in

Ore obligatorii de limba română la Ladispoli, ORAȘUL IA FOC. Fedriga (Lega): ”Se vede că am înnebunit”

O instituție de învățământ din Italia a introdus cursuri obligatorii de Limba Română, fapt ce a stârnit vii controverse, inclusiv la nivel politic.  „L’Istituto comprensivo Corrado Melone” din Ladispoli a nimerit în mijlocul unei furtuni. La acest institut vor fi cursuri obligatorii de limba română. Criticile din partea părinţilor pentru obligativitate, au inflamat reţelele sociale, comunitatea, chiar şi clasa politică italiană a reacţionat foarte dur la iniţiativa conducerii şcolii.

”Cine şi-a înscris proprii copii să frecventeze Corrado Melone, ştie foarte bine că şcoala noastră are ca scop fundamental acela de a genera pacea, fraternitatea şi iubirea, dar acestea pot lua naştere şi să evolueze doar dacă există cunoaştere reciprocă”, a evidenţiat directorul de studii, Riccardo Agresti (foto).

Iar Casa Pound (Partid de inspiraţie neo-fascistă. Numele este luat de la poetul Ezra Pound) a pornit imediat la atac. ”Domnule director, dumneavoastră. conduceţi o şcoală publică, nu o asociaţie ideologică sau ceva din această categorie. Nu sunteţi dvs. cel care să direcţioneze politici sociale sau de pseudo-integrare. Şi apoi, fiţi atent: graţie politicilor scelerate contemporane, copiii noştri, în Ladispoli, limba română o aud toată ziua pe stradă, lăsaţi-i ca cel puţin la şcoală să studieze italiana!”, a comentat dur Francesco Rossetti, şef al Casa Pound Italia din Ladispoli.


Tensiuni mari la aceeași școală au avut loc și în urmă cu 3 ani. Faptele s-au petrecut în 25 noiembrie 2015 la “Corrado Melone”, şcoala unde de atunci au fost introduse cursuri obligatorii de limba română în program şi unde un mare procent dintre elevi sunt de origine română.

O fetiţă româncă de 11 ani a fost insultată de o colegă italiancă de aceeaşi vârstă: “Româncă de c.. , mama ta e o c… ca toate româncele, tu ai venit aici să-mi furi locul de muncă”, ar fi spus italianca. Directorul şcolii, Riccardo Agresti, i-a luat apărarea fetiţei românce agresate, la o reuniune la care au fost invitaţi şi părinţii celor două fete. Drept urmare, tatăl italiencei l-a luat la bătaie pe profesor, strigându-i: «Ajuţi românii, nu eşti patriot”


Şcoala este frecventată de 1.230 de copii între 3 şi 10 ani. Toţi au ca materie obligatorie, un curs de ”Limba, cultura şi civilizaţia română”, O ORĂ pe săptămână. Şi mai este prevăzută încă o oră – facultativă – în orar extraşcolar. Proiectul este finanţat de Guvernul României şi obiectivul este o mai bună integrare şi înţelegere reciprocă între italieni şi migranţii de origine română.

În acelaşi timp, mulţi părinţi nu apreciază iniţiativa. ”Ar face mai bine să studieze intensiv engleza şi să nu ocupe spaţiul de învăţătură în detrimentul unor materii mai importante. Imigranţii sunt cei care trebuie să înveţe limba noastră, nu viceversa”.

În afara Casei Pound, iată că sare şi Lega Nord: ”Se vede că am înnebunit”, scrie evz.ro citând  Il Tempo. „În loc să-i învăţăm pe imigranţi în şcolile noastre istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile acelora care sosesc pe pământul nostru”. declară în Camera deputaţilor, şeful grupului Lega Nord, Massimiliano Fedriga.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, român de 52 de ani, rănit grav de o mașină pe trecerea de pietoni

O româncă din Bari organizează crearea unei ”Rețele de amiciție multietnică”: ”Fiecare mamă are spațiu să-și povestească experiența”