Menu
in

Gheorghe Radu, mort la muncă de oboseală, comparat cu eroii italieni Sacco și Vanzetti

Primarul din Larino, Vincenzo Notarangelo, și consilierul regional Michele Petraroia, în după-amiaza de 23 august, înainte de a se duce la Torremaggiore pentru a 90-a aniversare a morții lui Sacco și Vanzetti, au participat la Nuova Cliternia la o întâlnire în memoria lui Gheorghe Radu, muncitorul agricol român de 35 de ani mort pe câmp de oboseală, la finalul unei zile de muncă sub soarele arzător, pe 29 iulie 2008.

Informația a fost făcută publică, prin publicația termolionline.it, de coordonatorul regional în Molise al partidului Sinistra Italiana, Michele Petraroia: «Nouăzeci de ani de la moartea lui Sacco și Vanzetti, cei doi italieni emigrați în America în căutarea unui loc de muncă și a norocului, morți din cauza ideilor lor.

Patruzeci de ani de când Michael Dukakis, la acea vreme guvernator în Massachusetts, a recunoscut în mod oficial eroarea judiciară și a reabilitat memoria lui Nicola Sacco și Bartolomeo Vanzetti de crima atribuită lor.

Nouă ani de la trista și tragica poveste a lui Gherghe Radu, muncitorul agricol român mort la finalul unei zile de muncă pe câmpurile de roșii dintre Nuova Cliternia și Portocannone, pe 29 iulie 2008. Miercuri la Nuova Cliternia era soare, câmpuri încă înmiresmate de fân, verdele măslinilor și viilor în depărtare, cerul azuriu și marea albastră care se vede până la Tremiti. Însă nu acesta este Molise pe care l-a trăit, cunoscut Gheorghe. În Molise, Gheorghe și-a găsit la numai 35 de ani moartea din cauza muncii la negru și caporalatului.

Nu acum o sută de ani, ci în foarte civilizata Italie de acum zece ani! Tribunalul nu a găsit niciun vinovat, piatra funerară așezată în locul în care a căzut a fost de mai multe ori smulsă și distrusă în timp ce fenomenul muncii la negru și utilizării muncitorilor imigranți în activități iregulare persistă și se extinde sub ochii noștri ca și cum ar fi inevitabil și – poate – prea comod pentru a fi combătut».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version