in

Este OFICIAL! Italia, Green Pass obligatoriu pentru toţi angajaţii

Italia a devenit prima țară din Europa care impune Green Pass obligatoriu pentru toți angajații. Guvernul de la Roma a aprobat noua măsură prin care certificatele devin obligatorii și pentru angajați din sectorul public dar și din cel privat, relatează Euronews.

Senatul italian a votat în mod covârșitor pentru noua măsură – 189 au votat pentru, 32 împotrivă, iar 2 s-au abținut. Măsura va fi implementată din 15 octombrie și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți angajaţii, fie că sunt din sectorul public, fie că sunt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale – să facem aceste locuri de muncă sigure, și pentru ca a noastră campanie de vaccinare să fie și mai puternică”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Toți angajaţii din Italia vor trebui să dovedească faptul că sunt vaccinați, că au trecut prin boală sau că au un test negativ recent la virus. Doar pensionarii și cei neangajați vor mai fi excluși de la regula Green Pass-ului.

Orice angajat care nu va avea un Green Pass valid asupra sa va fi suspendat din funcţie şi nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de la 600 până la 1.500 de euro.

Italia: amenzi de până la 1.000 euro pentru încălcarea regulilor privind Green Pass-ul la locul de muncă

Iniţial, acest paşaport a fost creat pentru a facilita călătoriile între statele Uniunii Europene, dar Italia se află printre ţările care l-a impus şi pentru accesul în spaţii precum muzee, săli de fitness sau restaurante.

În timp ce unele ţări europene le-au impus doar angajaţilor din domeniul sanitar să se vaccineze, nicio altă ţară nu a făcut paşaportul de sănătate obligatoriu pentru toţi angajaţii, Italia devenind astfel o ţară-test pentru această măsură la nivelul întregului continent european.

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice împotriva constrângerilor în creştere pentru vaccinare, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum şi principala federaţie patronală au susţinut această măsură, invocând speranţa că nu se va mai ajunge la măsuri de lockdown.

În timp ce federaţia patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca angajaţii care refuză vaccinarea să fie testaţi în mod gratuit. Autorităţile nu sunt însă de acord cu solicitarea sindicatelor, invocând faptul că astfel oamenii vor fi încurajaţi să nu se vaccineze.

O sursă din guvern, citată de Reuters, a precizat că autorităţile vor rămâne ferme pe această poziţie şi testele nu vor fi gratuite. Preţul maxim impus al unui test pentru adulţi în Italia este de 15 euro, potrivit unei surse guvernamentale, arată Agerpres.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 2.8]
anunturi false

Mii de oameni înșelați cu anunțuri false de vânzări mașini și închirieri de case. Prejudiciu URIAŞ

spulberat cu masina

Reglare de conturi la Brăila: Tânăr spulberat intenţionat cu maşina. ”Ai murit, mă?” – VIDEO