Formularul PLF a fost eliminat definitiv.

Formularul de localizare a pasagerului (PLF), necesar a fi completat de orice persoană care intră pe teritoriul României, a fost abrogat de Guvern prin ordonanță de urgență.

S-a anulat formularul PLF

Odată cu publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, formularul nu va mai trebui completat. Deși nu a mai prelungit starea de alertă, începând cu 9 martie, și a anulat obligațiile privind purtarea măștiior, certificatul de vaccinare și carantinarea, Guvernul nu anulase până acum prin lege formularul PLF.

”Având în vedere încetarea stării de alertă instituită pe teritoriul României, și respectiv încetarea aplicabilității măsurilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, aplicabile persoanelor care intră pe teritoriul României, referitoare la identificarea contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, precum și măsurile referitoare la carantinarea persoanelor, menținerea obligației completării Formularului digital de intrare în România, cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României sau în maximum 24 de ore de la intrarea în țară, reglementată conform prevederilor OUG nr. 129/2021, cu modificările și completările ulterioare, nu este justificată”, a anunțat Guvernul.

”De asemenea, elementele de fapt și de drept ale situației extraordinare ce impune recurgerea la această cale de reglementare ce nu poate fi amânată, sunt reprezentate de faptul că menținerea obligației referitoare la completarea Formularul digital de intrare în România poate conduce la aplicarea unor sancțiuni, ceea ce aduce atingere interesului public și poate genera apariția unor posibile litigii și cheltuieli suplimentarea pentru instituțiile implicate”, mai arată Executivul.

La anunțarea încetării stării de alertă, guvernul anunțase că formulatul PLF nu mai trebuie completat. A doua zi, guvernul a revenit, și a spus că trebuie completat în continuare. Acum obligația PLF a fost anulată definitiv.


ȘTIRE INIȚIALĂ 9 MARTIE 👇

UPDATE: Certificatul verde și carantina la intrarea în țară au fost scoase, dar formularul PLF RĂMÂNE VALABIL

Deoarece Guvernul a stabilit să nu o mai prelungească, starea de alertă a fost ridicată.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit, printr-o hotărâre oficializată marți, în ultima zi în care s-a aplicat starea de alertă, abrogarea actului normativ ce stabilea regulile de intrare în țară și ale carantinei.

Totuși, pentru că nu s-a stabilit încă renunțarea la el, pentru moment, formularul de localizare a pasagerului (PLF) trebuie folosit în continuare.

Formularul PLF RĂMÂNE VALABIL

Starea de alertă nu s-a mai prelungit dincolo de 8 martie și s-a încheiat oficial în noaptea trecută.

Odată cu încheierea stării de alertă, o parte dintre măsurile și restricțiile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 au dispărut, cele mai multe dintre ele fiind stabilite doar pentru perioada în care se aplică această stare specială.

În plus, prin Hotărârea CNSU nr. 16/2022, publicată în a doua parte a zilei de marți în Monitorul Oficial nr. 230, s-a stabilit renunțarea la obligația de a prezenta certificatul digital european (certificatul verde) la intrarea în țară și la carantina ce trebuia aplicată celor ce nu aveau acest document.

După cum stabilea Hotărârea CNSU nr. 6/2022, abrogată acum, cei ce intrau în România trebuiau să prezinte certificatul verde sau documente echivalente. Dacă nu aveau documentul care atesta vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă pentru COVID-19, cei ce veneau din străinătate erau nevoiți să stea în carantină cinci zile.

Suplimentar, de-acum, odată cu dispariția carantinei, nu mai pot fi eliberate concedii medicale de carantină pentru contacții direcți.

Trebuie completat în cel mult patru zile

Apoi, ținând cont că, potrivit OUG 129/2021, utilizarea formularului PLF nu este condiționată de aplicarea stării de alertă și nici nu a fost luată încă o măsură similară cu cea aplicată carantinei, respectiv eliminarea lui, obligativitatea completării documentului rămâne, pentru moment, valabilă în continuare.

Acest lucru a fost confirmat și de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de azi a Executivului. „În privința formularului de localizare a pasagerului, până când nu va fi abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului 129/2021, acesta va rămâne necesar pentru cei care intră în România”, a precizat reprezentantul Guvernului.

Astfel, chiar și după ce starea de alertă a dispărut, formularul PLF trebuie completat în cel mult patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore de la acel moment. În cazul în care nu se vor achita de această obligație, cei ce vin din străinătate, indiferent de mijlocul de transport folosit, riscă amendarea cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

un articol avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
explozie de cereri de pasapoarte in Romania

Explozie de cereri de pașapoarte în România, pregătiri de plecare în masă

romanii din Italia in 5 zile acasa in caz de razboi

Românii din Italia, în 5 zile acasă, în caz de război. Proiectul guvernului Ciucă