in

Nona Evghenie: „Românii sunt mult mai disponibili de a vota”

„Duminică a fost o zi minunată, biserica era plină de oameni, au venit oaspeţi importanti la Padova pentru a ne bucura cu toţii de cumpărarea locaşului de cult de către comunitatea ortodoxă din oraş.” Nona Evghenie este încântată de felul în care a decurs ceremonia de duminică, 30 martie, organizată de parohia ortodoxă din Padova, cu ocazia cumpărării bisericii.

La eveniment au participat primarul din Padova, Ivo Rossi, fostul primar şi ministru Flavio Zanonato, ambasadoarea Dana Constantinescu, consulul general Cosmin Dumitrescu şi foarte mulţi români.

Nona Evghenie este o personalitate cunoscută nu numai la Padova, ci în toată Italia, fiind singurul român ales consilier local într-un oraş important, dar şi singura care a reuşit, din toată comunitatea, să fie prezentă pe o listă de candidaţi pentru Parlamentul italian. Din păcate, a fost pe un loc neeligibil, în circumscripţia Veneto, dar cariera ei politică e abia la început. La alegerile din 25 mai va candida pentru un nou mandat de consilier, fiind singura româncă de pe listele PD.

Candidatul PD la postul de primar este acelaşi Ivo Rossi, susţinut de o coaliţie PD-Sel. Campania electorală a început în mod oficial pe 10 aprilie.

Iată de ce nu avem un român în Parlamentul italian

Nona Evghenie, ce semnale ai de la români? Vor veni la vot?

«Sunt mult mai disponibili de a participa, faţă de 2009. Cei care au fost mai sensibili, s-au înscris pe listele de vot. Nu mai resping ideea de a vota, ca acum cinci ani, dar nu ştiu câţi vor participa efectiv. Conform datelor de la primărie, sunt înscrişi circa 600 de români pe listele suplimentare, probabil se va ajunge la maxim 1000. Sunt circa 6000 de români cu drept de vot la Padova. Vreau să văd câţi se înscriu.

Dar nu mă bazez numai pe voturile românilor. Eu provin din cartierul 4 din Padova, cel mai mare cartier, care din punct de vedere istoric a votat mereu în majoritate cu PD. Eu reprezint acest cartier, am susţinerea oamenilor şi candidez în tandem cu un coleg italian. Oamenii ne pot vota pe amândoi. Cine votează, trebuie să pună un X pe candidatul primar şi pe partid şi apoi să scrie numele candidaţilor, pot vota doi, dacă sunt de ambele sexe. »

Sărbătoare la Padova: parohia românească a primit aprobarea de a cumpărat biserica în care funcţionează din 2007

O întrebare clasică: ce ai făcut în ultimii 5 ani?

«În primul rând , am realizat un proiect al meu personal, proiectul comisiei de străini din Padova, cu un sistem electiv original, care este cel mai inovativ nu numai din Italia, ci din Europa. Este o comisie care are 16 consilieri străini, şeful comisiei participă la şedinţele consiliului comunal, iar membrii participă la lucrările comisiilor. Eu am avut în acest mandat delegaţia pentru cultură şi integrare şi asta e satisfacţia mea cea mai mare, acest proiect, pe care am fost invitată să-l prezint în diverse ţări, Irlanda, Germania, Spania, etc.

Sunt preşedinta comisiei pentru comerţ, turism, muncă şi societăţi participate şi am realizat fuziuni importante care au avut ca obiect societăţi participate de primărie. În timpul mandatului meu, turismul din Padova a crescut cu 40%, am reuşit să ridicăm turismul în acest oraş minunat, realizând parcursuri turistice culturale, participând la evenimente turistice internaţionale. Dar cea mai importantă măsură a fost legată de taxa de şedere pentru turişti – această taxă a fost reinvestită pentru a stimula turismul.

Ivo Rossi şi Nona Evghenie, în aceeaşi echipă

Nona Evghenie: „Lui Matteo Renzi îi doresc să poată face tot ce şi-a propus”

Am avut mai multe moţiuni importante în consiliul comunal. Una dintre ele s-a referit la contribuţiile regionale pentru transportul public. La un moment dat Regiunea a tăiat fondurile pentru transportul public, am reuşit să obţinem înapoi aceşti bani. Tot legat de regiune, am avut o moţiune în care am contestat proiectul unui nou pol logistic la Mira, proiectul a fost stopat.

Trebuie să amintesc de moţiunea mea referitoare la serviciul civil fără discriminare, prin care am reuşit să redeschidem concursul pentru a permite şi cetăţenilor extracomunitari să facă cerere pentru serviciul civil. Au făcut cerere 174 de tineri extracomunitari, pentru că noi am reuşit să redeschidem concursul.

În fine, un consorţiu participat de administraţia publică, provincie şi camera de comerţ, din cauza unor probleme economice, voia să concedieze 9 din cei 17 angajaţi şi practic, printr-o moţiune, am blocat concedierea acestora, găsindu-se soluţii pentru ca aceşti oameni să nu-şi piardă locul de muncă. »

Nona Evghenie, la întâlnirea despre Comitetele românilor din diaspora: „Am văzut o dorinţă fantastică de participare”

Ai avut vreodată probleme pentru că eşti româncă în acest mandat?

«N-am avut niciodată probleme, nimeni nu a făcut vreo diferenţă. Singura excepţie, o leghistă din consiliu, care jigneşte pe toată lumea, ea a încercat să spună ceva legat de naţionalitatea mea, dar nu e o chestiune politică, ea atacă pe toată lumea cu motive ridicole, nimeni nu o ia în serios. »

Despre partidele din România care au activitate în străinătate?

«Cu politicienii din România nu am niciun contact. Nu le cunosc activitate. Dar dacă îi sprijină pe românii di străinătate cu ceva concret, cu atât mai bine. »

Ce sfat dai românilor care vor să facă politică în Italia?

«Cine vrea să facă politică în Italia, să facă politică într-un partid italian, de preferat de o anumită relevanţă, pentru ca să aibă efect. Dacă sunt partide puternice, ai cele mai mari şanse să poţi face ceva.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sărbătoare la Padova: parohia românească a primit aprobarea de a cumpărat biserica în care funcţionează din 2007

Primarul din Padova, apel către Ambasada României: “Nu se mai poate, trimiteţi poliţişti români să ne scape de tâlhari”