in

Inocent în închisoare, despăgubit după moarte

Viaţa lui Vasile Copil s-a încheiat cu o tragedie absurdă: a murit chiar de 1 mai, anul acesta, după ce a căzut de pe schelă pe un şantier, într-o zi în care n-ar fi trebuit să muncească. Ironia sorţii este că după ce a murit, statul italian l-a anunţat pe Vasile că va primi 64.000 de euro depăgubiri pentru că a stat nevinovat în închisoare aproape un an. El fusese acuzat pe nedrept de un jaf în la Roma. Banii vor fi încasaţi acum de familie.

 “Povestea lui Copil Vasile, cetăţean român de 51 de ani, urmărit de soarta potrivnică, este una tristă, de nedreptate şi durere”, scrie Il Messaggero. A murit pe 1 mai, căzând de pe o schelă la Rocca di Cambio (L’Aquila), sub ochii fiului său, zidar ca şi el.

Vasile lucra pe un şantier de construire a unei zone rezidenţiale, la periferia lo – calităţii. Cazul său este unul dintre numeroasele cazuri de accidente mortale la locul de muncă, aşa numite “morţi albe”, care a produs multă rumoare, tocmai pentru că moartea sa a avut loc într-o zi deosebit de simbolică pentru muncitori. În cazul lui însă, soarta se pare că a fost deosebit de potrivnică, pentru că în ziua în care a căzut de la nivelul al treilea al schelei, viaţa sa se putea schimba. În acele zile aştepta un răspuns care-i putea schimba viaţa. De fapt, aştepta o despăgubire, autorizată în martie de Curtea de Apel din Roma: 64.000 de euro, fiindcă a fost închis pe nedrept. Românul, deşi nu avea antecedente penale, a ajuns în închisoare şi a rămas acolo timp de aproape un an fiind acuzat de un jaf care a fost comis pe 20 octombrie 2009 şi de care el nu era vinovat.

Acuzat pe nedrept

Ancheta a început după denunţul unei doamne care a povestit forţelor de ordine că i s-a furat portofelul în centrul istoric din Roma, în apropiere de Campo de’ Fiori. “Am fost agresată de doi bărbaţi de origine română – a declarat ea forţelor de ordine -. Au ameninţat şi că mă vor viola dacă nu voi goli geanta”.

I-a recunoscut la scurt timp, a indicat chipul lui Copil şi cel al unui alt bărbat, în fotografiile din baza de date care i-au fost arătate. Chipul lui Vasile se afla printre acestea pentru că intrase clandestin în Italia, chiar dacă nu a comis niciodată infracţiuni. Doamna era sigură că ei au fost agresorii.

Copil a fost arestat cu acuzaţia de jaf şi tentativă de viol pe 10 martie 2010. S-a apărat mereu spunând că nu ştia nimic despre acea faptă. Însă a rămas în închisoare până pe 25 ianuarie anul trecut. Când, la încheierea procesului din prima instanţă, în sarcina sa a fost pronunţată o sentinţă de achitare.

Doamna greşise, pentru că descrierea sa nu corespundea  deloc cu mărturiile de pe timpuldezbaterii. Chipul adevăratului agresor era însă greu de uitat, în special din cauza unui detaliu: avea doi ochi albaştri enormi, care ieşeau în evidenţă şi mai mult, în ziua jafului, pentru că purta un tricou albastru. Copil, însă, nu avea ochi albaştri, şi nici măcar nu-şi  amintea să aibă vreun tricou albastru în dulap.

Odată achitat şi imediat descarcerat, asistat de avocatul Andrea Manasse, bărbatul a prezentat o cerere pentru obţinerea unei despăgubiri pentru detenţie injustă. Nu a făcut-o numai din motive financiare, deşi pe durata lunilor petrecute departe a lăsat acasă o soţie şi trei copii, dintre care unul minor. A făcut-o pentru că a suferit o nedreptate. În martie, Curtea de Apel a acceptat cererea sa, stabilind o despăgubire de 64.000 de euro. Sentinţa a fost înaintată Ministerului Economiei şi Finanţelor. Pe 1 mai, Vasile Copil trebuia să primească răspunsul. Însă vestea bună nu a sosit la timp, pentru că a avut loc o tragedie: a murit căzând de pe schelă. Rudele sale vor fi cele care vor încasa despăgubirea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a angajat ca menajeră în Italia, după ce şi-a ucis copilul în România

Mădălina Ghenea, premiată la Festivalul Internaţional de Film de la Roma