in

O româncă va cânta la 300 de metri de festivalul Sanremo

Astăzi începe în Italia Festivalul de la Sanremo, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale anuale din Italia, eveniment care a ajuns la a 66-a ediţie. În seara deschiderii va cânta Elton John, a cărui participare a declanşat deja polemici în Italia, artistul fiind un simbol al luptei pentru căsătoriile homosexualilor şi dreptul acestora de a adopta copii. În Italia este în dezbatere în Parlament o lege cu privire la uniunile civile.

Festivalul Cântecului Italian Sanremo începe marți cu o gală care îi va avea ca invitați pe cântăreții Elton John și Laura Pausini și pe actrița australiană Nicole Kidman. Vor fi de asemenea prezenți artiștii Eros Ramazzotti, Maitre Gims, Renato Zero, trupa Pooh, balerinul Roberto Bolle, trio-ul comic Aldo, Giovanni & Giacomo.

Festivalul se desfășoară între 9 și 13 februarie în localitatea Sanremo (nord-est) iar în competiție se vor afla 20 de artiști italieni consacrați și opt artiști noi. Festivalul va fi prezentat de Carlo Conti, care va fi ajutat pe scenă de Virginia Raffaele, Mădălina Ghenea și Gabriel Garko. Actriţa Mădălina Ghenea este singura româncă prezentă la această ediţie, chiar dacă au apărut zvonuri că la Festival va participa şi o cântăreaţă româncă.

Aceasta este scena pe care, de fapt, va cânta Gabriela Băncilă


Potrivit unei publicaţii din provincia Torino, Vocea, o tânără de 23 de ani stabilită în Italia, elevă la o şcoală de muzică din Pisa, Gabriela Băncilă „va putea fi urmărită în acest an la Festivalul de muzică de la Sanremo. Alături de maestrul său, ea va apărea pe scena Sanremo Giovani, vineri și sâmbătă, 12 și 13 februarie.”

În articol se fac afirmaţii deloc modeste, cum ar fi următoarea:

„…cunoscut fiind faptul că Gabriela Băncilă are o voce deosebită, ea fiind la un moment dat comparată cu Maria Callas.” Ce va cânta? «”O mio bambino caro” (”O MIO BABBINO CARO” de Giacomo Puccini este corect, nota red.) , ”Oscar-Saper vorreste di che si veste” de Giuseppe Verdi și ”Non ti scordar di me” de Ernesto de Curtis sunt cele trei arii pe care soprana s-a pregătit să le prezinte pe scena Festivalului Sanremo.»

Mai aflăm şi că Gabriela Băncilă va fi acompaniată „de cel care a descoperit-o, a pregătit-o și s-a ocupat constant de cariera sa, care se pare este în continuă asccensiune. Este vorba despre maestrul Giovanni Meozzi, cel care cu ceva ani în urmă, îl descoperea pe binecunoscutul de acum Andrea Bocelli.”

Fotografia prin care suntem anunțați, în mod eronat, că Gabriela Băncilă va cânta pe scena festivalului de la San Remo


Pe pagina sa de facebook, cântăreaţa scrie: «Reprezint România la Sanremo!»

Ştirea a apărut şi în publicaţia Emigrantul.it, care afirmă că Gabriela Băncilă va cânta ca invitată la Festival. Presa din Vrancea, judeţul natal al noii Callas (fiind născută în cartierul Bahne din Focşani), a sărit realmente în sus. Monitorul de Vrancea: «Focșăneanca Gabriela Băncilă va cânta pe scena de la Sanremo». Jurnalul de Vrancea: «Focșăneanca Gabriela Băncilă va urca pe scena de la Sanremo 2016». Ziarul de Vrancea: «Cine este soprana din Focşani care va cânta la Sanremo!». Cu multe detalii despre cum va cânta Gabriela Băncilă pe scena celui mai mare festival italian, alături de Elton John, Laura Pausini, Eros Ramazzotti şi alţii.

Ceva nu se potrivea. Gabriela Băncilă, explicând participarea la Sanremo, povesteşte că a cântat muzică populară la spectacole pentru comunitatea românească, şi «am evoluat alături de nume mari ale muzicii populare din România, precum Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Ştefania Rareş, Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu.» Apoi s-a apucat de operă!

De fapt, Gabriela Băncilă va cânta în cadrul unui eveniment organizat la 300 de metri de teatrul Ariston, fără legătură cu „Il Festival della Canzone Italiana di Sanremo”, în afară de localitate şi perioadă.

De fapt, românca va cânta la «il Festival degli “Eroi”», organizat în Piazza Eroi (la 300 de metri de Ariston), care se adresează, aşa cum anunţă organizatorii, „tinerilor şi grupurilor excluse de la concursurile de Talent show şi din orice alt concurs mai mult sau mai puţin semnificativ”. Cei care vor participa vor fi filmaţi şi puşi pe youtube, mai spun organizatorii, aşa încât să se poată lăuda că „La Sanremo eram şi eu” (“a Sanremo c’ero anch’io”).

Confuzia, întreţinută intenţionat de direct-interesată şi de „organele” de presă, lasă un gust amar. Sanremo nu este un festival de carton, iar singura româncă participantă la acest festival, în toată istoria acestuia, invitată de onoare, este Paula Mitrache, care a cucerit nu numai Italia, ci întreg mapamondul cu o versiune a melodiei „Dragostea din tei”.

Sorin Cehan

Comentariu pe  site-ul unei publicații din Vrancea


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Filmarea aeriană a lui Felix Făgărăşan, în presa italiană. ”Mai mult succes decât montajul celor de la Rai 1”

EXCLUSIV / Paula Mitrache, singura româncă invitată să cânte la Sanremo: ”Pe scenă m-am gândit la ţara mea”