in

Încep lucrările la biserica ortodoxă din Verona: „Va fi un centru unic în Italia”

Încep lucrările la noul centru ortodox din Verona, pentru care părintele Gabriel Codrea s-a luptat încă din anul 2005. Decizia finală a fost luată în comisia de urbanism a Primăriei, pe 3 septembrie 2012. Povestea e lungă. În 2005 au fost făcute primele demersuri. Abia pe 15 decembrie 2009, Consiliul local din Verona a aprobat construirea centrului, nu fără polemici. Pe 5 aprilie 2012, actul de vânzarecumpă rare a terenului (5100 m²) pe care va fi construit centrul a fost semnat între Statul Român şi Primăria oraşului Verona, iar pe 29 mai, Statul Român a donat terenul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia. 

Resursele financiare legate de achiziţionarea şi donaţia terenului, 250.000 de euro, au fost asigurate de către Parohia Ortodoxă Română din Verona. Potrivit cotidianului L’Arena, numai construirea bisericii va costa 1,5 milioane de euro. “Prima dată va fi construită biserica, cu costul de 1,5 milioane de euro, sumă acoperită în parte de donaţiile deja făcute de credincioşi şi în parte cu un împrumut.”, scrie cotidianul veronez.

Terenul de la Verona, care a intrat în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi a fost dat în folosinţa Parohiei Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, este situat în Viale Andrea Palladio. El va fi utilizat pentru construirea unei biserici ortodoxe române şi a unui centru cultural-social destinat tuturor credincioşilor parohiei din Verona. Prima care se va ridica va fi biserica, vor urma biblioteca şi sala multimedia. Părintele Gabriel Codrea, aflat la Verona din 2001, a declarat pentru L’Arena: “În octombrie vor începe lucrările pentru construirea criptei de la subsol, deasupra căreia va fi ridicată biserica”.

 

Biserică ortodoxă pentru românii din Verona: “Un vis împlinit”

Aprobare în comisie

Decizia definitivă a sosit pe 3 septembrie, de la comisia de urbanism din a treia circumscripţie. Comisia, prezidată de consilierul Vito Comencini (şef de grup la Lega Nord), s-a exprimat în mod favorabil privind proiectul. Dar cu o notă: Primăria să-şi menţină promisiunea de a investi veniturile din vânzarea acelui teren în lucrări publice în a treia circumscripţie.

Părintele Codrea, însoţit de arhitectul Silvano Zanoni, a fost prezent în comisie şi a amintit paşii făcuţi pentru construirea Centrului: “După ce am avut în vedere diferite zone ale oraşului, în 2005 s-a ajuns la un acord privind zona de interes. Proiectul a trecut astfel prin trei administraţii şi prin mandatele a doi primari şi în sfârşit, în câteva săptămâni, va începe să se transforme în realitate”.

“Va fi primul centru de acest gen din Italia”, a adăugat Codrea, “gândit pe modelul celor existente în alte metropole europene. Un punct de agregare deschis tuturor cetăţenilor, sub semnul ecumenismului şi dialogului între culturi. Pe lângă aceasta, va avea o importantă funcţie socială, pentru că acolo se vor putea întâlni lucrătorii români şi moldoveni: să ne gândim numai la numeroasele îngrijitoare, care în zilele libere nu ştiu unde să se întâlnească”.

Vito Comencini, rezumând  motivele în favoarea proiectului, a explicat: “În afară de funcţia socio-culturală, un alt serviciu pentru toţi cetăţenii va deriva din construirea unei zone de staţionare în serviciul complexului dar accesibilă tuturor. Sperăm, pe lângă aceasta, ca Centrul ortodox să se insereze ca element de refacere a zonei Palladio, din păcate faimoasă din cauza situaţiei de degradare socială care continuă acolo, cu trafic şi prostituţie”. Părintele Codrea îşi ia un angajament în acest sens: “Cunoaştem problemele acelei zone, dar le vom aborda ca pe o provocare de depăşit”.

Scuzele lui Tosi

Povestea centrului este lungă. Printre altele, a fost marcată de un incident diplomatic, apoi rezolvat de scuzele primarului Flavio Tosi, dezvăluie L’Arena. În 2010, pe timpul prezentării proiectului la Primărie, Renata Franchini, pe atunci consilier pe lista lui Tosi, l-a apostrofat pe părintele Gabriel Codrea cu aceste cuvinte: “Vreau să cred în siceritatea sa, dar nu sunt ipocrită: poporul român are nevoie să fie civilizat şi hrănit cu valori”. Afirmaţia a inflamat imediat părţile politice. Exponenţii Pd şi Pdl s-au unit în condamnarea acelor cuvinte şi au decis să abandoneze sala de consiliu în semn de protest.

După multe critici şi câteva tentative de apărare precum “Franchini a fost prost înţeleasă”, cum a spus atunci consilierul Vittorio Di Dio, primarul Flavio Tosi a trebuit să intervină pentru a arunca apă pe foc. Cu un telefon de scuze dat părintelui Codrea, a doua zi. În afara acestui episod, care a riscat să producă o ruptură diplomatică cu comunitatea imigrată şi cu guvernul României, proiectul a depăşit teafăr procedura politicobirocratică, deşi a fost una lungă şi sinuoasă. Au fost proteste şi la faţa locului. De ani de zile o bucată a terenului de pe via Palladio, la acel moment încă în proprietatea Primăriei, era cultivată cu legume de câteva doamne în vârstă din cartier, cu autorizaţie. Femeile nu au vrut să audă explicaţii când a sosit de la Primărie ordinul de evacuare: au ajuns chiar să facă pliante de protest şi să se lege cu lanţuri de gardul grădinii la sosirea poliţiei.

Parohia “Sfântul Ilie” a luat fiinţă la Verona în 1998, înfiinţată de episcopul Gurie Gorjeanul (de la Mitropolia Craiovei, pe atunci preot la Padova) împreună cu circa 100 de enoriaşi. În 2001 a venit părintele Codrea, fost preot la Alexandria, care abia îşi terminase doctoratul la Veneţia. De când a venit, părintele Codrea a fost cel mai important apărător al drepturilor românilor din Verona, într-o zonă în care Lega Nord are încă majoritatea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aderarea României la Schengen, scoasă din discuţiile UE

Hoţ salvat de un carabinier