in

Mită la Marina Militară italiană, banii treceau pe la Corina, o româncă judecată în megaprocesul de la Taranto

La Taranto începe procesul pentru mita dată în cadrul antreprizelor de milioane de euro în care au fost implicați întreprinzători și persoane de la conducerea Marinei Militare din Taranto. Procesul cu procedură simplificată va începe pe 5 mai. Între inculpați, surpriză, o româncă de 25 de ani, Elena Corina Boicea, iubita comandantului Giovanni Di Guardo, 56 de ani. Prin contul Corinei, spun acuzatorii, a trecut o parte din banii de mită.


Inculpații în proces sunt Giovanni Di Guardo (foto), de 56 de ani, fost comandant al bazei maritime Maricommi; partenera sa, Elena Corina Boicea, româncă de 25 de ani; ofițerii marinei militare Francesca Mola, Massimo Conversano și Gerardo Grisi și angajatul civil Marcello Martire; întreprinzătorii Vincenzo Pastore, Paolo Bisceglia, Giuseppe Muschiaccio, Giuseppe Calabrese, Gaetano Abbate, Vitantonio Bruno, Giovanni Perrone, Valeriano Agliata și Pietro Mirinao; inspectorul de poliție Fabio Giunta și locotenentul de carabinieri Paolo Cesari, scrie La Repubblica.


Acuzațiile merg de la constituirea de grup infracțional până la corupție și trucare de licitații. Din anchetele Gărzii de Finanțe a reieșit ”o situație îngrijorătoare”, astfel a definit-o judecătorul de instrucție, în care mita fixă de 10% din fiecare anterpriză devenise un adevărat „sistem” pentru pilotarea unor licitații chiar și de milioane, constituind un cartel care în timp a exclus orice posibilă concurență licită. Grupul a lucrat pentru a elimina firmele concurente și a încasa profituri de 4 milioane de euro.

Ancheta privind mita în Marină a fost declanșată în septembrie 2016 cu arestarea în flagrant a comandantului Giovanni Di Guardo, în 14 septembrie, ofițer trimis de Marina Militară la Taranto tocmai pentru a face curățenie în baza Maricommi, după primul scandal și arestările pentru mitele de zece la sută impuse întreprinzătorilor.

Ofițerul a fost arestat în timp ce primea de la întreprinzătorul Vincenzo Pastore un plic cu 2.500 de euro ca al doilea avans, potrivit acuzării, al unei maxi-mite de aproape 200.000 de euro, pentru a pilota o licitație de 11 milioane de euro de adjudecare a unei antreprize de amploare pentru curățenie în bazele navale din Taranto și Napoli.

După câteva zile Garda de Finanțe l-a arestat și pe omul de bază al lui Di Guardo, locotenentul Francesca Mola, responsabil al biroului contracte, cu acuzația de complicitate la corupție și trucare de licitații pentru că a aranjat documentele astfel încât licitația să fie câștigată de Vincenzo Pastore.

Viață de lux

La o lună după arestare, pe numele lui Di Guardo a fost emis un al doilea mandat de arestare, pentru asociere în scopul comiterii de infracțiuni, corupție și trucare de licitații. Împreună cu el a fost arestată partenera sa Elena Corina Boicea, prin ale cărei conturi curente ar fi tranzitat mitele, și cinci întreprinzători. În schimbul antreprizării lucrărilor Di Guardo și partenera sa ar fi primit sume de bani, închirieri și reparații de autoturisme, articole de îmbrăcăminte de firmă, plata chiriei și facturilor pentru locuință, achiziționări de mobilier și lucrări de renovare a unor imobile și chiar plata notei de plată la numeroase restaurante.

Potrivit acuzării, din interceptările telefonice a reieșit că întreprinzătorul Valeriano Agliata și angajatul civil al Apărării, Marcello Martire, ar fi satisfăcut pe plan financiar orice necesitate a comandantului Giovanni Di Guardo și a partenerei sale române, Elena Corina Boicea, ocupându-se de plata chiriei și facturilor pentru locuința situată la San Vito, de închirierea de mașini, de reparații și piese auto pentru mașini, de serviciul de taximetrie către aeroportul din Bari, de achiziționarea de îmbrăcăminte de firmă la unul dintre magazinele pentru VIP-uri din Taranto, de achiziționarea unor telefoane mobile și laptopuri.

Interceptări

Cuplul avea la dispoziție și cartele cu credit telefonic, mobilier pentru casă, prânzuri și cine la cele mai bune restaurante din oraș. Grupul decisese și subdivizarea rolurilor. Lideri sunt considerați Di Guardo, Agliata și Martire, care se foloseau de contribuția Elenei Corina Boicea.

Într-o interceptare din aprilie 2016, Corina se plânge de calitatea computerului pe care i l-a dat întreprinzătorul Agliata. Corina îi spune partenerului: ”Ai văzut ce rahat de computer?” Di Guardo răspunde: ”Fir-ar să fie, trebuie să dăm cu el în capul lui «Lungo» atunci” și femeia subliniază: ”astăzi îi spun lui Marcello”.

Într-un alt apel interceptat de Garda de Finanțe în mai 2016, Corina îi comunică lui Marcello Martire că intenționează să meargă la magazinul de haine pentru vedete și aceste îi spune: ”poți merge… știi ce trebuie să faci… trebuie să mergi la omul ăla și să suni.. știi ce trebuie să spui… sunt Corina… prietena lui Valeriano, a lui Marcello… știe el ce trebuie să facă, bine?”.

Într-o interceptare de pe 8 iunie 2016, Valeriano Agliata comunică angajatului magazinului de îmbrăcăminte că Boicea se va duce pentru cumpărături și precizează: ”Buget trei maxim… tot ea e… maxim trei… chiar maxim…”.

În fine, în conversația de pe 29 iunie, când Martire îl sfătuiește pe Di Guardo să încredințeze banii păstrați în locuința sa lui Paolo Bisceglia, Boicea la un moment dat al conversației privind ascunderea bunurilor achiziționate în mod legal întreabă: ”Mașina Porsche când dispare?”.

 

Mobilă de 50.000 de euro

Bisceglia recunoaște că a dat mită și sub forma unor reparații la mașina ofițerului sau achiziționând mobilier de 50.000 de euro pentru locuința în care locuiau Di Guardo și Corina Boicea.

”Cincizeci de mii de euro mobila? E mult…”. Elena Corina Boicea este uimită la telefon. Partenera comandantului Giovanni Di Guardo este obișnuită cu luxul, cu magazinele cele mai bune în care cheltuiește mii de euro, însă în mod evident nici pentru ea cei 50.000 de euro pentru mobilarea casei nu sunt puțini. Însă oricum nu o interesează prea mult pentru că în fond cei care plătesc sunt întreprinzătorii care își adjudecă antreprize cu forțele armate. Femeia știe acest lucru. Potrivit investigatorilor, era pe deplin conștientă de activitățile ilegale ale partenerului de viață și în unele cazuri s-a oferit să aibă un rol activ, chiar și de colector al mitelor.

”Eu nu am lucrat niciodată la Taranto cu Di Guardo, însă îl cunoșteam deja și deseori îmi cerea favoruri. De exemplu în iulie 2016 i-am dus un plic galben de la Taranto la Pontremoli (unde avea ofițerul vila) pe care-l știam plin de bani. Lui îi era teamă de o percheziție. I-am urmat instrucțiunile: o parte din bani am dus-o acasă la mine în Sicilia și o parte la Pontremoli”, afirmă Bisceglia.

Într-o interceptare, depusă de procurori la Tribunalul de Reexaminare, Bisceglia și Di Guardo sunt ascultați de investigatori în timp ce se întâlnesc la hotelul Nicolaus din Bari.

Ofițerul îl sună utilizând un limbaj criptat – ”trebuie să-ți dau lichide pe care nu le poți lua în avion, vino cu mașina” – și îi încredințează amicului întreprinzător o mită de 20.000 de euro tocmai primită, pentru că are ”garda pe cap”. La întâlnire este prezentă și partenera română a lui Di Guardo. Pe celularul ofițerului investigatorii au găsit și videoul unei petreceri ținută în vila acestuia cu un catering de 1.500 de euro, care ar fi fost plătit de Valeriano Agliata, întreprinzător din Taranto considerat un adevărat consilier în aranjarea licitațiilor.

«Nu are legătură»

Comandantul Di Guardo a încercat, în fața magistraților, să-și dezvinovățească tânăra iubită: «Corina n-are nimic de-a face», a spus.

Corina Elena Boicea, arestată și ea, este indicată de procurori însă ca un beneficiar al favorurilor și cadourilor cu care întreprinzători câștigători ai licitațiilor de la Marină l-au omagiat pe comandant. Tânăra a recunoscut ceea ce în realitate reiese deja în manieră lipsită de echivoc din interceptările efectuate de Garda de Finanțe. Și-a confirmat incursiunile într-un magazin de lux din centru, în care ar fi luat haine, încălțăminte și poșete de firme de mii de euro.

«Erau cadouri», a explicat ea. «Într-un caz am cheltuit bonul pe care mi l-au dăruit de ziua mea». Acele cumpărături, potrivit anchetatorilor, ar fi fost achitate de Valeriano Agliata, întreprinzătorul de 39 de ani arestat. «Am primit acele cadouri – a adăugat iubita de 25 de ani a lui Di Guardo – dar nu știu nimic despre antreprize sau altceva».

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri locale la Verona, prima propunere de candidatură a PNL Italia: Adrian Peter Kovacs. ”Vrem consulat onorific la Verona”

Messina, fost zidar român, ajuns om al străzii la pensie, bătut zile în șir și ucis de un conațional