in

Rai International: “Ţiganul Ilie Năstase”, laudă sau jignire?

În ultimele două zile, presa sportivă din Peninsulă l-a pomenit pe tenismenul român Ilie Năstase, de două, ori cu apelativul „zingaro”, expresia fiind folosită într-un context pozitiv, în care erau evocate calităţile de jucător ale românului. Mai mulţi cititori români au protestat, considerând apelativul „o jignire” adusă sportivului. Ilie Năstase a declarat, însă, că nu s-a supărat şi că nu este singurul sportiv care a fost numit „ţigan” de către italieni.

Polemica a început pe 17 decembrie, când un fost jucător de tenis, acum comentator sportiv, care se semnează „Annibale”, a postat un articol pe portalul mondosport.info, unde povestea cu nostalgie cât de spectaculos se juca tenis pe vremea lui. În articol, intitulat „Il bel tennis dei miei tempi” (“Tenisul frumos de pe vremea mea”), autorul enumeră marii tenismeni din istoria recentă a sportului: „ţiganul Ilie Năstase, celălalt comediant român Ion Ţiriac, Tom Okker, olandezul zburător, Kodas, Rosenwal, Alexander, John Newcomb, Jimmy Connors”.

După ce câţiva cititori l-au avertizat pe autorul articolului, jignindu-l chiar”, că Ilie Năstase „este român, nu ţigan”, editorialistul s-a simţit obligat să revină cu precizări ulterioare. El a explicat că îl admiră pe tenismenul român şi că apelativul de „ţigan” nu îi aparţine, Năstase fiind numit deseori în presa de atunci cu termenul folosit în articol, „probabil pentru că era obişnuit să cutreiere lumea”.

La doar o zi după publicarea postării pe situl mondosport.info, un alt comentator sportiv italian, Maurizio Ruggeri, a publicat un articol de opinie pe site-ul televiziunii publice, Rai, secţia „International”.

Citeşte AICI articolul semnat de Maurizio Ruggeri

Făcând o comparaţie între John McEnroe şi Ilie Năstase, Ruggeri scrie: „Numai un alt campion din trecut putea să-l egaleze pe McEnroe în ceea ce priveşte comportamentul incorect (pe teren, n.r.): e vorba de ţiganul român Ilie Năstase, un alt artist al tenisului, plin de energie, excentric, imprevizibil, şi el un protagonist al spectacolului în afara programului, şi mai iubit de public decât McEnroe”.

Polemica legată de apelativul folosit a constituit subiectul unei dezbateri aprinse în mass media română, care au titrat „Năstase a fost jignit de italieni”.

Năstase: „Eu îi numesc pe toţi mafioţi, e bine?”

Invitat să-şi spună părerea, campionul român a declarat că „nu are cum să se apere”: „dacă m-au făcut ţigan, eu ce să zic, eu îi numesc pe toţi mafioţi, e bine? Daţi declaraţia asta”, a spus Năstase pentru postul Tv Antena1. „Am câştigat de trei ori turneul de la Roma, nu am avut niciodată probleme, nu ştiu de unde au scos asta. Problema e după 1989, cu românii, eu aşa cred”.

Pe 22 noiembrie postul de radio 105 a lansat un CD- o compilaţie care conţine o melodie în care România este numită „Zingaria”, iar personajul principal, Zlatan,  este prezentat ca fiind un ţigan venit din România, care se ocupă în Italia cu furturi şi vânzarea de droguri.

Miruna Căjvăneanu

Citeşte şi:

VIDEO/ “Fac un măcel”- hit rasist împotriva românilor, lansat în Italia

VIDEO/ Milanezii răspund la întrebarea: “Ce diferenţă există între romi şi români?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Străinătatea rămâne singura variantă. 80% dintre români ar vrea să emigreze

Spectacol de colinde la Roma, pe 23 decembrie