in

Premieră: o românca pe listele de candidaţi pentru parlamentul italian

Partidul Democrat va avea mai mulţi imigranţi pe listele de candidaţi la alegerile generale de la sfârşitul lunii februarie.

Ultimul cuvânt l-a avut secretarul naţional Pier Luigi Bersani, căruia i s-au pus pe masă mai multe nume, din partea diverselor curente şi grupări din PD. Selecţia s-a făcut nu într-o confruntare publică, de tip “alegeri primare”, ci au câştigat candidaţii care au avut cel mai puternic lobby.

Pe lista din care Bersani trebuia să aleagă candidaţii străini s-au aflat Khalid Chaouki, de origine marocană, responsabilul organizaţiei “Nuovi Italiani” din PD, pupila Liviei Turco (care nu mai candidează), Cécile Kashetu Kiange, originară din Congo, consilier provincial PD la Modena, Ismail “Issi” Ademi, sprijinit de mai multe asociaţii albaneze, şi două românce: Alina Harja, asistenta deputatului PD Guido Melis (care a pierdut alegerile primare în colegiul său din Sardinia) şi Nona Evghenie, consiler comunal PD la Padova, care a participat la alegerile primare pentru candidaţii PD la Parlament din colegiul Padova, confruntându-se cu italieni, şi unde a obţinut un scor destul de bun: 893 de voturi.

Alina Harja, candidatură respinsă: "Asociaţiile m-au propus"

Pe 8 ianuarie, PD a publicat listele definitive de candidaţi: pe liste apar Khalid Chaouki (Campania II), Cécile Kiange (Emilia Romagna) şi românca Nona Evghenie (Veneto I).

 

S.C.

Cine este Nona Evghenie?

Nona Evghenie are 34 de ani, este căsătorită şi are un copil. Are dublă cetăţenie, română şi italiană, ceea ce îi permite să candideze pentru ocuparea unui post în Parlamentul italian.

A urcat sistematic toate treptele afirmării în politică. A început activitatea în cadrul asociaţiei “Columna” din Padova. Apoi în 2009, Nona Evghenie a reuşit să cucerească un loc în administraţia locală din Padova, cu 330 de voturi.

În 2009 a devenit preşedinte (assesore) al comisiei economice, comerţ, turism şi muncă din cadrul consiliului comunal din Padova. Alegerea sa nu a fost una întâmplătoare, având în vedere că românca are o diplomă universitară în economie internaţională şi lucrează de 7 ani în grupul Banco Popolare. Are "delega" din partea primarului pentru integrare culturală

A participat la alegerile primare din PD la Padova, pentru alegerea candidaţilor la parlamentare. A obţinut 893 de voturi. 

Nona a avut o activitate politică foarte bogată, mai ales în ultimii ani, apărând de nenumărate ori interesele comunităţilor de străini din Italia. Prin activitatea ei a atras comentariile adversarilor politici în special a celor din Lega Nord.

De notorietate au fost episodele în care a intrat în conflict cu senatorul de la Lega Nord, Massimo Bitonci, pe tema neconstituţionalităţii legii care interzicea căsătoriile mixte dacă unul dintre soţi nu are permis de şedere în Italia.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ilie Năstase, nemulţumit în România. Spune că se mută în Rusia

Alina Harja, candidatură respinsă: „Asociaţiile m-au propus”