Menu
in

Noua taxă pentru imigranţi: 200 de euro pentru un permis de şedere

Noul an vine cu o lovitură grea pentru imigranţii din Peninsulă: cetăţenii extracomunitari vor plăti o nouă taxă atunci când vor solicita reînnoirea sau eliberarea permisului de şedere.

Astfel, de la 30 ianuarie, suma necesară pentru eliberarea sau reînnoirea permiselor va oscila între 80 şi 200 de euro, în funcţie de perioada pentru care se cere eliberarea actului.

Noua taxă este prevăzută de o măsură prevăzută de un pachet de legi emanat în 2009 de către guvernul Berlusconi, dar care nu intrase pănă acum în vigoare. În luna octombrie a anului trecut, noua taxă a fost introdusă de un decret semnat de fostul ministrul de interne Roberto Maroni şi de cel al economiei, Giulio Tremonti. Decretul a intrat în vigoare după publicarea în Buletinul Oficial, pe data de 31 decembrie.

În afara noii taxe, străinii care vor solicita eliberarea sau reînnoirea permisului vor mai plăti 27,5 euro pentru cardul electronic şi 30 de euro – taxa încasată de Poşta Italiană.

Vor fi scutiţi de noua taxă minorii şi străinii care solicită un permis de reîntregire a familiei, sau cei care vin în Italia pentru îngrijiri medicale, din motive umanitare sau refugiaţii politici.

Banii încasaţi prin aplicarea noii taxe vor contribui la finanţarea unui „fond de repatriere a clandestinilor”, precum şi la acoperirea cheltuielilor necesare îmbunătăţirii serviciilor oferite de Ministerul de Interne imigranţilor.

„Statul îşi aminteşte de străini doar atunci când aplică noi taxe sau noi expulzări”- a comentat pentru Adnkronos Filippo Miraglia, responsabil pe probleme de imigraţie din cadrul ARCI- “ străinii sunt ignoraţi atunci când statul ar trebui să ia măsuri de combatere a discriminării şi să promoveze integrarea lor”.

„Noua taxă este ultima moştenire odioasă a guvernului Berlusconi. Bani care par indispensabili pentru cuferele noastre”- a spus senatorul Partidului Democrat, Roberto Di Giovan Paolo, secretar al Comitetului pentru Afaceri Europene.

Elvio Pasca – Stranieri in Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version