in

Călătoriți în afara țării? Iată cum poți solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate

Călătoriți în afara țării? Iată cum poți solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Cei care vor să călătorească în afara țării și vor să aibă acces la asistență medicală în țările care fac parte din Uniunea Europeană pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate, în mod gratuit, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie avocatnet.ro.

Acest card european se eliberează pe baza unei cereri și dă dreptul posesorului la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi într-un stat membru pentru deplasări scurte, de maximum 12 luni, indiferent de motivul deplasării (turism, studii, motive familiale sau profesionale).

Sunt român în Italia, trebuie să îmi reînnoiesc cartea de identitate, care devine electronică. Ce se schimbă? Dacă pierd PIN-ul, cum îl pot recupera?

Iată cum poți solicita cardul european de asigurări sociale

Cererea trebuie depusă fizic de asigurați la sediul casei județene de sănătate de care aparțin, în timp ce pentru unele unități, printre care și cea a municipiului București, cererea poate fi transmisă și electronic.

Cardul european de sănătate poate fi cerut de toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției aferente. Pentru minori, cardul european de sănătate se eliberează doar pe baza certificatului de naștere sau a actului de identitate. Cardul are o valabilitate de 24 de luni de la data eliberării și se obține gratuit

După depunerea documentelor necesare (lista completă a acestora în funcție de tipul, vârsta și veniturile asiguratului pot fi consultate pe site-ul CNAS), în termen de șapte zile lucrătoare, cardul va fi emis și distribuit prin poștă la adresa înscrisă pe cerere. 

Cardul european de sănătate poate fi folosit numai în afara țării noastre și acoperă doar serviciile medicale din spitalele de stat din țările membre, pentru anumite servicii fiind necesară coplata, chiar dacă în România respectivele servicii medicale sunt gratuite.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Bătrânul îl ucide pe fiul badantei la Pavia

Pavia, un bătrân 85 de ani în scaun cu rotile l-a ucis pe fiul badantei. Două focuri cu o pușcă de vânătoare

teroare autobuz

Teroare într-un autobuz la Roma, doi români și un polonez au deturnat și distrus vehiculul, apoi au tâlhărit șoferul