in

Iohannis la Paris, la prima întâlnire cu diaspora: «Românii dau Europei valoare, vrem ca cetăţenii români să fie respectaţi»

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 10 februarie, la Paris, la prima întâlnire după alegeri cu românii din străinătate, că votul românilor din diaspora este o prioritate.

Şeful statului a amintit că luni s-a adresat Parlamentului pe tema priorităţilor din actuala sesiune parlamentară, subliniind că votul românilor din diaspora este una dintre aceste priorităţi şi că a discutat despre acest lucru şi la consultările cu partidele politice, potrivit Agerpres.

„Ca preşedinte, nu voi spune eu care este varianta tehnică cea mai bună. Dar vreau să mă asigur că, oriunde s-ar afla, concetăţenii mei au garantate drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la vot. Situaţii precum cea din noiembrie nu au voie să se repete. Dacă vrem ca cetăţenii români să fie respectaţi în Europa şi în lume, noi trebuie să fim primii care îi respectăm.

A asigura condiţiile necesare şi a oferi soluţii legislative pentru ca ei să voteze este nu doar o obligaţie constituţională, ci şi o dovadă de minim respect„, a declarat Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa, organizată la Ambasada României din această ţară. El le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare în numele său şi al soţiei sale, Carmen, şi al delegaţiei care îl însoţeşte în vizita externă.

„Vă mărturisesc că este, pentru mine, un moment plin de emoţie.

Emoţia întâlnirii cu oameni de care mă leagă o relaţie specială, vorbesc de dumneavoastră şi de mine„, a spus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii de români.

El a subliniat că la întâlnire sunt prezenţi doar o parte din românii care trăiesc şi muncesc în Franţa, arătând că îşi doreşte să-i cunoască pe toţi.

„Legătura specială cu românii din diasporă nu este dată numai de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui, şi anume patriotism, spirit civic, conştiinţa libertăţii şi a puterii de a decide prin vot, maturitate. Românii nu sunt un popor tăcut şi resemnat, ci o naţiune puternică şi conştientă, cu aspiraţii. Aceste aspiraţii, împărtăşite şi de românii din diaspora, şi de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint şi datoria să le împlinesc. Ştiu aceste lucruri şi le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a susţinut că românii dau Europei valoare, în două feluri, la propriu, prin miile de profesionişti, specialişti în toate domeniile care lucrează pretutindeni în Europa şi în lume – medici, profesori, IT-işti, cercetători -, dar şi prin toţi cei care îşi practică meseria cu seriozitate şi eficienţă, adăugând că în noiembrie România a dat valoare şi democraţiei în Europa prin exemplul concetăţenilor noştri.

„Contribuţia românilor la construcţia europeană are, aşadar, un sens foarte concret„, a adăugat şeful statului.


Iohannis în Parlamentul României: «A gândi votul românilor din diaspora în termenii avantajului sau dezavantajului electoral este o capcană»

Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu noul preşedinte italian, Sergio Mattarella, despre ROMÂNII DIN ITALIA

Iohannis la Paris: ”Contribuţia românilor la construcţia europeană are un sens foarte concret”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Să o ajutăm pe fetiţa Denisei!

S-AU ÎNȚELES! PSD dă mâna cu PNL, acorduri cu privire la românii din diaspora