in

Preşedintele Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a revenit, marţi, 28 august, la Palatul Cotroceni, după 52 de zile de suspendare prin decizia Parlamentului din 6 iulie şi după ce la referendumul de demitere din 29 iulie nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca acesta să fie validat.

Traian Băsescu îşi continuă mandatul de preşedinte al României. Suspendat de Parlament în data de 6 iulie, preşedintele Băsescu a reuşit să rămână în funcţie după ce Curtea Constituţională a invalidat referendumul, invocând lipsa cvorumului la vot. Vehement contestată de majoritatea parlamentarilor Uniunii Social-Liberale, decizia CCR a invalidat dorinţa de demitere a preşedintelui exprimată de 7,4 milioane de români la referendum.

Preşedintele şi-a putut relua mandatul doar după ce decizia CCR a fost citită în plenul Parlamentului, luni 27 august, într-o şedinţă extrem de tensionată, parlamentarii USL dorind să schimbe decizia luată de judecătorii constituţionali.

În cele din urmă, hotărârea a fost citită în faţa plenului reunit de către judecătorul Ştefan Minea. Parlamentarii USL au ieşit din sală la momentul citirii documentului, deşi aceştia veniseră la plen pentru a asigura cvorumul.

Curtea Constituţională a tranşat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior – 12 septembrie şi 31 august. În această perioadă, controverse au vizat în special listele electorale.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Printre primele lucruri aşteptate ca Băsescu să le facă după reinstalarea la Palatul Cotroceni, care presupune şi desigilarea biroului său, este să renumească în funcţie echipa sa de consilieri, în condiţiile în care unii dintre ei şi-au dat demisia imediat după suspendare, iar ceilalţi au fost demişi în perioada interimatului lui Crin Antonescu.

Şedinţă tensionată în Parlament

Şedinţa de luni, 27 august, a plenului reunit al Parlamentului României în care s-a dat citire hotărârii Curţii Constituţionale cu privire la referendumul pentru demiterea preşedintelui desfăşurat pe 29 iulie s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, aşa cum tensionat este întregul spectru politic reprezentat în Parlament şi nu numai.

Partidul Naţional Liberal anunţase anterior că parlamentarii săi nu vor participa la şedinţa plenului, aceeaşi decizie fiind anunţată şi de liderii PSD. Într-un târziu, PNL a decis ca parlamentarii săi să fie prezenţi totuşi în sală, pentru a se asigura cvorumul necesar pentru ca şedinţa să fie validă.

„Decizia ca parlamentari ai PNL să fie prezenţi în sala de şedinţe pentru a se asigura cvorumul de şedinţă necesar s-a luat în ideea că orice amânare ar fi pus Guvernul României într-o poziţie delicată în raport cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite.

Iniţial a fost gândită varianta de amânare a şedinţei cu scopul de a solicita lămuriri suplimentare Comisiei de la Veneţia. Cum însă nimic nu mai poate schimba datele problemei, s-a decis la nivelul USL ca parlamentarii noştri să asigure cvorumul, ceea ce s-a şi întâmplat, însă toţi parlamentarii PNL prezenţi au părăsit sala când s-a început citirea documentului Curţii Constituţionale”, a declarat Mihăiţă Calimente, deputat PNL.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Transplantul refuzat – Padova: Nu era urgent / Udine: Ba era foarte urgent

Cristi Minculescu s-a retras din trupa Iris