in

Noua Inchiziţie / Preotul Traian Valdman din Milano: ”Refuzaţi mărţişorul, e un obicei păgân”

Scandal pe seama mărţişorului în comunitatea românească din Milano. Preotul Traian Valdman, de la Parohia “Pogorârea Duhului Sfânt”, a îndemnat enoriaşii adunaţi la slujba de duminică, 28 februarie, să nu accepte mărţişoarele şi să nu încurajeze acest obicei “păgân”.

Acuzaţiile au fost aduse de către Romulus Popescu, preşedintele Asociaţie Românii din Italia (A.R.I.) Milano, care ne-a declarat că în timpul slujbei, preotul a ţinut o adevărată predică împotriva mărţişorului. ”Nu mă aşteptam ca să se lege chiar de mărţişor, acest simbol al primăverii care aduce o mică bucurie românilor de oriunde. Dumnealui poate nu ştie că obiceiul e atestat încă din vremea dacilor şi s-a menţinut cu drag până acum. Cum poţi să te legi şi de aşa ceva, când alte probleme ar trebui să le rezolve dumnealui.”

Este al doilea încident din ultimele luni dintre preotul Valdman şi o parte a comunităţii româneşti din Milano. Primul a avut loc după tragedia de la Colectiv. Atunci, mai mulţi manifestanţi în sprijinul protestelor Colectiv s-au declarat “revoltaţi şi infuriaţi” de atitudinea preotului Traian Valdman, care a refuzat participarea alături de ei pe motiv că tinerii morţi în clubul Colectiv ”ţineau ritualuri sataniste”.

Iată ce spune Romulus Popescu despre incidentul de la Biserica “Pogorârea Duhului Sfânt”, din Milano. ”Împreună cu câţiva membri din asociaţia noastră am decis să mergem duminică la biserică şi să împărţim gratuit mărţişoare. Considerăm că e un gest frumos, mai ales că acest obicei a supravieţuit de-a lungul timpului, nici comuniştii nu l-au interzis. Stăteam la intrarea în biserică şi am auzit cu stupoare cum preotul Traian Valdman îi sfătuia pe oameni să nu accepte mărţişoarele şi nici să nu promoveze acest obicei pentru că e ceva păgân. Le spunea că e ceva comercial, că nu e nimic sfânt şi să renunţe la aşa ceva. Nu am auzit chiar până la capăt, cert este că la ieşire femeile refuzau mărţişoarele şi ne priveau cu mânie.

”Am căutat pe internet şi am găsit o grămadă de iniţiative ale altor episcopii sau parohii, numai dumnealui a stricat această frumoasă sărbătoare, acest frumos obicei care aduce bucurie în sufletul oricărui român, mai ales departe de casă.” a continuat el.

Contactat telefonic, preotul Traian Valdman a recunoscut că a spus enoriaşilor despre “obiceiul păgân al mărţişorului”, dar că intenţia rea a fost greşit interpretată. “Cine a înţeles răutate în mesajul meu e mai degrabă un ateu şi un comunist”, ne-a declarat preotul. “Sunt răutăţi gratuite ale unor persoane care vin la sfânta biserică doar când au vreun motiv anume, personal, nu legat de credinţă.” a mai spus el.

Romulus Popescu ne-a trimis la redacţie şi un scurt mesaj pentru preotul Traian Valdman.

“După discursul sfinţiei voastre, făcut duminică în sfânta Biserică, de renegare a unei tradiţii populare milenare (Mărţişorul), am rămas cu o mare durere în suflet. Noi ofeream cadou aceste mărţişoare din partea asociaţiei, dar în urma dicursului dumneavoastră, de o agresivitate de neînţeles, în care îndemnaţi femeile să nu le primească, fiind păcat (“marţişorul fiind sărbătoare păgână”), multe femei au refuzat, privindu-ne cu dispreţ!
În acelasi timp, în Biserică făceaţi publicitate la o societate comercială privată. Am căutat pe internet şi am găsit nenumărate manifestari de 1 Martie şi târguri cu mărţişoare, organizate de diverse episcopii ortodoxe din România, ceea ce înseamnă că Biserica apreciază această sărbătoare care aduce românilor bucurie.”


 Andi Rădiu

Chiar dacă preotul Traian Valdman consideră sărbătoarea mărțișorului o practică păgână, în trecut a participat cu ”drag” la evenimente asemănătoare:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fucecchio, româncă moartă în accident rutier, șoferul cu care era în mașină a abandonat-o

Românii din străinătate care muncesc la negru, somați să plătească CAS în țară