in

Iohannis: Clasa politică este vinovată că milioane de români au luat drumul străinătăţii

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut responsabilă clasa politică pentru că în cei 25 de ani de la Revoluție nu a reușit să creeze în România un spațiu adecvat aspirațiilor poporului, care a fost, astfel, nevoit să plece în străinătate.

„Această națiune este una cu aspirații puternice. Dacă nu le-ar fi avut, milioane de români n-ar fi luat drumul străinătății. Toți cei care am făcut sau facem parte din clasa politică, de 25 de ani sau de câteva luni, trebuie să recunoaștem sincer și direct: da, avem o responsabilitate. Clasa politică este responsabilă pentru a nu fi reușit să construiască aici în România un spațiu pentru împlinirea acestor aspirații.

Pentru a nu fi performat pe măsura angajamentelor, pentru a fi subestimat dorința de progres și prosperitate a românilor”, a declarat Iohannis la Timişoara, în discursul ţinut în 16 decembrie cu ocazia marcării a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989..

El a reproșat clasei politice că nu a înțeles pe deplin că odată cu libertatea vine și responsabilitatea, că odată cu puterea vine și răspunderea în fața oamenilor.

„Efectele acestui lucru se văd peste tot. Relația dintre clasa politică și cetățeni a fost profund deteriorată. Parteneriatul a fost înlocuit de neîncredere. Sunt generații întregi care pleacă în străinătate în căutarea unui loc de muncă și copii care cresc singuri. Sunt tineri care nu știu încotro s-o apuce.

Sunt oameni de vârsta mea care își găsesc cu greu locul în societate, deși au trăit deopotrivă apăsarea comunismului și greutățile tranziției. Sunt părinții și bunicii noștri, care abia trăiesc dintr-o pensie și care toată viața au sperat într-o schimbare fără ca ea să vină cu adevărat”, a subliniat Iohannis.

Pentru ca românii din srăinătate să se întoarcă, este nevoie de schimbări de substanţă: „Nu-i vom convinge nici pe românii de acasă, nici pe cei din străinătate decât atunci când vor vedea că lucrurile se întâmplă în practică.

Atunci când vor vedea că există locuri muncă și salarii decente, că au sisteme sociale de sănătate, de educație comparabile cu cele din țările occidentale. Şi mai ales când vor vedea că nu mai acumulăm restanțe și știm ce vrem să facem cu libertatea câștigată.”, a mai declarat Iohannis.

Discursul complet îl puteţi citi AICI.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Castelul Maschio Angioino – Napoli este denumit și castelul ”crocodilului”

«Cerem desfiinţarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. NU suntem dispuşi să acceptăm acest Departament al Risipei»