in

Padova, un întreprinzător din zece este străin: românii pe primul loc în construcţii

O firmă padovană din zece este străină. O arată o analiză a Centrului de studii al economiştilor şi experţilor contabili din Veneţia (Cesdoc), citată de Il Gazzettino. 5.311 de patroni de firmă dintr-un total provincial de 54.785 nu sunt italieni.

Majoritatea activează în construcţii, sector care reprezintă 36,19% din totalul activităţilor conduse de străini.  Dintre cei 1.922 de întreprinzători neitalieni prezenţi în registru, aproape 900 (mai precis 896) sunt români.

În clasament urmează domeniul comerţului en-gros şi în detaliu: în provincia Padova sunt 1.511 de firme străine, dintre care 395 sunt gestionate de chinezi. Orientul îndepărtat este la conducere şi în domeniul manufacturii, având în vedere că 860 dintre firmele străine sunt în proprietatea unor chinezi.

Cesdoc a analizat pe lângă aceasta numărul de persoane cu naţionalitate străină cu funcţia de asociat în firmele italiene. Asociaţii străini sunt 1.326 dintr-un total provincial de 34.653.

Sectorul în care sunt în majoritate prezente cote “externe” este cel al hotelurilor şi restaurantelor, tot cu o prevalenţă a chinezilor, care ajung să acopere o treime din totalul neitalian.

Urmează la rând comerţul en-gros şi în detaliu (23,83%, în special din Bangladesh) şi construcţiile: 12,52%, românii în capul listei. Închid clasamentul administratorii străini, care sunt 2.082 dintr-un total provincial de 47.263.

Administratorii operează în principal în cadrul comerţului en-gros, cu 23% majoritate chineză, în sectorul manufacturier (16,5%, cu procente ridicate de cetăţeni eleveţieni) şi în sectorul cazării şi restaurantelor (15,5%).

“Criza economică – comentează Massimo Miani, preşedinte al ordinului contabililor din Venezia – stimulează creativitatea şi întreprinză torii imigranţi, care deseori provin din contexte economice dificile reuşesc să se adapteze mai bine dificultăţilor, suportând sacrificii care pentru localnici par de nedepăşit”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bătut pentru că nu a plătit salariile

Simion, Sveta, Viorica