in

Italienii, de acord cu principiul „ius soli” şi cu dreptul de vot al imigranţilor

Marea majoritate a italienilor (71%) este de acord cu acordarea automată a cetăţeniei italiene fiilor de imigranţi născuţi şi crescuţi în Peninsulă. Mai mult, peste 80% se declară de acord cu acordarea dreptului de vot imigranţilor stabiliţi în Italia.

Sondajul a fost realizat de Observatorul Politic al Centrului Italian de Studii Electorale (CISE), din cadrul Universităţii din Florenţa, după ce preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano  a luat, recent, o poziţie puternică în favoarea dreptului de cetăţenie al fiilor de imigranţi.

Este vorba de „o temă pusă pe tapet de preşedintele Napolitano, dar care nu a fost aproape niciodată atinsă de către clasa politică italiană, tocmai de aceea am hotărât să devină subiectul anchetei noastre”- au declarat cercetătorii de la Universitatea din Florenţa.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eşantion reprezentativ de 1500 de respondenţi, care au fost rugaţi să-şi spună părerea în legătură cu posibilitatea de introducere în legea italiană a aşa numitului principiu „ius soli”- mai precis dreptul fiecărui copil născut din părinţi imigranţi să poată deveni, la naştere, cetăţean italian. Astfel, 71 % dintre respondenţi s-a declarat „foarte de acord” şi „de acord” cu schimbarea legii.

Procentul de 70% a fost chiar depăşit când italienii au trebuit să se exprime în legătură cu al doilea subiect al chestionarului, legat de dreptul de vot: 81% dintre ei s-au declarat de acord cu introducerea unei legi care să permită şi imigranţilor cu reşedinţă să voteze la alegerile administrative.

Gradul de hotărâre al cetăţenilor este în creştere faţă de valorile, deja ridicate, înregistrate în luna aprilie 2011 (76%).

"Este un portret al unei ţări – declară cercetătorii- foarte deschise la ideea de structurare a unor noi căi de integrare a imigranţilor. O imagine care este vădit în contradicţie cu vizibilitatea pe care o acordă mass-media tezelor anti-imigraţie, susţinute, în general de către Liga Nord. "

"Având în vedere faptul că însuşi Preşedintele Republicii a intervenit asupra chestiunii, există o şansă ca modificarea legilor actuale să poată intra în ordinea de zi a guvernului Monti, de asemenea, având în vedere sprijinul larg de care se bucură în rândul tuturor cetăţenilor (inclusiv cei de dreapta). Cu toate acestea, este inevitabil ca, între punctele de vedere ale cetăţenilor şi demararea unui  procesului legislativ, să existe încă multe evaluări politice ale partidelor intermediare, care, probabil, nu vor înlesni schimbarea normativei", au mai precizat autorii investigaţiei sociologice.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un italian şi trei români au încercat să fraudeze o bancă de 5 milioane de euro

Prietena româncă a fotbalistului Armero a încercat să dea mită poliţiştilor