Menu
in

Grevă în transporturi, şoferii italieni blochează Italia: „Să plece șoferii români”

Patru zile de grevă a sectorului autotransporturi au fost fixate de pe 9 pe 13 decembrie, o perioadă crucială, tocmai înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Decizia a luat-o Unatrans, asociaț ia care reunește principalele sigle sindicale naționale ale trasportatorilor: Confartigianato Trasporti, Fai, Cna-Fita, Confatrasporto și Fiap L.

Un comunicat al Comitetului Executiv al Unatrans informează că “a ratificat decizia de a proclama oprirea serviciilor de autotransport începând de la ora 00 de luni 9 decembrie până la ora 24 de vineri 13 decembrie luată de Președinția Unitrans la încheierea întâlnirii cu subsecretarul de stat (Rocco) Girlanda (de la ministerul Infrastructurii și Transporturilor) din data de 13 noiembrie 2013.

Motivele protestului sunt tăierea rambursării accizelor, incertitudinea absolută privind resursele destinate sectorului, cu referire în special la intervențiile pentru limitarea costului forței de muncă, absența de inițiative concrete pentru reprimarea fenomenului de cabotaj abuziv practicat de operatori externi”.

“Guvernul s-a dezinteresat complet în cursul acestor luni de chestiunile ridicate de autotransport, demonstrând în acest mod că nu a înțeles rolul fundamental al sectorului în mult dorita refacere economică”.

Un responsabil al organizației Confartigianato Trasporti Bergamo, Dario Mongodi, a declarat: “În loc să se penalizeze tot mai mult micii transportatori, veriga slabă a întregii filiere de transport, este necesar ca autoritățile să-și îndrepte atenția asupra controlului clienţilor şi în special a operatorilor străini care, în țara noastră, din cauze ce trebuie descoperite, sunt lăsaţi fără a fi penalizaţi să circule fără un minim control privind timpul de șofat. Din 100 de controale efectuate pe șosele, numai 2 sau 3 sunt asupra unor vehicule străine”.

Un numitor comun al declarațiilor responsabililor de asociații ale transportatorilor este cel al “străinilor” care au început să facă concurență transportatorilor italieni. În principal, șoferii italieni sunt supărați pe români, și de fapt ei sunt motivul principal de nemultumire.

Inamicul nr. 1: șoferul român

Tiruri, benzina mai scumpă și românii. Camionagiii blochează Italia”, scrie Dario Di Vico în Corriere della Sera. “Camionagii amenință o oprire extraordinară a vehiculelor în 9 decembrie. Un protest care riscă să blocheze țara, declarat de toate sindicatele a așa-numiților mici transportatori. Motivele protestului sunt variate: legea de Stabilitate (adică legea Bugetului – n.r.) care taie 330 de milioane de contribuții sector – u lui, dar în special concurența camionagiilor români care acceptă plăți reduse”, scrie Corriere. “Piațete blocate, cozi de tiruri la frontieră, imposibilitatea de a călători chiar și pentru mașinile ușoare.

Greva, care a fost declarată în mod unitar de toate sindicatele, este împotriva legii stabilității care taie autotransportului circa 330 de milioane de contribuții destinate rambursării accizelor la carburanți și alte fonduri. Este vorba de acele transferuri ale statului care au servit de-a lungul anilor la menținerea fragilului compromis cu o categorie distrusă de prețul carburantului, de o concurență sălbatică și apoi pusă în mod definitiv pe butuci de Marea criză.

Dacă în 2008 se înmatriculau într-un an peste 22.000 de vehicule grele acum am trecut la 9.500. Organizațiile se plâng de benzina mai scumpă și taxată a Europei și trebuie să facă față firmelor din Europa de Est care au costuri ale carburanților și pentru angajați mai mici cu 30 și 40%. Se spune că în fiecare zi se închid 25 de firme mici.

În povestirilor oamenilor cu tiruri însă, inamicul este camionagiul român care este angajat de firme italiene, dar costă cu 10.000 de euro mai puțin pe an și este dispus la orice orar doar ca să nu-și piardă slujba”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version