in

Italia, angajezi un clandestin? 40.000 de euro amendă

Dai de lucru unui imigrant ilegal? Poate îl plătești mai puțin și te gândești să economisești. În realitate riști tu să ajungi pe drumuri. 43.000 de euro, 86.000 de euro, 129.000 de euro… sunt valorile amenzilor care de acum încolo vor putea fi constrânși să le plătească cei care angajează cetățeni străini fără permis de ședere.

Este o prevedere din unul dintre ultimele decrete din Jobs Act, reforma muncii, aprobată definitiv pe 4 septembrie de Consiliul de miniștri și așteptat în Gazzetta Ufficiale.

Decretul are în vedere ”Raționalizarea și simplificarea procedurilor și obligațiilor în sarcina unor cetățeni și firme și dispoziții în materie de raport de muncă și șanse egale”.

Printre alte lucruri, redefinește așa-numita maxi sancțiune pentru munca la negru. Cum? În primul rând împărțind-o pe categorii, în funcție de durata raportului de muncă. În general, angajatorii din domeniul privat, excluși cei din domeniul muncii casnice, vor trebui să plătească:

  • a) de la 1.500 la 9.000 de euro pentru fiecare lucrător neregular, în cazul angajării lucrătorului până la 30 de zile de muncă efectivă;
  • b) de la 3.000 la 18.000 de euro pentru fiecare lucrător neregular, în caz de angajare a lucrătorului de la 31 și până la 60 de zile de muncă efectivă;
  • c) de la 6.000 la 36.000 de euro pentru fiecare lucrător neregular, în caz de angajare a lucrătorului peste 60 de zile de muncă efectivă.”

Acest lucru este valabil dacă lucrătorii sunt italieni sau străini cu permis de ședere regular. Dacă însă sunt străini fără un permis de ședere valabil pentru a lucra, decretul spune că ”sancțiunile cresc cu douăzeci la sută”. Înseamnă că acei 36.000 de euro devin 43.000, de multiplicat cu doi, trei, patru și așa mai departe când este vorba de mai mulți lucrători.

Printre altele, potrivit legii actuale este imposibil să se angajeze regular un lucrător străin fără permis de ședere. Așadar, angajatorii nu pot plăti sancțiuni reduse dacă, odată descoperiți, garantează lucrătorului un contract regular. O posibilitate prevăzută în schimb dacă lucrătorii sunt italieni sau străini regulari.

Înăspririle nu se termină aici. Noile sancțiuni se adaugă celor deja prevăzute de Textul Unic privind imigrația pentru cei care angajează imigranți ilegali: detenție de la șase luni la trei ani și amendă 5.000 de euro pentru fiecare lucrător angajat. O pedeapsă, aceasta din urmă, prevăzută și pentru angajatorii din domeniul muncii casnice.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prinsă la aeroportul din Bergamo cu 52.000 de euro nedeclarați, 21.000 confiscați

Întâlnirea de catifea a ministrului Tîlvăr în Irlanda: niciun cuvânt despre românii sclavi din Donegal