in

„Nu vrem nici gratis cursurile de limba română”

Părinţii români din Ladispoli, localitate lângă Roma, se revoltă contra cursurilor de limba română, pe care conducerea şcolii "Corrado Melone" unde învaţă 182 de copii români vrea să le impună obligatoriu acestor copii. Il Messaggero a scris despre subiect pe 31 octombrie, sub titlul mai mult decât sugestiv "Il corso di lingua romena anche gratis non lo vogliamo".

Cum sunt organizate cursurile de limba română în Italia / Repartizarea în teritoriu

"Chiar dacă e gratis, nu vrem cursul de română pentru copiii noştri. Daţi-ni-l mai degrabă pe cel de engleză". Lecţiile de limba şi cultura română au declanşat o revoltă la institutul şcolar Corrado Melone din Ladispoli, una dintre şcolile mari, frecventată zilnic de 941 de elevi de la trei ani în sus: 225 de străini, dintre care 182 de naţionalitate română.

Un procent mai mare faţă de cel al oraşului: din 42.000 de locuitori, peste 5.000 sunt români. Dar de ce să te plângi de oportunitatea oferită de directorul Riccardo Agresti copiilor de la grădiniţă şi din şcoala elementară?

Faptul este că nu este facultativ cursul, ci este inserat în orarul didactic normal. Şi faptul că este gratuit nu face mai puţin amară confruntarea cu râvnitul curs de engleză care, în schimb, la grădiniţă se ţine cu plată în afara orarului.

Cursuri inutile

"Suntem deja mulţi – spune Comitetul părinţilor de la Melone – cei care nu acceptăm ca fiilor noştri să le fie predată româna în mod obligatoriu luând spaţiul altor materii importante. Nu împărtăşim această iniţiativă şi cerem scutirea de la acest curs. Am fi preferat ca a doua limbă predată în mod gratuit să fie engleza, având în vedere că trebuie să o plătim aşa cum facem pentru cursurile de muzică şi gimnastică".

Cursul de română, cum este previzibil, nu este agreat nici de o familie din Europa de Est: "Suntem polonezi – au spus comitetului – şi nu am emigrat în Italia pentru a învăţa româna". Nemulţumirea este atât de mare încât unii părinţi au anunţat că îşi vor transfera copiii la alte şcoli.

Cursurile de limba română sunt inutile

"Grosso guaio"

Il Messaggero a stat de vorbă cu directorul şcolii "Corrado Melone":

Domnule director Agresti, cum se spune în română "grosso guaio"?

"Voi învăţa acest lucru curând, însă nu înţeleg – spune directorul şcolii care are pe birou două steaguri tricolore: cel verde-alb-roşu şi cel albastru-galben-roşu – de ce sunt atâtea plângeri pentru un curs gratuit".

Apropo, cine plăteşte?

"Totul este în sarcina guvernului român, în urma unui acord cu cel italian. Şi apoi nu-mi place să-l definesc curs de limbă, ci mai mult o cunoaştere a unei culturi soră cu a noastră: suntem tot în cadrul limbilor şi tradiţiilor latine. Iniţiativa a fost propusă profesorilor, care au considerat-o utilă pentru copii, şi a fost introdusă în propria programă care nu este obiect de discuţie cu părinţii.

Din punct de vedere didactic este vorba de o îmbogăţire de invidiat, fiindcă introduce şi diversificare culturală, având în vedere că românii sunt una dintre comunităţile cele mai integrate în Ladispoli".

Cert, dar poate este puţin mai utilă engleza.

"Just, ne-ar lipsi. Credeţi că nu mi-ar fi plăcut ca Anglia să fi pus la dispoziţie în mod gratuit un profesor de limbă maternă cu materialul aferent pentru curs? În schimb, în faţa unor repetate tăieri ale investiţiilor pentru şcoală, nu ne rămâne decât să organizăm cursul de engleză cu plată pentru copiii de la grădiniţă".

Dar orele de lecţie săptămânală sunt acelea şi româna, spun părinţii, ocupă spaţiul pentru alte materii

"Absolut deloc – încheie directorul -, la clasele elementare şi medii nu va limita timpul altor materii".

Cazul Melone a ajuns deja în atenţia Consiliului local: "Într-un sistem tot mai european – spune consilierul local al majorităţii şi membru al comisiei de Educaţie Publică, Stefano Fierli – sunt necesare instrumente pentru integrare plecând tocmai de la cei mai mici, însă într-un asemenea proiect cred că trebuie ascultată opinia părinţilor fiindcă planul formativ este valid numai dacă este acceptat de ei. Familiilor le rămâne dreptul de a decide educaţia din grădiniţe a propriilor copii".

(sursa: Il Messaggero)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Apel pe blogul lui Beppe Grillo: „Să n-o uităm pe Mihaela, prostituata româncă incendiată”VIDEO

Fraude prin E-Bay: Percheziţii în România, Germania şi Italia. 29 de români acuzaţi că au furat 1 milion de euro