in

Străinătatea rămâne singura variantă. 80% dintre români ar vrea să emigreze

Opt din zece români ar pleca la muncă în străinătate. Un nivel de trai mai ridicat şi şansele mici de realizare în România sunt principalele motive care îi determină pe români să plece la muncă în afara ţării.

Peste 80% dintre români vor să meragă la muncă în străinătate, iar 56% urmăresc un loc de muncă în străinătate pe o durată de cel puţin cinci ani, potrivit studiului Global Talent Mobility 2011, cel mai mare sondaj privind mobilitatea forţei de muncă între ţări.

„Cele mai vizate contracte de peste 70% dintre români sunt şi cele vizate la nivel internaţonal, şi anume contractele pe perioadă determinată”, spun realizatorii studiului.

Potrivit acestora, dorinţa pentru un nivel de trai mai ridicat şi şansele mici de realizare în România sunt principalele motive care îi determină pe români să plece la muncă în afara ţării.

Majoritatea românilor dispuşi la relocare ar alege să lucreze în Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Studiul a fost realizat în 66 de ţări de către The Network, împreună cu organizaţia de cercetare olandeză, Intelligence Group, în perioada Iunie- Septembrie 2011. în România, studiul a fost realizat de BestJobs.

Topul ţărilor cu oferte de muncă pentru români

Angajatorii din Anglia au cele mai multe joburi publicate pe site-urile de recrutare din România, peste 2.700 de poziţii în momentul de faţă. Pe locul doi în topul ţărilor interesate de muncitorii români se află Germania, cu peste 2.400 de oferte, potrivit unei centralizări realizate de site-ul Tjobs.ro.

Urmează Grecia cu 1.300 de joburi, majoritatea fiind slujbe sezoniere în insulele greceşti (hoteluri, taverne şi agenţii de turism). Angajările pentru sezonul de vară 2012 au început încă din luna noiembrie.

Sunt interesaţi de forţă de muncă din România şi angajatorii din Italia (610 posturi), Franţa (515 poziţii), Slovacia (500 poziţii), Austria (350) sau Danemarca (200).

Pentru Anglia, firmele de intermediere de personal caută în special medici, asistenţi medicali, bone, îngrijitori de bătrâni, menajere, agenţi de vânzări sau ingineri. Salariile variază între 1.000 şi 4.000 de lire sterline. Angajatorii din Germania caută personal calificat în construcţii şi producţie, medici specialişti, IT-işti, ingineri, şoferi de tir, îngrijitori persoane vârstnice. Salariile pornesc de la 800 de euro şi pot ajunge la 5.000 de euro pe lună.

Previziuni pentru 2012

Angajatorii din Brazilia, India şi Taiwan sunt cei mai optimişti în ceea ce priveşte planurile de angajare pentru următoarele trei luni, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Manpower.

Planuri mari de recrutare au şi firmele din Noua Zeelandă, Singapore, China Columbia, Costa Rica şi Peru.

„Climatul economic actual contribuie la gradul ridicat de precauţie de pe piaţa muncii la nivel global, angajatorii din majoritatea ţărilor participante la studiul nostru plănuiesc să încetinească ritmul angajărilor faţă de Trimestrul 4, 2011, întrucât problemele privind datoriile din Europa continua să dea naştere unui climat general de incertitudine”, spune Jeffrey A. Joerres, Chairman şi CEO al ManpowerGroup.

În Europa, cele mai mari intenţii de recrutare sunt raportate de angajatorii din Turcia, Israel şi Germania.

Previziuni pozitive cu privire la angajări în perioada următoare se înregistrează în 13 state din Europa.

Astfel, previziuni optimiste de recrutare au şi firmele din Norvegia, Suedia, România, Belgia, Bulgaria, Olanda, Polonia şi Austria, în timp ce intenţii modeste de angajare au fost raportate şi de angajatorii din Franţa şi Slovacia. Previziuni negative de angajare au fost anunţate de firmele din Grecia, Italia, Irlanda, Cehia, Ungaria şi Spania.

Marea Britanie are nevoie de muncitori străini

În ciuda crizei şi a faptului că fiecare ţară vrea să angajeze propriii şomeri, angajatorii din Marea Britanie se plâng că în ţară nu găsesc forţă de muncă specializată de care au nevoie şi că sunt nevoiţi să apeleze la lucrători din străinătate. În aceste condiţii, politica guvernului de la Londra de a limita fenomenul migraţiei le pune beţe în roate.

Deşi românii au încă nevoie de permis de muncă pentru a se angaja în regat, oferta de joburi ajunge la câteva mii de locuri de muncă.

Majoritatea pentru personal de îngrijire copii şi bătrâni, chelneri sau medici. Afacerile britanicilor sunt „ţinute pe loc” din cauza lipsei critice de „lucrători specializaţi” din Marea Britanie şi patronii sunt nevoiţi să angajeze muncitori de peste hotare, arată datele unui raport, dat publicităţii la Londra, scrie Daily Mail.

Camera de Comerţ Britanică (BCC) susţine că aproape 60% dintre patronii care au mai mult de 50 de angajaţi sunt nevoiţi să angajeze străini, din cauza faptului că în Marea Britanie nu găsesc specialiştii de care au nevoie. Şi asta în condiţiile în care Institutul de Statistică a anunţat că numărul şomerilor din regat depăşeşte 2,6 milioane de persoane.

John Longworth, directorul general al BCC, spune: „Mulţi patroni nu au încredere că abilităţile sistemului de educaţie de a forma oamenii potriviţi pentru locurile de muncă pe care le au disponibile. Pentru majoritatea, angajarea străinilor le permite să găsească oamenii specializaţi de care au nevoie.”

Reducerea migraţiei nu este o soluţie

Potrivit Statisticii, numărul britanicilor care au rămas fără un loc de muncă în acest an a crescut cu 311.000 de persoane.

Pe de altă parte, majoritatea migranţilor care îşi caută un loc de muncă în Marea Britanie sunt din afara comunităţii europene, în ciuda eforturilor oficialităţilor de a reduce fenomenul migraţiei şi de a încuraja angajarea şomerilor britanici. Longworth spune, însă, că politicile guvernamentale ar trebui axate pe angajarea de forţă de muncă de calitate şi nu pe reducerea migraţiei.

În acelaşi timp, autorităţile britanice încearcă modificarea sistemul de învăţământ în aşa fel încât să se pună accentul mai mult pe abilităţile practice şi mai puţin pe teorie. Din dorinţa de a-i face pe angajatorii britanici să încadreze şomerii existenţi în sistemul de asigurări sociale, Marea Britanie a decis să prelungească restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari până în 2014, data maximă până la care ţările europene pot restricţiona accesul pe piaţa muncii, explicaţia fiind criza economică şi faptul că britanicii trebuie să aibă prioritate la angajare.

Dar fenomenul lipsei acute de forţă de muncă specializată în ţara de origine, de care se plâng patronii, nu se întâlneşte doar la Londra, ci şi în Olanda, de exemplu, unde oamenii de afaceri cer, de asemenea, ridicarea restricţiilor. Românii care doresc, totuşi, să se angajeze la Londra, o pot face în baza unui permis de muncă şi după ce îşi găsesc un job care li se potriveşte. În prezent sunt disponibile câteva mii de locuri de muncă în Marea Britanie pentru români, cele mai multe pentru personal medical specializat, chelneri, personal de îngrijire copii şi bătrâni sau agenţi de vânzări. Media salarială se încadrează undeva între 1.000 şi 1.500 de lire sterline, salariile medicilor depăşind, în schimb, 4.000 de lire sterline.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Îşi tortura prietena cu şocuri electrice

Rai International: “Ţiganul Ilie Năstase”, laudă sau jignire?