in

Raport Openpolis: 1 milion de români în Italia

Chestiunea imigrație este de mai mult timp una dintre temele centrale ale scenei politice din Italia. Printre date reale, speculații politice, precepție a cetățenilor, este încă dificil să se distingă între date reale și prejudecăți.

Pentru o clarificare a situației, a fost elaborat de Openpolis, în colaborare cu ActionAid, raportul ”Imigrație, a doua zi” (Immigrazione, il giorno dopo): un studiu privind integrarea străinilor în Italia, cu detalii privind fiecare regiune și confruntare cu celelalte țări europene. Raportul, prezentat de termometropolitico.it, furnizează o aprofundare asupra comunităților prezente și inserarea lor în școală și în lumea muncii.

Populația străină rezidentă în Italia se ridică la 8% din total (aproape 5 milioane), este concentrată cu precădere în centru-nord (12% în Emilia-Romagna) și cuprinde 190 de naționalități.

Comunitatea cea mai reprezentată, cu 1 milion de persoane, este cea română. 71% dintre străini sunt extracomunitari cu permis de ședere. Prezența străină din Italia a produs efecte și în lumea școlii și a muncii. Procentul de elevi străini înscriși în sistemul școlar italian este în creștere constantă; s-a trecut de la 4,8% în anul școlar 2005/2006, la 9% în 2013/2014. Distribuția nu este omogenă și produce diferențe ample între regiuni: se merge de la 15,3% străini în școlile din Emilia Romagna la 2,1% în Campania. Străinii din școli sunt în majoritate născuți în Italia: în anul școlar 2013/2014 italienii de generație secundă reprezentau 51,72% din total.

Dacă procentul de străini din școli crește, diferența randamentului școlar față de elevii italieni rămâne în continuare ridicată. Dacă 11% dintre elevii italieni sunt în întârziere cu programa școlară, în cazul străinilor procentul se triplează (36%). Același raport și pentru rata de abandon școlar: se trece de la procentul de 13% al italienilor care nu încheie parcursul școlar, la 34% în cazul cetățenilor străini.

Efectele crizei economice

Disparitatea dintre italieni și străini în lumea educației se reflectă și în muncă. În Italia 10,82% din forța de muncă este străină (media UE este de 7%), cu o creștere în zece ani de 146% (în 2004 forța de muncă era de 4,4%). Rata de ocupare a cetățenilor necomunitari în 2014 a fost de 57,6% (reflectă media UE de 57%), străinii fiind angajați cu precădere în sectorul construcțiilor (16,6%) și în agricultură (14,2%).

Străinii au resimțit mai mult decât italienii efectele crizei economice. Dacă pentru italieni rata de ocupare s-a diminuat cu 2,6 puncte procentuale, pentru lucrătorii străini rata s-a triplat (8,3%). În paralel, riscul de sărăcie și excludere pentru italieni este de 26,5% față de 43,6% pentru străini.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bari, s-a spânzurat în fața Chesturii: «Vreau să plec în România»

Robert Răducescu propune un organism de reprezentare a diasporei: ”Nu suntem o masă amorfă de manevră pentru politicieni”