in

Fost primar de la Lega Nord la proces: „Îşi plimba prietena româncă cu maşina de serviciu”

În localitatea Varese, din nordul Italiei, fief al Ligii Nordului, este în plină desfăşurare procesul împotriva fostului primar, Aldo Fumagalli, acuzat de deturnare de fonduri şi luare de mită. Un proces care, după "Rubygate", ar putea fi numit "Elisabetagate" pe plan local- de la numele tinerei românce implicate.

Fumagalli era unul din oamenii- cheie cu ajutorul căruia Umberto Bossi voia să clădească viitorul Italiei, la începutul anilor '90, unul din acei "administratori cinstiţi, care nu fură, cu faţa de oameni de treabă".

Fumagalli este anchetat acum, printre altele, pentru că ar fi cazat o tânără româncă, Elisabeta, într-un edificiu care aparţinea primăriei. Mai mult, politicianul îşi plimba prietena cu autoturismul de serviciu şi încerca să-i obţină un loc de muncă folosindu-se de privilegiile sale instituţionale. Episoadele ar fi avut loc în 2005- cu doi ani înainte de aderarea României la UE, iar, în urma scandalului declanşat în primărie,  Fumagalli a fost constrâns să-şi dea demisia.

Ieri, 10 ianuarie, au fost audiaţi trei martori cheie în procesul împotriva fostului primar: doi foşti consilieri, precum şi Guido Vanoli, fostul şofer al primăriei. Au apărut astfel, primele confirmări cu privire la acuzaţiile aduse lui Fumagalli.

Vanoli (şoferul primăriei) a declarat la proces că edilul de la Lega Nord îl punea deseori să o conducă pe Elisabeta cu maşina primăriei. O dată ar fi condus-o pe tânăra prietenă a primarului la o întâlnire pentru un loc de muncă. Fumagalli ar fi încercat să profite de poziţia sa pentru a o convinge pe patroana unei cooperative să o angajeze pe româncă, pe atunci extracomunitară. Româncă nu a fost angajată, pentru că nu avea competenţa necesară, dar în schimb primarul a insistat ca ea să fie cazată într- un apartament al aceleiaşi cooperative. Primarul nu s-ar fi limitat în a o ajuta pe Elisabeta, ci şi pe o prietenă a ei, Ana, „o fată blondă, mică de statură”, căreia ar fi încercat să-i găsească un alt loc de muncă, la o firmă de construcţii.

Pasiunea lui Fumagalli pentru româncă era cunoscută nu doar de şofer, ci şi de cei doi consilieri care au fost audiaţi pe 10 ianuarie. Ambii au recunoscut că fostul primar era văzut deseori în compania tinerei: Fumagalli ar fi făcut presiuni pentru ca un alt apartament aflat în proprietatea primăriei să fie pus la dispoziţia Elisabetei. Un funcţionar care s-ar fi opus insistenţelor fostului primar a fost îndepărtat din funcţie, ca un act de răzbunare.

Fostul primar al Ligii Nordului se apără şi respinge toate acuzaţiile. Susţine că nu a comis nicio ilegalitate, că nu a folosit niciodată maşina primăriei pentru a o transporta pe româncă şi nici nu ar fi încercat să facă presiuni pentru a-i găsi un loc de muncă.

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Costi Ioniţă, succes în America, faliment in Romania

Olanda caută criminali printre români