in

Iohannis: Sunt revoltat că cei ce au împiedicat votul diasporei sunt încă în funcţii

Klaus Iohannis a postat, sâmbătă 29 noiembrie, pe Facebook, un mesaj în care se referă la votul din diaspora, menţionând că aşteaptă „cât mai curând” rezultatul investigaţiei Parchetului.

„După aproape două săptămâni de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini îmi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt şi astăzi mişcat de uimitorul val al schimbării la care românii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-şi exercite un drept fundamental sunt încă în funcţii”, se arată în mesajul de pe Facebook al lui Klaus Iohannis.

„De asemenea, aştept cu maxim interes ca Parchetul Curţii Supreme să-şi respecte obligaţiile constituţionale de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi, în consecinţă, aştept cât mai curând rezultatul investigaţiei privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din Diaspora„, continuă el.

Potrivit preşedintelui ales, „România normală nu este doar despre viitor, ci şi despre trecut, despre cum cei care au încercat să abată societatea noastră pe drumuri atât de greşite sunt traşi la răspundere”.

Iohannis cere retragerea ambasadorilor și consulilor din statele unde românii au fost umiliți la cozi

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, în 20 noiembrie, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

„S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (…) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal”, a spus Niţu. Conform Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Niţu a precizat că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi că, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite multe sesizări.

În mesajul de Ziua Românilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte în fiecare an în 30 noiembrie, Klaus Iohannis a afirmat că românii din diaspora au avut „forța și priceperea să dovedească prin vot că România are o mare șansă.

„În curând vom marca 25 de ani de la căderea comunismului. Totodată, anul acesta, odată cu votul istoric din 16 noiembrie, românii au reușit împreună să dărâme un mit, să alunge o vorbă veche despre neputința noastră, să îngroape acel sentiment că totul este pierdut și că țara noastră nu mai are viitor. Îndeplinindu-și datoria de cetățeni, românii din afara granițelor au avut forța și priceperea să dovedească prin vot că România are o mare șansă. Pentru acest exemplu fascinant de solidaritate, eu și românii de acasă le mulțumim și le suntem profund recunoscători”, menţionează Klaus Iohannis în mesajul transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

Preşedintele ales continuă spunând că acesta nu este doar un capitol din istoria noastră recentă, „ci este o dovadă grăitoare despre cum o națiune își regăsește fiii, moment prin care trec, la un moment dat, toate națiunile mari”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 59 de ani, găsit carbonizat într-o casă abandonată la Vittoria

Roma s-a îmbrăcat în tricolorul românesc de 1 Decembrie